Haberler

Vali Kahraman: "Taşıma Su ile Değirmen Dönmez"

Erzincan’da tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan sıkıntıların çözümü için; ‘Erzincan Ovası Tarımsal Sulama Altyapısının Analizi, sulamanın sorunları ve çözüm önerileri’ konulu çalıştay yapıldı.

Erzincan'da tarım arazilerinin sulanmasında yaşanan sıkıntıların çözümü için; ' Erzincan Ovası Tarımsal Sulama Altyapısının Analizi, sulamanın sorunları ve çözüm önerileri' konulu çalıştay yapıldı.

Toplantıda konuşan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman ; "taşıma su ile değirmen dönmez" diyerek bunun en kısa zamanda çözüme kavuşturulması gerektiğini vurguladı. Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Kalkınma Bakanlığı organizasyonu ile Erzincan'da tarımsal alanlarında yaşanan sulama sıkıntısı ele alındı. Öğretmen Evi'nde düzenlenen Erzincan Ovası Tarımsal Sulama Altyapısının Analizi, sulamanın sorunları ve çözüm önerileri' konulu çalıştay ile tarımda yaşanan sıkıntılar ve tarımın geleceği de konuşuldu.

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Milletvekili Dr. Talha Erol Durmaz, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Karabey Atıcı, Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, ilgili kurum amirleri, muhtarlar ve çok sayıda davetlinin katıldığı çalıştay da; tarımda yaşanan sulama sıkıntıları ile birlikte sebzeciliğin geliştirilmesi, tavuk yetiştiriciliğinin artması ve alternatif ürün arayışına gidilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Burada ilk olarak konuşan Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sırrı Yılmaz, tarım arazilerinde yaşanan sulama sıkıntılarının çözümü ve buna bağlı olarak yapılması gereken konuların araştırılmaya devam edildiğini söyledi. DSİ Şube Müdürlüğü ile birlikte bir takım araştırmalar yapıldığını söyleyen Yılmaz, KUDAKA destekli projelerle sulama sıkıntılarının önüne geçilebileceğini söyledi. Toplantıda konuşan Belediye Başkan yardımcısı Karabey Atıcı, ülkemizde her ne kadar su bolluğu görünse de; aksine su kıtlığı yaşandığını hatırlatarak, Erzincan'da sulama sorununun basınçlı modern sulama sistemleri ile daha ucuza ve daha verimli bir sonuçla çözülebileceğinin önerisinde bulundu.

Daha sonra konuşan Milletvekili Dr. Talha Erol Durmaz; tarım arazilerinin sulanması Erzincan'da 30 yıldın beri sorun olduğunu hatırlatarak, bunun basınçlı sulama yöntemi ile aşılabileceğini vurguladı. Erzincan'da Tarım sektöründe sebzecilik ve tavukçuluk ta yeni bir dönemi girildiğinin altını çizen Milletvekili Erol, doğunun merkezi olmak için her imkana sahip olan Erzincan'ın bu süreçte iyi projelerle kalkınabileceğine vurgu yaptı. Toplantıda son olarak konuşan Vali Süleyman Kahraman ise; "Erzincan'da bugüne kadar yapılan araştırmalar ve çalışmalar göstermektedir ki; Çiftçilerimizin yaşadığı en büyük sorun tarımsal sulama noktasında yaşanmaktadır. İlimizdeki Bitki deseni aşırı suya ihtiyaç duyan bitkilerden oluşmaktadır. Özellikle Merkez ilçeye bağlı köylerde sulama suyunun elektriğe olan bağımlılığı, tarımsal sulamanın yeterince bilinçli yapılmaması, basınçlı sulama sistemlerinin çok yaygınlaşmasına rağmen istenilen seviyeye ulaşmaması gibi nedenlerden dolayı zaman zaman su sıkıntıları yaşanmaktadır. Her şeyden önce sorunu çözebilmemiz için nedenlerinin iyi bilinmesi gerektiğine inanıyoruz. Bizim burada sizlere tavsiye edeceğimiz şeyler olacak. Öncelikli olarak son yıllarda yaşanan iklim değişiklikleri ve yaşanan kuraklıklar suyun önemini bir kez daha ortaya çıkarmaktadır. Her şeyden önce suyu har vurup harman savurmamak gerekiyor.

Hepimiz suyun kıymetini en iyi şekilde bilmek zorundayız. Erzincan olarak ivedilikle modern sulama sistemlerine geçişi sağlamak zorundayız. Modern sulama sistemleri giderek yaygınlaşsa da henüz istenilen seviyede değildir. Hepinizin bildiği gibi modern sulama sistemleri birçok avantaj sağlamaktadır. Ama her şeyden önce az miktarda su ile çok daha fazla alanların su ihtiyacı giderilebilmektedir. Bu da sudan büyük oranda tasarruf sağlamaktadır. Tarımsal sulamada elektrik kullanılarak yapılan sulama sizlere çok daha pahalıya mal olmaktadır. Devletimiz bu alanda yaptığı çalışmaları hızlandırmış ve cazibeli sisteme geçişin sağlanması için projeler hayata geçirilmektedir.

Öte yandan güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarını iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Son derece düşük maliyetle elde edilen bu enerjilerin tarımın hizmetine sokulması, çiftçilerimize büyük avantajlar sağlayacaktır. Bu yüzden İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz KUDAKA'nın desteği ile bir projeyi hayata geçirdi. Tarımsal sulama noktasında bir yol haritası çizmeye çalışıyorlar. Biz bu noktada İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze her zaman gereken desteği vermekteyiz. Elbette diğer yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve çiftçilerimizin desteği bizim açımızdan çok önemlidir. El birliği ile sorunun çözülmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İnşallah sizlerin de desteği ile yakın zaman içerisinde bu konuda yol haritamızı çizerek ilgili kurumlarla işbirliği yapacağız. Ben yürütülen projenin ilimize ve tarım sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Yapılan konuşmaların ardından sulama sıkıntılarının ele alındığı ve buna yönelik çözüm içeren sunum, katılımcılara aktarıldı. - ERZİNCAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Talha Erol Durmaz Süleyman Kahraman Erzincan Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title