Haberler

Didim'de Alevi Dedelerinden Muharrem Ayı Orucu Açıklaması

680 yılında Kerbala'da Hz.

680 yılında Kerbala'da Hz. Muhammed'in Torunu İmam Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişilerin katledilmesinin yasının tutulduğu Muharrem (Yas-ı Matem) Orucu 'Masumu Paklar' orucuyla ilgili açıklamada bulunan Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Dedeler Kurulu Muharrem Orucunun 15 Kasım'da sona ereceğini söyledi. Dedeler Kurulu 12 gün sürecek matem orucu boyunca Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi'nde her gün niyet açma yemeği verileceğini bildirdi.

Alevi Bektaşi Kültürünün geleneği olan ve 680 yılında Kerbala'da Hz. Muhammed'in Torunu İmam Hz. Hüseyin ve beraberindeki kişilerin katledilmesinin yasının tutulduğu Muharrem (Yas-ı Matem) Orucu nedeniyle Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Dedeler Kurulu Başkanı Memduh Ulaç ve Dedeler Kurulu üyeleri Mehmet Arslan, Ali Kiziroğlu, Müslüm Gündoğan açıklamada bulundu.

Muharrem Orucunun her yıl Kurban Bayramının 20 gün sonrasında Muharrem ayında 12 gün süre ile tutulduğunu aktaran Dede Ali Kiziroğlu, orucu "680 yılında Kerbela'da Hz. Muhammed'in torunu İmam Hz. Hüseyin'in Halife Yezid tarafından şehit edilmesi ve tüm insanlık tarafından yuhalanan bu çirkin olayın anılması amacıyla 12 gün, 3 gün öncesinde de Kerbela Olayından önce elçi olarak gönderilen öldürülen 14 küçük çocuk için Masumu Paklar yas tutulur.." dedi.

Kerbela olayının dünya üzerindeki mazlumlara örnek olduğunu aktaran Kiziroğlu "Kerbela inadına masum ve mazlum olan ile inadına zalimin savaşıdır. Kerbela olayına anlam kazandıran budur. Dünya da ne kadar mazlum ve zalim savaşı varsa geçmişini Kerbela'dan alır. 10 gün süren Kerbela Olaylarında Hz. Hüseyin ve beraberindekiler kadın - çocuk demeden şehit edilmişlerdir. Alevi toplumu da bu ayda YAS-I Matemini yerine getirmektedir. Muharrem ve Yası Matem Orucu kendisini insan olarak tanımlayan herkesin vicdanında niyet bulması gereken bir niyet durumudur. Ne mutlu bu ayda barış sağlayıp zalimliğe karşı göz yaşı akıtana" dedi.

Dedeler Kurulu Başkanı Memduh Ulaç ise Bütün Peygamberlerin hikmetlerinin Muharrem Ayı'na denk geldiğini belirterek özellikle bu ayda insanlığın küskünlük, savaş ve diğer kötülüklerden uzak durmasını gerektiğini belirtti. Dede Ulaç Muharrem Orucunun 'Niyet Etme' ve 'Niyet Açma' süresini güneşin doğuşundan güneşin batışına kadar olarak açıklarken, yas orucuna gireceklerin dünya zevklerinden (düğün, eğlence, kurban kesme vs.) uzak durmaları, niyet açtıktan sonra yedikleri yiyeceklerin etli- sütlü ve aşırıya kaçmayacak sadece doymayı sağlayacak şekilde olması gerektiğini, suyun direkt olarak içilemeyeceğini hoşaf ve çorba şeklinde niyet açtıktan sonra vücuda alınabileceğini belirtti. Bu ayda küskün ve dargın olarak yas tutulamayacağını aktaran Dede Ulaç "Ağıza giren yiyecekten çok ağızdan çıkan kem söz niyet bozar. Tüm insanlarımızın insanlık, barış ve hoşgörüden yana niyet etmeleri Muharrem'in en büyük gerekliliğidir. Bu ayda öz dara çekilir ve barış sağlamadan ibadet kabul olmaz" diyerek konuşmasını "Aynı vahşetlerin yaşanmamasını temenni ediyorum" sözleri ile tamamladı.

Dernekte bugün Masumu Paklar Orucu ile başlayan ve 4 Kasım'da Yası Matem Orucu ile toplam 15 gün sürecek niyet boyunca her akşam yemek verileceği ve Oruç bitiminin ertesi günü olan 16 Kasım 2013 Cuma günü ise Aşure dağıtılacağı bildirilerek, tüm Didimliler etkinliğe davet edildi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Arslan Ali Gündoğan Didim Yerel Haberler

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Bakmadan Geçme

Astrolog şampiyonluk tahminleri 2024! Astrologlar Galatasaray mı Fenerbahçe mi şampiyon olacak diyor? Milli yasta bankalar açık mı? 21 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? X çöktü mü, Twitter çöktü mü, sorun mu var, problem ne? 21 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 21 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 21 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 21 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 21 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 21 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 21 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 21 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 21 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Cüneyd öldü mü, intihar mı etti? Kızıl Goncalar Cüneyd diziden ayrıldı mı? 21 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 21 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

title