Haberler

Vali Azizoğlu; Alvarlı Efe, Coğrafyaya Işık Saçan Veli Bir Kuldu

ERZURUM Valisi Seyfettin Azizoğlu, kentteki din bilginlerinden Alvarlı Efe'nin türbesini ziyaret ederken, "O, bu coğrafyaya ışık saçan veli bir kuldu" dedi.

ERZURUM Valisi Seyfettin Azizoğlu, kentteki din bilginlerinden Alvarlı Efe'nin türbesini ziyaret ederken, "O, bu coğrafyaya ışık saçan veli bir kuldu" dedi.

Vali Seyfettin Azizoğlu, İl Kültür Turizm Müdür Vekili ve aynı zamanda Alvarlı Efe Hazretleri İlim Sosyal Hizmetler Vakfı Şube Başkanı Hasan Mazlumoğlu ile birlikte Pasinler'in Alvar Mahallesi'ne giderek Alvarlı Efe adına yaptırılan külliyeyi gezdi. Cami, türbe, sosyal tesislerden oluşan külliyede incelemelerde bulunan Vali Azizoğlu, babası Hace Hüseyin Efendi, oğlu ve torunu olmak üzere 4 kuşak bir arada yatan Alvarlı Efe'nin türbesini ziyaret etti. Alvarlı Muhammed Lütfi'nin 90 senelik ömrünü insanlığa ve İslamiyet'e adadığına işaret eden Vali Azizoğlu, şunları söyledi:

"O, bu coğrafyaya ışık saçan veli bir kuldu. Kimseyi kırmamaya, kimsenin ayıbını görmemeye çalışırdı. Kamil insan olmanın şartını hiç kimseyi incitmemeye bağlamış, bunu da 'Cananı incitme cana tendeki canın incinir, kimseye renc etme cana dürrü mercanın incinir' dizeleriyle ifade etmiştir."

Alvar İmamı ve Alvarlı Efe olarak tanınan Muhammed Lütfi,  sanatçı Sibel Can, İbrahim Erkal, Ahmet Özhan'ın seslendirdiği 'Seyreyle güzel kudreti mevla neler eyler', 'Can bula cananını/ Bayram o bayram olur', ' Erzurum kilidi mülki İslam'ın/ Mevla'ya emanet olsun Erzurum' adlı eserleri ile tanınıyor. Erzurum'un Yavi Beldesinde  imamlık yaparken Rusların geri çekilmeye başlaması ve Ermeniler katliamlara girişmesi üzerine köylerden topladığı 60 kişilik müfrezeyle, Ermenilere karşı mücadele eden Alvarlı Efe, milisleriyle birlikte Türk Ordusu'na katılır ve 12 Mart 1918'de Erzurum'u işgalden kurtaranlar arasında yer alıyor.

- Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Alvarlı Efe Hazretleri Pasinler Erzurum Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title