Haberler

Evde katkısız ve mis gibi çıtır çıtır Ramazan pidesi nasıl yapılır?

Reşat Aydın

Reşat Aydın

Gastronomi Araştırmacısı executive chef
14.03.2024 10:08

Ramazan ayının baş tacı pideyi evde kolay ve hızlı şekilde yapmanın püf noktaları var. Evde kolay bulunabilecek un, tuz, yumurta, su ve maya gibi malzemeler ile Ramazan pidesi hem sağlıklı hem de lezzetli. Mis gibi kokusu, nefis lezzeti ve çıtırlığı ile Ramazan pidesi nasıl yapılır? Gerçek bir Ramazan pidesinin tarifini siz değerli okurlarım için veriyorum.

On bir ayın sultanı Ramazan geldi, bizi bu Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize hamd ve şükürler olsun. Peki Ramazan sofrasına lezzet katan ve baş tacı nefis Ramazan pidesini evde pratik ve kolay bir tarifle yapabilmeniz artık çok kolay olacak. Ramazan pidesinin yapılışını ve püf noktaları nelerdir? Nasıl yapılır sizlere detaylı bir şekilde fırınlarda yapılan pide tadının ötesinde bir Ramazan pide tarifim ile hem bütçenize hem sağlığınıza değer katacak.

Fırın tadının daha ötesinde bir Ramazan pidesi yapmanız için püf noktaları. Ramazan pidesinin özelliği hamur yapılırken önce suyunun yarısından biraz fazlası verilip sonra hamur toplanınca diğer yarısını azar azar yedirip hamuru elastik olana kadar yoğurmalısınız. İkinci püf noktası tüm ekmeklerde olduğu gibi tuz iyotsuz olmalı ve tuz hamur yoğrulduktan sonra verilmelidir. Üçüncü püf noktası yapılan hamur mayalandırılıp yuvarlak kütler yapılıp tekrar mayalandırılmalı ve sonra üzerine yumurta sarısı sürülüp tırnak atılmalıdır. Hamurların altına mısır unu serperseniz hem yapışmaz hem çıtır çıtır olur ve altı unlu çıkmaz.

Şimdi gelelim nefis ve çıtır çıtır orijinal bir Ramazan pidesi tarifimize.

Malzemeler:

1 kg un (7 su bardağı)

800 gr su (4 su bardağı)

50 gr yaş maya

25 gr iyotsuz tuz (1 çorba kaşığı)

40 gr şeker (2 silme çorba kaşığı)

Üzeri için:

3 yumurta sarısı

Kavrulmuş susam ve çörek otu

Altı için bir su bardağı mısır unu

Not: Pamuk gibi yumuşak bir pide isterseniz suyuna 200 gr (1 bardak) süt ile ekleyip, yani 600 gr suya 200 gr süt ilave ederek yapabilirsiniz.

Yapılışı:

Önce maya, şeker, ve 500 gr (2.5 su bardağı) suyu karıştırın, 5 dakika bekletin. Sonra unu miksere, ya da bir cam kaba koyun, mayalı karışımı ilave ederek hamuru yoğurun.

Sonra kalan suyu azar azar hamura yedirin, en son tuzunu ilave edip elastik bir kıvam alana kadar hamuru yoğurun. Hamur öyle olmalı ki kabında hiç yapışan hamur kalmamalı. Sonra hamurunuzu streç film ile kapatıp mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamurları bir tepsiye yerleştirin ve ya tezgaha mısır unu serpip hamurlarınızı yaklaşık 250 gr kütler yaparak dizin. Üzerlerini kapatıp tekrar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamur kütlerinin üzerine yumurta sürün ve baş parmaklar hariç sekiz parmağınızı birleştirip tırnak atın. Üzerlerine dilediğiniz kadar susam ve çörek otu serpip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20-25 dakika pişirin.

Çıtır çıtır, mis gibi bir Ramazan pidesi hazır! Afiyet olsun.

title