Haberler

Yazar Ünver: "Bezm-İ Alem'i Gezi Olaylarıyla Hatırlamak Talihsizlik"

Yazar Mine Sultan Ünver, Osmanlı’nın bir dönemine damga vurmuş Bezm-i Alem Valide Sultan’ın Gezi olaylarıyla hatırlanıyor olmasının talihsizlik olduğunu söyledi.

Yazar Mine Sultan Ünver, Osmanlı'nın bir dönemine damga vurmuş Bezm-i Alem Valide Sultan'ın Gezi olaylarıyla hatırlanıyor olmasının talihsizlik olduğunu söyledi.

Yazar Mine Sultan Ünver'in kaleme aldığı "Tanzimatın Validesi Bezm-i Alem, Derd-i Aşk" isimli roman Selis Kitaplar arasında çıktı. Romanında Tanzimat Dönemi gibi önemli bir döneme ait ayrıntılar veren Mine Sultan Ünver; İspanya Kraliçesi İzabel, Fransızların özgürlük savaşçısı Jeanne D'Arc, Rusya'nın Katerina'sı ve Britanya'nın meşhur Elizabethler'inin Batı tarih yazarlarının kahraman olarak sundukları kadınlar olduğunu belirterek şunları söylüyor: "Ya bizim kadınlarımız! Zihnimizde yaratılmış imgeye göre tarihte bizim kadınlarımız hep acziyet sembolü olarak aksettirilmiştir. Kimi zaman analığına ya da hayırlarına dem vurularak yüceltilenler olsa da, Hürrem Sultan gibi örneklerle ekseriyetle fitnelere sebep gösterilmişlerdir. Zira tarih, imparatorluklar ile meşhur insanların olduğu kadar hakikatlerin de mezarıdır. Bizim tarihimiz de pek çok kadın kahramanla şanlıdır. Bezm-i Alem Valide Sultan cahili olduğumuz nice kutlu kadınlarımızdan bir tanesidir."

Romanında Tanzimat Fermanı'nın ilanının ardından Batı hayranlığının Osmanlı'yı sarsmakta olduğu meşakkatli dönemin siyasi çalkantılarını, dünyadaki değişim hareketlerini ve tarihi olayları, kurguyla ustaca harmanlayan Ünver, bu dönemin önemli aktörlerinden olan Bezm- Alem Valide Sultan'ın fakirin fukaranın himayedarı, eli uzanabildiği kadar gurebanın, mazlumun yardımcısı olduğunu belirterek "Cömert, şefkatli ve merhamet sahibiydi. Yetim ve öksüzlere sahip çıkar, kimsesiz genç kızları evlendirir, borç sebebiyle hapse düşenlere maddi yardımda bulunurdu. Harem halkının israf ve şatafat tutkusuna mani olmaya gayret ederken, özellikle genç kızların ve kadınların tedrisine dair hizmetlerde bulunmuştu. Bu açıdan bakıldığında Bezm-i Alem Valide Sultan'ın Gezi olaylarıyla hatırlanacak olması ve bu özelliklerinin gündeme gelmeyişi talihsizlik" diyor.

Şeyh Galip ve III. Selim'in kız kardeşi Beyhan Sultan arasındaki naif aşkı "Nar-ı Aşk" adıyla romanlaştırarak beğeni toplayan yazar, Osmanlı kadınlarının zarif olduğu kadar acılı ve siyaseten sürdükleri hayatları romanlaştırmaya devam ediyor. Yazar son kitabında "Tanzimat'ın Validesi Bezm-i Alem" ile Osmanlının son dönemlerine ayna tutarak aziz bir kadının hikayesi ekseninde Osmanlıyı çöküşe götüren nedenleri ve tutunma çabalarını da ortaya koyduğu romanında ibretlik bir hikayeyi dile getiriyor.

Yazar Mine Sultan Ünver, 8 Mart Cumartesi CNR Kitap Fuarı Selis Kitaplar standında okuyucuları ile buluşarak kitaplarını imzalayacak. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Hürrem Sultan İspanya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title