Haberler

Tenisçi dirseği rahatsızlığı nedir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
29.11.2022 02:18

Tenisçi dirseği veya lateral epikondilit rahatsızlığı ön kol bölgesinin hareketliliğini sağlayan kasların yapışma yeri olan dirsek bölgesindeki tendonların aşırı yüklenmeye veya tekrarlayıcı aktiviteler yapılması o bölgede oluşan mikro yırtıklar sonucunda oluşan problemdir. Kızarıklık, şişme ve ağrı o bölgede görülmektedir. Rahatsızlık tenisçi dirseği olsa da sadece tenis sporuyla uğraşan bireylerde değil kasaplarda, ev hanımlarında, temizlik hizmetlilerinde, ressamlarda, marangoz gibi farklı meslek kollarında da gözlemlenmektedir.

Tenisçi dirseği rahatsızlığınız var ve tedaviye başlamadıysanız o bölgedeki tendondaki yırtılma veya hasar giderek büyüyebilir kasın fonksiyonelliğini azaltır ve git gide yırtılmanın şiddeti artar.

Bu tür belirtileriniz varsa o bölgedeki kolun hareketliliğini belli bir süre ara verin fazla zorlamamaya çalışın. Gün içerisinde on beş dakika buz uygulaması ağrınızın azaltılmasında yardımcı olacaktır.

Tenisçi dirseğinden korunmak için ağır ve tekrarlayıcı aktivitelerden uzak durun, yük kaldırma esnasında yükü büyük kas gruplarına vermeye çalışın.

Tenisçi dirseği belirtileri nelerdir?

Lateral epikondilit belirtilerinde gözlemlenen ilk bulgu dirseğin dış kısmında oluşan ağrıdır bu ağrı bazen el bileğine doğru da yayılabilmektedir. El bileğini yukarı yöne ekstansiyon yapılması durumunda ağrı şiddetlenir. Ağırlık sporlarında, tenis, voleybolcularda sıklıkla gözlemlenmektedir. Bu tür belirtileriniz varsa önce hekiminize başvurunuz sonrasında kişiye özel egzersiz programı için fizyoterapistinize danışınız.

title