Haberler

Tatil yapmak lüks mü yoksa ihtiyaç mı?

Mert Çuhadaroğlu

Mert Çuhadaroğlu

Yazar
22.06.2022 11:27

Benim görüşüme göre tatil yapmak bir ihtiyaçtır. İster öğrenci olsun, ister çalışan veya emekli herkesin yılda en az iki hafta tatil yapması fiziksel ve zihinsel sağlığımız için oldukça yararlı. Elbette tatil yapmak belli bir bütçe gerektiriyor ve gelinen noktada tatil maliyetleri çok yükseldi. Yine de imkanlarınız çerçevesinde eğer bir fırsat yaratabilirseniz kısa da olsa bir tatil yapmanızı öneririm.

Tatil yapmanın verdiği mutluluğun en büyük kısmı tatili planlamaktan kaynaklanır. Bu nedenle örneğin iki haftalık tek bir tatil yerine bir haftalık iki farklı tatil yapmanın mutluluğu artırdığını söyleyebiliriz. Ben de genellikle planlama aşamasını çok keyifli bulurum. Gideceğim yeri araştırırım, özellikle de ilk kez ziyaret edeceğim bir bölge ise yayınlanmış tüm yazıları okumaya çalışırım. Ülkemizde hala kitle turizminin kalabalığından uzak nispeten bakir kalmış bölgeler bulunabiliyor, ben de mümkün olursa her yıl iki veya üç günlük kısa bir tatilde bu yerleri görmeye çalışıyorum.

Tatil için size bazı önerilerim var, onları da belirtmek istiyorum bu yazıda. Her şeyden önce eğer iş hayatınızda zihinsel olarak çalışan ve yorulan bir beyaz yakalı çalışan iseniz tatilinizde mutlaka fiziksel egzersizler olsun. Sabah yürüyüşleri, deniz keyfi, bisiklet, kano gibi aktiviteler arasından size uygun olanları seçip günde en az iki saati aktivite ile geçirmek size iyi gelecektir.

Eğer iş hayatında zihinsel yorgunluğun yanı sıra bedensel yorgunluk da içeren mavi yakalı olarak tabir edilen bir işte çalışıyorsanız o zaman tatilde bedensel olarak biraz daha fazla dinlenip kitap okumak, müzik dinlemek, bulmaca çözmek gibi aktivitelere de zaman ayırabilirsiniz.

Ayrıca tatil yapmak demek yeme içme anlamında sınırsız bir özgürlük ile hareket etmek değildir. Bu hatayı maalesef çok sık gözlemliyorum. Lütfen tatilde sağlığınıza dikkat edin, bol su tüketin ve ağır yiyeceklerden kaçınıp dengeli bir beslenme düzeni oluşturmaya çalışın.

Tatil dönüşü şehir hayatına ve iş hayatına adaptasyon da bazen zor olabiliyor, bu nedenle eğer mümkün olursa en az bir gün öncesinden yaşadığınız yere dönüp yol yorgunluğunu üzerinizden atmaya çalışın.

Hepinize güzel bir yaz dönemi ve iyi tatiller diliyorum.

title