Haberler

Uçan Süpürge Derneği Başkanı Güner Açıklaması

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan çocuk evlilikleri sorunuyla mücadele için etkili politikalar geliştirmesini bekliyoruz.

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Başkanı Halime Güner, "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan çocuk evlilikleri sorunuyla mücadele için etkili politikalar geliştirmesini bekliyoruz. Bakandan çözüm için hükümeti harekete geçirmesini istiyoruz" dedi.

Dernek tarafından, "çocuk gelinler" sorununun ortadan kaldırılmasına yönelik çözüm önerilerini içeren toplantı düzenlendi.

Güner, burada yaptığı konuşmada, çocuk gelin kavramını "18 yaşını doldurmadan evlendirilmiş kız çocuklar" olarak tanımladı. 18 yaşını doldurmadan evlendirilmenin, evlenme izni için yasal zemin oluşturanın ve buna göz yummanın anayasal suç olduğuna dikkati çeken Güner, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun erken evlilikleri incelediği raporu ilgili yerlere gönderdiğini ancak kurumların konuya ilişkin herhangi bir çalışma yapmadığını ileri sürdü.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam'dan çocuk evlilikleri sorunuyla mücadele için etkili politikalar geliştirmesini beklediklerini dile getiren Güner, "Bakandan çözüm için hükümeti harekete geçirmesini istiyoruz" dedi.

- "Diyanet İşleri Başkanlığı ve taşra teşkilatı nerede?"

"Kader Erten olayı dahil kamuoyuna yansımış çocuk evlilikleri vakalarında Diyanet İşleri Başkanlığı ve taşra teşkilatı nerede?" diyen Güner, erken evliliklerle mücadele edecek kurumların başında Diyanet İşleri Başkanlığı'nın geldiğini belirtti.

Güner, konuyla ilgili çözüm önerilerini ise şöyle sıraladı:

"Yasal yaşın altındaki çocuğunu evlendiren ebeveyne verilen 1 yıla kadar hapis cezası ağırlaştırılarak artırılmalı. Merkezde ve taşrada resmi kurum çalışanlarının haberdar oldukları çocuk evliliklerini şikayet etmemelerinin Kabahatler Kanunu'nda yaptırımı olmalı. Cezaların işe yaramadığı durumlarda, çocuğunu erken evlendirmeyen aileler ödüllendirilsin. Hastaneye yansımayan çocuk evliliği vakalarında imam ve muhtarın bu evlilikleri bildirmemesi durumunda yaptırım uygulansın. Sağlık Bakanlığı ülkenin tamamında, çocuk yaşta evliliklerin kadınların ruh ve beden sağlığında sebep olduğu ağır hasarı anlatacak programlar uygulasın.

Geriye dönük uygulanan ceza nedeniyle eşi hapse giren çocuk geline, yaşamını sürdürebileceği maddi olanaklar sağlansın. Yerel yönetimler çocuk yaşta evliliklerin halk sağlığı açısından zararlarını ve hukuken de suç olduğu bilgisini il ve ilçelerde yaygınlaştırsın." - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Diyanet İşleri Başkanlığı Ayşenur İslam Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title