Haberler

Çine'de Erkeklerin Kahvehane Önüne Oturmaları Yasaklandı

Aydın'ın Çine ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğünün başlattığı bir uygulama ile "yoldan geçen kadınlara baktıkları ya da laf attıkları" gerekçesi ile Çineli erkeklerin kahvehane önüne oturması yasaklandı.

Aydın'ın Çine ilçesinde İlçe Emniyet Müdürlüğünün başlattığı bir uygulama ile "yoldan geçen kadınlara baktıkları ya da laf attıkları" gerekçesi ile Çineli erkeklerin kahvehane önüne oturması yasaklandı. Yapılan sözlü tebliğe uymayan işletmeler hakkında da tutanak tutuldu. Bu yasak bir çok bayan tarafından memnuniyet ile karşılanırken, işletme sahiplerinin tepkisini çekti.

Çine'de yaşlı bir şahsın kahvehane önünde oturduğu sırada yoldan geçen liseli bir kıza laf atması nedeniyle gelen şikayetler üzerine İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından ilçedeki kahvehanelere sokağa sandalye ve masa çıkarmamaları konusunda uyarı yapıldı. Uyarılara uymayan işletmeleri ise Polis Selahiyet Kanunun 6. maddesi (Genel Kurallara uymama) çerçevesinde tutan tutulduğu öğrenildi. Polisin tutuğu tutanakların belediyeye gönderildiği ve belediye encümeninin uygun görmesi halinde tutan tutulan işletmelere Bin TL'den 5 Bin TL'ye kadar para cezası uygulanabileceği bildirildi. Çine'deki ilçedeki onlarca kahvehane sokağa koydukları masa ve sandalyeleri işletmelerinin içerisine alırken, erkek müşteriler de işletme sahipleri de bu duruma tepkili.

ESNAF TEPKİLİ

18 yıldır kahvehane işleten Zekai Duran (45), "Bir akşamüzeri sivil ekipte görev yapan iki polis geldi. 'Emniyet Müdürümüzün talimatı ile bundan böyle kahvehanelerin önüne masa, sandalye çıkarmanız yasaklandı. Çıkaran hakkında tutanak tutacağız' dediler. Gerekçesini sorduğumuzda, 'kahvehane önüne oturanların kadınlara kötü baktığı ve laf attığı yönünde şikayetler var' deyip gittiler. Birkaç saat sonra da gelip tutanak tuttular. Bu uygulamaya karşıyız. Ben 18 yıldır kahveciyim. Günde 20 saat çalıştığım zamanlar olur. Çocuğumun başını okşayıp, 'iyi geceler' yavrum diyemez olalı, tam 15 yıl oldu. Günde 8 saat çalışan birinin keyfiyetle verdiği karar, bizim ekmeğimizle oynamaktan başka bir şey değildir. Ben kahvehanemin önüne masa atmazsam ciddi zarar ederim. Zaten içeride sigara içilmesi yasak. Gelen müşteri dışarıda oturuyor. Şimdi hal böyle olunca doğru dürüst müşteride gelmiyor" dedi.

'İŞLER AZALDI'

Sokaktaki masa ve sandalyelerini toplayan Çineli bir başka kahveci Mustafa Şenol Biçer ise, geçtiğimiz hafta alınan karardan sonra kahvehanedeki işlerin yüzde 80 azaldığını belirterek akşama kadar boş kahvehaneyi beklediklerini söyledi. hiçbir erkeğin kahvede otururken yoldan geçen bayana laf attığına şahit olmadığını ifade ederken, bu kararın yanlış bir uygulama olduğunu ve bir an önce bu hatadan dönülmesi gerektiğini kaydetti.

Çineli vatandaş Hulisi Kalkan, uygulama nedeniyle kahvehanelere çıkmak bile istemediğini ifade ederek, "Çine sıcak bir yer. Evde sıkılıyorum hava almak için sokağa çıkıyorum. Eş dost ile muhabbet etmek için kahveye uğradığımda içeride oturmak istemiyorum. Bu nedenle kahvehanelere bile girmek istemiyorum artık. Akli selim hiçbir kimse hiçbir bayana ne yan gözle bakar, nede laf atar. Bu uygulamanın yanlış olduğunu inanıyorum" şeklinde konuştu.

'BAYANLAR MEMNUN'

Çine'de uygulama karşısında memnuniyet duyduğunu belirten Güler Demirtaş, "Bugüne kadar kendisine kahvehanede oturanlardan laf atan olmadı. Fakat bir bayan olarak yol kenarlarında oturan erkeklerden ciddi rahatsızlık duyuyorum. Zaman zaman bazı bayan arkadaşlarımdan da bu tür şikayetler duyuyorum. Bu uygulama biz bayanlar için çok iyi. Bu uygulamanın sürdürülmesini istiyorum" dedi.

'UYGULAMADAN HABERİM YOK'

Uygulamadan haberi olmadığını, uygulamayı emniyet müdürünün hayata geçirdiğini ve tutulan tutanakların işleme konmaması için belediye başkanı ile görüştüğünü açıklayan Çine Kaymakamı Celalettin Cantürk, konuyla ilgili daha fazla konuşmak istemediğini söyledi.

"MÜDÜRÜN KARARI"

Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer, uygulamanın yeni başladığını belirterek, "Emniyet Müdürümüz beni aradı ve böyle bir karar aldığını söyledi. Bizi bilgilendirdi. Uygulamaya karşı çıkan esnaflardan sakin olmalarını istedik. Emniyet Müdürünün kararına direk karşı da gelemezdik. Bize şuana kadar kahvehaneler ile ilgili olarak tutulan tutanaklardan gelmedi" diye konuştu.

Çine İlçe Emniyet Müdür Vekili Hilmi Hakan Yaman, ise konuyla ilgili konuşmak istemediğini açıkladı. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Çine Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title