Haberler

Ereğli'de Sarıkamış Şehitleri Anıldı

Güncelleme:

Zonguldak Ereğli'de 7 Kasım 1914'te üç nakliye gemisinin Karadeniz Ereğli deniz sularında batırılması sonrası şehit düşen askerler Sarıkamış Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 7 Kasım 1914'te üç nakliye gemisinin Karadeniz Ereğli deniz sularında batırılması sonrası şehit düşen askerler Sarıkamış Anıtı'nda düzenlenen törenle anıldı.

7 Kasım 1914 yılında Zonguldak'ın Kdz.Ereğli ilçesi açıklarında Rus donanması tarafından batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinde şehit olanlar için sahil bulvarında bulunan Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı önünde tören düzenlendi.

Törene Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge Komutanı Albay Yalçın Enç, Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, sivil toplum örgütü temsilcileri, siyasi parti yöneticileri, meslek odası yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Batırılan gemilerde şehit olanların isimlerinin yazıldığı anıta çelenkler konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile başlayan törende konuşan Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Birgür Sönmez, Sarıkamış Meydan Muhaberesi'nin Karadeniz'de kaybedildiğini belirterek, "Arkasında donanma desteği olmayan hiçbir kara harekatının başarı olamayacağının en güzel örneğidir. Tarih sayfalarına bu şekilde geçmiştir. Abdülhamit döneminde donanmanın ihmali bize birinci dünya savaşının kaybına neden olmuştur. Birinci dünya savaşında kaybolan 2 milyon genç insan vardı, Kafkas cephesinde 600 bindir kaybımız.

Bazı siyasi odaklar 15 günlük Sarıkamış meydan muhaberesinde 90 bin şehit denilmektedir, 90 bin şehittir ruhları şad olsun, Karadeniz'in karanlık sularından çıkan bu olay burada anıtlaştı ve her yıl tören düzenleniyor. Ben her yıl Aralık ayında misafirlerimi alıp Soğanlı, Allahu Ekber dağlarına götürüp sabaha kadar -28, -30 derecede nöbet tutturuyorum. Bu yağmur mübarek olsun, herkes ıslansın, lütfen üşüyün, hissedin" dedi.

Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen de, Sarıkamış ruhunun Türkiye'de çok önemli olduğunu, Çanakkale'nin ardından en çok şehit verilen bölgenin Sarıkamış olduğunu belirterek, Türkiye'nin her karış toprağındaki şehit kanıyla yoğrulmuştur. Ayağımızı bastığımız yerde yani bugün hür ve bağımsız olarak yaşadığımız topraklar hep bedel ödenerek kazanılmıştır, bunların kıymetini iyi bilmeliyiz. Bunları gelecekteki çocuklarımıza anlatmalıyız. 22 Aralık ve 8 Ocak tarihinde arasında 90 bin şehit verdiğimizi anlatıyoruz. Tarihin derinliklerine indiğimizde 7 Kasım'da bu bölgede şehit verdiklerimizi de hesaba katmamız gerekiyor. Dünkü düşmanlarımız yine bugün iş başında. Dün bu gemileri batıran düşmanlarımız yine aynı şekilde bölgemiz üç tarafı denizlerle kaplı olduğu için bu şansımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Fakat Türk milletindeki bu ruh ve olgu bunlara fırsat vermeyecektir. Bu ruhu her yere taşımamız gerekiyor. Bizde Sarıkamış'da içme suyunu temin edecek bir yılda 1.5 milyon ton kapasiteli gölette aynı buradaki gibi 7 Kasım Şehitlerimizin anısına yapmış olduğumuz anıtın bir benzerini bizde Sarıkamış İçme Suyunu temin edecek gölete 7 Kasım göleti ismini verdik. Orada her bir yudum suyu içen kişi Sarıkamış şehitlerimizi rahmet ve şükranla anacaktır" diye konuştu.

Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'da yaptığı konuşma da

havanın yağışlı olmasından ötürü gelen konuklara sahili gezdireceklerini, ilçenin tarihi yerlerini ve Alemdar Müze Gemisi'ni gezdiremeyeceklerini belirterek şöyle konuştu:

"Her yıl anıtımızı geliştiriyoruz, Birgül Hocamız ile dayanışma içerisindeyiz. Şuanda anıtımızın açılışını yaptık, donanma ile batan veya esaret ile gidip Rusya'da şehit olanların isimlerini burada yaşatmak istiyoruz. Bugün üşümenizden ıslanmanızdan yağış altında kalmanızdan ben de son derece mutlu oldum. Bu acıları çeken insanlarımızı bu yağmurun altında hatırlamamız ve bir anı olarak geleceğe kendimiz ile birlikte taşımamız son derece önemli." - ZONGULDAK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Halil Posbıyık İlhan Özbilen Zonguldak Sarıkamış Yerel Haberler

title