Haberler

Kurumsallaşmada ERP Yazılımlarının Önemi

Ömer Aydın

Ömer Aydın

Yönetim Danışmanı / Yeni Medya Elektronik Yayıncılık A.Ş.
22.03.2024 05:01

Hangi sektörde olursa olsun; işletmelerin yürüttüğü tüm faaliyetlerini entegre bir şekilde tek bir sistemde yönetmesini sağlayan sistemler artık lüks olmaktan çok bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

Satınalma, pazarlama, arge, tasarım, satış, üretim, hizmet sunum, muhasebe, finans, insan kaynakları uygulamaları vb. süreçlerinin en kolay adapte edileceği ERP yazılımını seçmek yönetimin ilgili ekiplerle birlikte vereceği stratejik bir karardır.

Kullanacağımız yazılım; işletmemizin bulunduğu sektörü de dikkate alarak; iş süreçlerini tam anlamıyla kapsamalı, raporlama yönü iyi olmalı, kurumun faaliyetlerine adaptasyonda esnek olmalı, maliyeti uygun olmalı, yazılım konusunda teknik destek veren işletme sektörde deneyimli olmalı, ekipleri güçlü olmalı, yazılımın ve destek veren şirketin referansı olumlu olmalı, uzaktan destek ve eğitim imkanı sunmalıdır.

Kullanmayı düşündüğünüz ERP yazılımları kesinlikle sektörünüze uygun olmalıdır. Her program, her sektörde etkin ve verimli kullanılamamaktadır. Hatta program sektörünüze uygun olsa da; işletmenize uygun hale getirmek için detaylı analiz çalışmaları yapmalı, ondan sonra sistemi uygulamaya almalısınız.

Satın alıp uygulamaya koyacağınız ERP yazılımının ürün iade modülü olabilir. Sizin problemsiz işleyen iade sürecinize uygun değilse, yazılımı o hale getirmeli ve ondan sonra uygulamaya almalısınız.

Önce araştırıp, sektörde uygulamasını sorgulayıp, mutlaka demo çalışmalarını inceleyip ve bilenlerle istişare ettikten sonra program yatırımı yapmalısınız. Tüm bunları yapmadan yatırıma gitmek, bizi kullanmadığımız veya işletmemize uygun olmadığı için kullanamadığımız bir yazılımla uğraştırıp, enerjimizi alacaktır.

Bir tekstil işletmesi, makine üreten bir işletme, gıda üretim firması, ilaç firması, gümrük işletmesi, inşaat firması, lojistik firması vb. kullanacağı yazılımlar birbirinden farklı olmalıdır. Hatta aynı sektörde de birbirinden daha etkin yazılımların olduğu da bir gerçek.

Doğru Yazılım, Doğru Destek Sağlayıcı

ERP yazılımı kadar, yazılım sağlayıcı firma da önemlidir. Düzgün ve uzun vadeli hizmet alınabilecek bir kurumla yola girilmelidir. Çok iyi bir yazılımın şirketinize kurulumu ve adaptasyonunu iyi ayarlayamayan destek verici şirket yazılımın başarısını düşürecektir.

İş hayatında en çok rastladığımız problemlerden birisi de; büyük bir hevesle satın alınan yazılımın işletmeye tam olarak adapte edilememesi ve yeterli teknik desteğin sağlanamamasından kaynaklanan motivasyon düşüklüğü ve firma yönetiminin geri adım atmasıdır.

title