Haberler

Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı: Sevgi izi dövmesi yaptırmak caiz

Güncelleme:

Engelli çocukların kaybolmaması adına yapılan sevgi izi dövmesinin dinen doğru olup olmadığı tartışılırken Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı bu dövmelerin yapılmasında dinen bir sakınca olmadığını belirtti. Bölükbaşı, "Rahatsız olan kişinin kaybolması daha mahzurlu bir durum. Bundan dolayı sevgi izinin Alzheimer gibi kişilerin rahatlıkla bulunabilmesi için onlara has olmak üzere caiz görebiliriz" dedi.

Alzheimer, zihinsel engelliler ve yaşlılar gibi kaybolma durumu fazla ve riskli olan kişilere yaptırılan sevgi izi dövmesi dini açıdan caiz mi merak edilen konular arasında yer aldı. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı, "Normal şartlarda dövme caiz değildir. Ancak 'Zaruretler mahzurlu şeyleri mubah kılar' diye bir fıkıh kaidesi var. Yani rahatsız olan kişinin kaybolması daha mahzurlu bir durum. Bundan dolayı sevgi izinin Alzheimer gibi kişilerin rahatlıkla bulunabilmesi için onlara has olmak üzere caiz görebiliriz" dedi.

"DÖVME ÇOK ESKİ GELENEKLERE DAYANAN BİR ADETTİR"

Sivas bedensel, zihinsel engel ve engelli aileleri yardımlaşma derneğinin ay içinde 24 özel insan ve Alzheimer hastasına sevgi izi yaptırarak kaybolma riskini engelledi. Sivas Müftülüğü Başvaizi Saffet Bölükbaşı, deri altına işlenerek yapılan dövmenin abdeste engel olmadığını fakat bu durumunda dövmenin caiz olduğu anlamına gelmediğini belirterek; "Dövme çok eski geleneklere dayanan bir adettir. Peygamberimiz döneminde de gündemde olduğundan dolayı hadis kaynaklarına baktığımızda dövmeyle alakalı hadislerimiz bulunmakta. Çok meşhur olan; 'Cenabı Hak dövme yapanı ve yaptıranı rahmetinden uzaklaştırsın' diye aslında tehditkarı bir hadisimiz var. Normal şartlarda deri altına işlenen birtakım zehirli maddelerden oluştuğunu bildiğimiz dövmelerin yapılması kesinlikle haramdır ama tabi şöyle bir yönü de var dövme namaz abdesti ve gusül abdestine engel teşkil etmez. Halk arasında dövme yaptırmanın günah olduğu bilinmekle birlikte bir taraftan da abdest ve gusül abdestine engel olduğuna dair ifadeler bulunuyor fakat bu doğru değil. Tabi bu durum dövmenin caiz olduğu anlamına gelmiyor" dedi.

Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı: Sevgi izi dövmesi yaptırmak caiz

"AİLELER DE BUNU RAHATLIKLA YAPTIRABİLİRLER"

Din İşleri Yüksek Kurulu'nun günümüzde ihtiyaç olduğundan dolayı engelli vatandaşların sevgi izi adı verilen dövmeyi yaptırabilecekleri konusunda fetva verdiğini ifade eden Bölükbaşı, "Şimdi şöyle bir kural var mecelle kaidesi olarak da geçer 'zaruriyeler mecburiyetleri ortadan kaldırabilir'. İfade ettiğimiz gibi dinimizde keyfi olarak yapılan dövmeler caiz değilken hastalıktan dolayı sevgi izi dövmesinin yapılmasını uygun görülüyor. Yapması ve yapılmasında dini açıdan hiçbir sıkıntı bulunmamakta. Fakat hiçbir engeli veya zorunluluğu bulunmayan kişinin dövme yaptırması dini açıdan uygun değil. Ailelerimizin bu bilgiden kaynaklı çekincelerinin olması normal karşılanmakta ama dini sahada en yüksekte olan din işleri yüksek kurulunun aldığı karar aileleri rahatlatacak mahiyette çünkü başka çare olmadığından dolayı İslam dini açısından bu dövmeye müsaade edilmiş. Ailelerde çok rahatlıkla bunu yaptırabilirler. Sevgi izinin yapılmasında ki maksat kaybolduklarında yardımcı olabilmek. Ailelerin bunu yaptırmalarında dini hiçbir sorumluluk günah olmadığını rahatlıkla ifade edebiliriz" açıklamasında bulundu.

