Haberler

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Necdet Döner

Necdet Döner

Fizyoterapist
18.01.2023 12:08

Fibromiyalji sendromu genellikle halk arasında yumuşak doku romatizması veya kas romatizması olarak bilinmektedir. Her yerim ağrıyor sabahları dayak yemiş gibi kalkıyorum odaklanamama problemim var diyorsanız sizde de Fibromiyalji sendromuna yakalanmış olabilirsiniz. Bu tür şikayetleriniz varsa mutlaka hekiminize başvurun. Fibromiyalji vücutta hassasiyet oluşturduğu, kaslarda ağrı, yorgunluk ve halsizlik hissi, uyku düzeninde bozulmaların eşlik ettiği kişinin de yaşam kalitesini etkileyen sağlık sorunudur aslında.

Fibromiyalji belirtileri nelerdir?

Fibromiyalji kadınlarda erkeklere göre üç kat daha fazla görülüyor. Hatta hastalığın çok büyük bir kısmı kadınlardan oluşmaktadır. Özellikle titiz ve mükemmelliyetçi ev kadınlarında daha sık görülmektedir.

Fibromiyaljinin en belirgin belirtileri ise üç aydan uzun süren kas ağrıları, yorgunluk, uyku problemleri, depresif ruh hali, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerdir. Bu tür belirtilerin azaltılmasında multidisipliner bir bir yaklaşım ile kişinin şikayetlerini azaltmak mümkündür. Böylelikle kişinin yaşam kalitesi artar ve şikayetleri de azalmış olur. Egzersiz ve sağlıklı beslenme fibromiyalji sendromunda önemli yere sahip olduğunu vurgulamak isterim. Yapılan çalışmalarda egzersiz yaparak ağrıyı ve yorgunluğu azalttığı görülmüş.

Fibromiyalji sendromundan korunmak için neler yapılmalıdır?

Fibromiyaljinin tam olarak neden olduğu bilinememektedir. Ama en aza indirgeyebiliriz. Fibromiyalji sendromundan korunmak için düzenli fiziksel aktivite yapmak, sağlıklı beslenmek, uyku düzenine önem vermek, belli aralıklarla fizik tedavi almak, stresli ve gergin ortamlardan uzak durmak, kendinize zaman ayırmak gibi yaşam tarzları önemlidir.

Bir sonraki yazımda görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın.

title