Haberler

Çanakkale Ruhu İzmit'te Yaşayacak

milli ve manevi değerlere sahip çıkmaya devam ediyor.

İzmit Belediyesi,

milli ve manevi değerlere sahip çıkmaya devam ediyor. Şimdiye kadar Kurtuluş Savaşı sırasında önemli rol oynayan Servetiye Siperlerini gün yüzüne çıkartan, Sarıkamış Şehitleri için anıt ve hatıra ormanı oluşturan, Kurtuluş Savaşı kahramanlarından Yahya Kaptan'ın anıtını açan İzmit Belediyesi, son olarak Çanakkale ruhunun İzmit'te yaşatacak önemli bir projeyi daha hayata geçirdi.

Belediye açık hava müzesi olarak değerlendirilebilecek olan Kınalı Asker Parkı'nı Yahya Kaptan Demokrasi Bulvarı üzerinde hizmete açtı. Tarihi değerlere sahip çıkmayı ilke edinen İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'ın ev sahipliğinde gerçekleşen açılışa Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Ak Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, EDOK Komutanı Tüm General Muharrem Yavaş, İl Jandarma Komutanı Birol Şimşek, İl Emniyet Müdürü Hulusi Çelik, İl Milli Eğitim Müdürü Nevzat İspirli, AK Parti İl Başkanı Mahmut Civelek, Ak Parti İl Kadın Kolları Başkanı Oya Tuncer, Vali Yardımcıları, İzmit İlçe Milli Eğitim Müdürü Sezgin Çuhadar, İzmit Belediyesi Meclis Üyeleri, Ak Parti İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, Ak Parti İzmit İlçe Kadın Kolları Başkanı Aysel Demirtaş, AK Parti İzmit İlçe Gençlik Kolları Başkanı Muharrem Tutuş, Atatürkçü Düşünce Derneği Yahya Kaptan Şubesi, Şehit ve Gazi Dernekleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

18 Mart Çanakkale Şehitleri'ni anma programı kapsamında hizmete açılan Kınalı Asker Parkı'nın açılışında söz alan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan Çanakkale Savaşı'nın önemini anlatan bir konuşma yaptı. Kınalı Asker Parkı'na adını veren Kınalı Asker'in de hikayesini anlatan Başkan Doğan "Bu hikaye Çanakkale'de şehit olan Mehmetçik Hasan'ın hikayesidir. Bu park, vatanın her köşesinden koşup giderek düşmanın karşısına dikilen ve "Çanakkale Geçilemez" diyerek canları pahasına bu toprakları savunan şehitlerimizin aziz hatırasını şehrimizde yaşatacaktır. Bu park Çanakkale ruhunu, ne kadar zengin, ne kadar güçlü bir tarihe sahip olduğumuzu ve çeşitliliklerimiz içinde nasıl bir ve beraber yaşadığımızı gençlerimize anlatacaktır" dedi.

"Geçmişiyle bağlarını koparmış milletlerin gelecekleri de olmayacaktır. Onun için de geçmişimizle geleceğimiz arasındaki köprüleri daha da sağlamlaştırmak, bizi biz yapan değerlere sahip çıkmak, milletçe hafızamızı, tarih şuurumuzu canlı tutmak zorundayız" diyen Başkan Doğan " İzmit Belediyesi olarak köklü ve şanlı bir tarihe sahip olduğumuzu biliyor ve bu inançla hareket ediyoruz.

İşte bu nedenle Çanakkale ruhunu şehrimizde yaşatacak ve gençlerimize anlatacak Kınalı Asker Parkı'nı hizmete açtık. Tarihini bilen onunla içiçe yaşayan İzmit halkının gönlünde Çanakkale; bir istiklal meşalesi, bir bağımsızlık sevdası olarak yaşamaya ve yaşatılmaya devam edecektir" dedi.

Başkan Doğan Çanakkale Şehitleri için yazılan hikayeyi anlatırken duygulu anlar yaşadı.

Açılışta söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, tarihi genç nesillere anlatacak Kınalı Asker Parkı'nı hizmete açan İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan'a teşekkür ederek " biz Atasına, ecdadına saygılı, onların emanetine gözünü bile kırpmadan can verecek kadar sadık bir milletiz" dedi.

Kocaeli'nin son yıllarda büyük bir gelişim içinde olduğunu vurgulayarak söz alan Ak Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur " burada ibret verici bir tarihin yansımasını görüyoruz. Bizim tarihimiz ibret vericidir, bizim tarihimiz bağımsızlık mücadelesinin tarihidir.Böylesi bir parka sahip olduğu için İzmit çok şanslı" dedi.

Açılış öncesinde söz alan Kocaeli Valisi Ercan Topaca " birlik ve beraberlik ile vatan sevgisi ile bu vatan düşmandan arındırılmış, bağımsız ve barış dolu bir yer olmuştur. Çanakkale işte bu sonucun oluşmasını sağlayan en büyük mücadeledir. Bu mücadelenin gençlere ve bizlere öğretecekleri çoktur. Tarihi halk ile buluşturan bu tür alanların kentimize kazandırılması gerekir. Bu konuda Kocaeli Valiliği olarak desteğe hazırız. Bu park örnek olmalı" dedi.

Yahya Kaptan Mahallesi Demokrasi Bulvarı üzerindeki 2567 metrekarelik bir alan üzerinde yaptırılan Kınalı Asker Parkı'nda

Çanakkale'deki kara ve deniz savaşlarını yansıtan 9 adet rölyef ve rölyeflerin önlerindeki kaidelerde yer alan açıklama yazıları,3'lü Atatürk heykeli, kınalı asker heykeli, Seyit Onbaşı heykeli, savaşta kullanılan top, siper, Çanakkale savaşlarında hayatını kaybeden 629 Kocaelili şehidin isimleri, savaştıkları cepheleri gösteren plaketler ve Çanakkale Savaşı cephelerini gösteren bir harita yer alıyor. Yeşil alanların da bulunduğu parkta savaşı anlatan 1 adet görsel ve sesli, 2 adet sesli dinleti sistemi de bulunuyor. Çanakkale Savaşlarının kaderini belirleyen Seyit Onbaşı'nın kullandığı ve özel olarak yaptırılan top da parka getirilerek yerine yerleştirildi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Nevzat Doğan Çanakkale Kınalı Yerel Haberler

title