Haberler

Venedik Komisyonu Heyeti TBMM'de

Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir, "Türkiye'deki gazetelerden biri, ziyaretimizin anayasa değişiklik kanunu ile ilgili olduğunu yazdı.

Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir, " Türkiye'deki gazetelerden biri, ziyaretimizin anayasa değişiklik kanunu ile ilgili olduğunu yazdı. Ancak bizim bu ziyaretimizin konusu; medya ve ifade özgürlüğü ile OHAL KHK'larının medya özgürlüğü üzerinde sebep olduğu etkiler." dedi.

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, Venedik Komisyonu Başkanvekili Herdis Kjerulf Thorgeirsdottir ve beraberindeki heyet ile görüştü.

Thorgeirsdottir, konuşmada, Türkiye'deki gazetelerden birinin, ziyaretlerinin anayasa değişiklik kanunu ile ilgili olduğunu yazdığını belirterek, "Bir düzeltme yapmak istiyorum. Bizim bu ziyaretimizin konusu; medya özgürlüğü, bu özgürlükle birlikte ifade özgürlüğü hakkının kullanılması ve OHAL KHK'larının medya özgürlüğü üzerinde sebep olduğu etkiler." dedi.

Baluken de medya ve ifade özgürlüğü konu başlıklarının, Türkiye'de anayasa değişiklik görüşmeleriyle doğrudan ilişkili olarak görüldüğü için basında bu tür yorumların yapılmış olabileceğini bildirdi.

OHAL koşulları ve basın özgürlüğünün, ülkede toplumsal kesimler tarafından büyük bir kaygıyla takip edildiğini belirten Baluken, "Özellikle anayasa görüşmelerinde ortaya çıkan tablo, referandum sürecinde de özgür ve demokratik koşulların hala sağlanamamış olmasından dolayı, basın bunu, bu süreçle ilgili ilişkilendirmiş olabilir." diye konuştu.

İdris Baluken, düşünce, anayasa değişiklik kanununun, ifade, basın özgürlüğü ve hukuk devleti normları açısından ihtiyaçları karşılamamakla birlikte, var olan baskı ortamını daha da artıracağına dair bir düşünce olduğunu öne sürdü.

Meclisteki en büyük 3. parti olan, 6 milyon oy alan HDP'nin iki eş genel başkanının da aralarında bulunduğu 10 milletvekili, 70'e yakın belediye başkanının halen tutuklu olduğuna değinen Baluken, ayrıca 150'nin üzerinde gazetecinin cezaevinde bulunduğunu iddia etti.

"HDP Grup Başkanvekili olarak, 3 aylık tecrit döneminden sonra üç gün önce tahliye edildim." diyen Baluken, hızla demokratik, özgür koşulların sağlanmasını, basın özgürlüğü önündeki engellerin ve tutuklamaların kaldırılmasını, meşru zeminde referandum çalışmasının yapılmasını istediklerini kaydetti.

Görüşme basına kapalı devam etti.

Kaynak: AA / Politika

İdris Baluken Diyarbakır Türkiye Venedik Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title