Haberler

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz:

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, 2008 Yılında Türkiye'ye Gelecek Doğrudan Yabancı Yatırımın Geçen Yılki 22 Milyar Dolar Tutarının Üzerine Çıkabileceğini Söyledi.

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alparslan Korkmaz, 2008 yılında Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımın geçen yılki 22 milyar dolar tutarının üzerine çıkabileceğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD), düzenlediği Perşembe toplantıları çerçevesinde MÜSİAD Genel Merkez'inde "Türkiye'de ve dünyada yabancı yatırımlar" başlıklı bir sunum yapan Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Korkmaz, yatırım ajansının görevleri hakkında bilgi verdi ve yabancı yatırımcıların tercihlerini değerlendirdi.

Türkiye'nin genç ve eğitimli nüfusuyla yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Alpaslan Korkmaz, 2008 yılında Türkiye'ye gelecek doğrudan yabancı yatırımın geçen yılki 22 milyar dolar tutarının üzerine çıkabileceğini söyledi.

"TÜRKİYE, SOFİSTİKASYON SEVİYESİNDE" 2006 sonunda Türkiye'nin en fazla ihraç ettiği kalemin otomotiv ve yan Sanayi olduğunu ifade eden Korkmaz, otomotiv sektörünün 2007 yılında da iyi bir performans sergilediğini ifade ederek, 2008'de Türkiye'nin Avrupa'da, İtalya'dan daha fazla otomobil üreten bir ülke olacağını kaydetti.

2007'de Türkiye'de 70 milyon insandan 62 milyonunun GSM kullanıcısı olduğunu hatırlatan Korkmaz, bunun Türkiye'nin "sofistikasyon" seviyesine ulaştığının göstergesi olduğunu ifade eti. Korkmaz, 2007 yılında kredi kartı ve 22 milyon internet kullanıcılarının sayısının da büyük oranda arttığını ifade etti.

"SIFIRDAN YATIRIM PEŞİNDEYİZ" AB'ye üyelik çerçevesinde 2003'ten bu yana gerçekleştirilen yapısal reform sürecinin yatırım çekmekte etkili olduğunu ifade eden Korkmaz, GSYİH'nin yükselmesinin de uluslararası yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde etkili olduğunu belirtti. Son 6 yılın büyüme oranının ortalama yüzde 7 olduğunu ifade eden Alparslan Korkmaz, bu rakama hiçbir Avrupa ülkesinin ulaşamadığını da belirtti.

"Ajans olarak tamamen sıfırdan yatırım peşinde koşuyoruz" diyen korkmaz, Türkiye'ye son 5 yılda gelen 60 milyara yakın yatırımın yüzde 80'inin AB'den geldiğini ifade etti. Türkiye'nin büyük bir pazar olduğunu kaydeden Alparslan Korkmaz, "Türkiye'ye gelin, üretin. İç pazar var ama Türkiye'den açılın. Bu bizim stratejimiz. İç pazara satılsın ama çok fazla satılmasın. Burayı üs olarak değerlendirsinler" dedi.

Korkmaz, bir soru üzerine Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın 30 milyon YTL bütçeleri bulunduğunu kaydederek, İstanbul için 100 milyon YTL ve üstü Anadolu'da 50 milyon YTL ve üstü yatırımlar için danışmanlık yaptıklarının kaydetti. Korkmaz, yerli yatırımcılara da hizmet verdiklerini bildirdi.

"TÜRKİYE EKONOMİK DALGALANMADAN ETKİLENMEZ" Gelecek dönemde dünya ekonomisinde yaşanabilecek muhtemel gelişmeleri değerlendiren Korkmaz, 2008'de dünyada hafif bir düşüş yaşanacağını ancak Türkiye'nin bundan etkilenmeyeceğini ifade etti. Korkmaz, 2008 rakamının 2007 rakamının biraz üzerinde olacağını de belirtti.

Bir gazetecinin bankacılık, enerji, limanlar gibi stratejik alanlarda yabancı sermayeye bir sınırlama getirilip getirilmeyeceğini sorması üzerine de Korkmaz, "Global olarak stratejik davranma taraftarıyım. Yasaklara karşıyım. Stratejik davranırsanız zaten bazı şeyler kendini dengeler ki Türkiye artık bu konuda bir doyum noktasına geldi. Mesela bankacılıkta artık çok büyük yatırımcının geleceğini zannetmiyorum. Enerji konusu da Türkiye için çok önemli. Türkiye yüzde 90-95 oranında dışa bağımlı. Türkiye'de yapılması gereken yatırımları bir şekilde en kısa zamanda gerçekleştirmemiz gerekiyor" yanıtını verdi.

Türkiye'de tasarruf ve yatırım açığı olduğunu ifade eden MÜSİAD Başkanı Ömer Bolat ise, doğrudan yabancı yatırıma ihtiyacı olduğunu belirtti. Bolat, "1990'dan sonra Türkiye'ye sermaye girişi, portföy yatırımı olarak gerçekleşti. Bu tip sermaye Türkiye'ye bir şey kazandırmaz. Beklediğimiz yabancı sermaye paradan para kazanan talancı sermaye olmamalı. Portföy sermayesi Türkiye'ye bir şey kazandırmadı, aksine çok şey götürdü. Türkiye'de özellikle yeni istihdam imkanları oluşturacak, üretime yeni katma değer kazandıracak, ihracata yönelik sektörleri hedefleyecek ve teknoloji getirecek doğrudan yabancı yatırım istiyoruz" diye konuştu.

(CİN-CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title