"ÖZEL ÇOCUKLARDA BİR İŞARETİN BULUNMASI ŞART"

Sevgi izi dövmesinin çocuğunu koruma yönünden çok şey kazandırdığını belirten 50 yaşındaki zihinsel engelli Levent Oyal'ın annesi Huriye Oyal, "Şimdi nispeten gözüm de arkada kalmıyor. Allah korusun çocuğum kaybolursa bileğinde ki sayıyla bulmak çok daha kolay oldu. Böyle özel çocuklarda bir işaretin bulunması şart" dedi.

Sivas Müftülüğü Başvaiz'i Saffet Bölükbaşı: Sevgi izi dövmesi yaptırmak caiz

"BİZİM ÇOCUKLARIMIZIN İHTİYACI VAR"

Bizlere güvence oldu diyen 25 yaşındaki zihinsel engelli İkbal Malatyalı'nın annesi, "Çocuklarımız gitmez diyoruz yapmaz diyoruz ama ne zaman ne yapacakları belli olmuyor. Bizim çocuklarımız özel çocuklar. Bizim çocuklarımızın ihtiyacı var. Çocuklarımız için çok gerekli bir şey" ifadelerine yer verdi.

"SEVGİ İZİ İÇİN SADECE BİR ENGEL OLMASI ŞART DEĞİL"

Bedensel engelim olmasına rağmen yine de sevgi izini yaptırdığını söyleyen Gülseren Geçkil, "Ben hiçbir sakıncasını görmüyorum. Her insan bu sevgi izi dövmesini yaptırmalı. Sevgi izi için sadece bir engel olması şart değil" dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sivas Müftülüğü Sevgi İzi Sivas Yerel Sağlık Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (82)

atilla çekiç:

caiz değil her türlü dövme

162
174
yanıtYanıtla
GAGS:

tükenmez kalemle bir şeyler çizsek? kömürle boyasak?

yanıt72
yanıt40
Dadaş Erzurumlu:

Kardeş neyi anlamıyorsunuz. Bu insanlar bakıma muhtaç kendi ihtiyaclarini veya yollarını bulabilecek kapasite yok. Bu insanları İslam'a göre günah kayıtları bile tutulmuyor. Aklı yerinde olan insan İslam kurallarına tabii ama bunun dışında değil. Buradaki dövmenin amacı ile diğerlerini karıştırma.

yanıt208
yanıt19
ahyed yıldız:

Zaruret haramı helal yapar. Sana bana haram çünkü bizim zaruriyetimiz yok. Engelli kardeşlerimize helal çünkü onlar için gerekli ve zaruri. Dinde bu hüküm var. Zaruri ihtiyaç halinde haram dahi olsa zaruri ihtiyacın karşılanması kadar(fazlası değil) haram olan şey o şahsa özel helal olur. O yüzden fetvada sıkıntı yok

yanıt138
yanıt8
Bidüşün:

Atatürkün kurduğu diyanet haram diyecek değil ya

yanıt21
yanıt87
Sabahattin Polat :

Bir fetvada benden, halkın yani devletin paralarını çalanları ve rüşvet alanları idam etmek caizdir.

130
11
yanıtYanıtla
Dadaş Erzurumlu:

Ağır olmuş şeriat bile bu kadar ağır ceza kesmez kolunu bacağını keser

yanıt26
yanıt46
anti mizantropist:

Tüm Dinleri Din adamları geliştirmeye devam ediyor, İlahi olan bir Din için neden Din adamları kendi görüşleri üzerinden hüküm açıklıyor? Fetva mekanizmasına neden ihtiyaç duyuldu! Bir Dinin binlerce yıl sonrası için hüküm vermesi ve yeterli düzeyde yol göstermesi mümkün mü? Elbette değil bu nedenle tüm Dinler bir çok farklı anlayışa ve gruplara ayrılmıştır, ayrılmaya da devam edeceklerdir! Her grup birbirinden farklı bir Din anlayışını benimsemektedir. Bu anlayışlar ayrı birer Din olmaktadır.

56
5
yanıtYanıtla
erdinç emiroğlu:

Laik ve ateist insanlardan oluşan topluluklarda da bir hukuk vardır. Bu hukukun bir anayasası vardır (ayrıntılar içermeyen.) Sonra kanun, yönetmelik, yönergeler çıkarılır, ayrıntılı yol ve yöntemi gösteren. Hatta zaman içinde emsal dava, içtihat, teamül gibi kavramlar işin içinde yer alır. İşte Kur'an-ı Kerim anayasadır. Hadisler; yönetmelik. Mezhep alimleri yönerge. Alim görüşü kıyas. Müslümanın bakışı feraset...

yanıt41
yanıt26
anti mizantropist:

Erdinç neden Dinleri; tarihsel sürecinde derinlemesine bilimsel bakış açısı ile araştıran insanlar (en dindarları dahil) Dininden çıkıyor?

yanıt1
yanıt0
Tüm 82 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title