Haberler

Türkiye, Libya'ya giden yardım gemisine yapılan hukuk dışı arama sonrası harekete geçti! Trafik gözetleme istasyonları kuruluyor

Güncelleme:

Alman savaş gemisinin Libya'ya gıda ve boya götüren Türk gemisine yönelik baskınından sonra yeni tedbirler gündeme geldi. HAVELSAN, KKTC ve Akdeniz'e trafik gözetleme istasyonları kuracak. Böylece Türkiye, Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacak.

İrini Harekatı kapsamında uluslararası hukukun hiçe sayılması ve Türk bandıralı ticari geminin basılması alınacak tedbirleri gündeme getirdi. Türkiye, Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacağı sistemi de seneye devreye alacak.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile KKTC Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan protokol ile hayata geçirilmesi planlanan KKTC Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi 2021'de tamamlanacak.

TÜRKİYE, DOĞU AKDENİZ'DEKİ HER GEMİDEN HABERDAR OLACAK

Bu kapsamda, Havelsan tarafından geliştirilen yerli ve milli yazılım önümüzdeki yıl KKTC ve Doğu Akdeniz'de de hayata geçirilecek. Proje kapsamında KKTC'ye bir gemi trafik hizmetleri merkezi ile 2 trafik gözetleme istasyonundan oluşan gemi trafik hizmetleri sistemi kurulacak. Kurulacak gemi trafik hizmetleri sistemi Mersin gemi trafik hizmetleri ile entegre edilecek. Oradan da Ankara'daki merkez sistemle irtibat kurularak, Türkiye Doğu Akdeniz'deki her gemiden anında haberdar olacak.

NE OLMUŞTU?

Birleşmiş Milletler'in Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği tarafından Akdeniz'de başlatılan İrini Harekatı'nda görevli bir Alman fırtakeyni, Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan bir Türk gemisini Doğu Akdeniz'de durdurarak, uluslararası hukuka aykırı bir şekilde saatlerce aramıştı.

Skandal aramaya Türkiye'den çok sert tepkiler gelirken, Avrupa Birliği, İtalya büyükelçileri ve Almanya Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak, İrini Operasyonu'nun Türk gemisine yönelik eylemi protesto edilmişti.

"İRİNİ OPERASYONU TARAFLI BİR OPERASYONDUR"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy gemiye müdahalenin Türkiye'nin rızası olmadan yapıldığını belirterek, "İrini operasyonu, taraflı bir operasyondur. Darbeci Hafter'e gelen silah desteklerini denetlemeyen, keyfi uygulamalarda bulunulan, meşru Libya hükümetini cezalandırmaya yönelik bir harekattır" ifadesini kullanmıştı.

İRİNİ HAREKATI

İrini Harekatı, BM'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunun denetlenmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Akdeniz'de başlatılan tartışmalı bir operasyon olma özelliği taşıyor. 2292 No'lu BMGK kararında meşru hükümet olarak yer alan Milli Mutabakat Hükümeti ile istişare ve izin zorunlu kılınmış olmasına rağmen başlatılan İrini Harekatı, taraflı ve yasa dışı bir operasyon olarak tepki çekiyor. Bazı Avrupa ülkeleri, AB fonlarından yararlanabilmek için operasyona ses çıkarmazken, daha cesur davranan bazı ülkeler ise tepkilerini koyarak operasyondan çekiliyor.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

Doğu Akdeniz Türkiye Akdeniz Libya Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (8)

Murat:

Libya normalleşmesi planında zaten sen o hakkı Akdeniz görev grubuna vermişsin imza atmışsın plana kimse bu baskına hukuksuz diyemez

1
10
yanıtYanıtla
memur:

çok yerinde bi karar, geç bile kaldık.

10
0
yanıtYanıtla
turkiye:

daha boylee denizlerde kaç olaya müdahalede geç kalınacakki askerin kafasına poset geçirilir gemi aranır . türkiye sesiz kalır

7
3
yanıtYanıtla
biraz mantık...:

Kural çiğnenmeden kuralı çiğnemişler gibi hareket edemezsin. . . Adamı öldürmeyen birini sen katilsin diye tutukluyamayağın gibi. . .

yanıt0
yanıt0
can:

bu mileti kandirmaktan vaz gecin herkes her seyi biliyor inanin buna almanya yanlis yapmaz hala milete gaz veriyorlar

1
0
yanıtYanıtla
MERSİN 33:

Eeee sonuç? Hıııı, bak sen buradan geçiyorsun ama , gözümüz üzerinizde mi demek istiyoruz ? Ya , bunlar boşuna laga luga . İcraat lazım icraat . Karşılarına çıkıp, dur bakayım üleyyyyn deyip tedirgin edeceksin . . . Neymiş, Trafik gözetleme istasyonları imiş . .

1
0
yanıtYanıtla
Alkış:

Bu gemimizin tam olarak nerede taciz edildiğini haritada gösterin. Çünkü biliyoruz ki bizim Libya ile deniz sınırı anlasmamiza var. Yani libyaya giden yolda uluslararası açık sular yok. O sular tamamen Türkiye ve Libya suları.

0
0
yanıtYanıtla
HK:

Gemide arama yapılır (bayrak devletinden izin alınarak) ama personele suçlu gibi davranamazsın

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title