Haberler

Türkiye Afganistan Dostluk Günü Coşkuyla Kutlandı

Türkiye ve Afganistan arasında 1 Mart 1921 yılında imzalanan Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşmasının 93. yıl dönümü Afganistan’ın başkenti Kabil’de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Türkiye ve Afganistan arasında 1 Mart 1921 yılında imzalanan Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşmasının 93. yıl dönümü Afganistan'ın başkenti Kabil'de düzenlenen törenlerle kutlandı.

Mustafa Kemal Atatürk ve Afganistan Kralı Gazi Amanullah Han arasında imzalanan Türkiye-Afganistan İttifak Antlaşması çeşitli tören ve faaliyetlerle kutlandı. İlk tören sabah saatlerinde Kabil'in doğusundaki Pagman ilçesinde bulunan Türkiye-Afganistan Dostluk korusuna yeni fidanlar dikilmesiyle başladı. Buradaki törene Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, Kabil Belediye Başkanı Yunus Navandişh ve bölge halkı katıldı. Öğleden sonra ise Kabil'de bulunan Babür'ün Bahçesinde Türk Afgan dostluğu fotoğraf sergisi törenle açıldı. Buradaki törene Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz, Kabil Belediye Başkanı Yunus Navandişh ve yerli yabancı bir çok seçkin davetli katıldı.

Türkiye'nin ilk Kabil Büyükelçisi Rıza Paşa'nın Afganistan'a gelişi ve ilk elçilik yerleşkesinin de aralarında bulunduğu birçok tarihi eser davetlilerin yoğun ilgisini çekti. Dostluk günü münasebetiyle Türkiye'den gelen ebru sanatçısı Mehmet Ali Asal da davetlilere ebru sanatını uygulamalı olarak gösterdi. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kabil Belediye başkanı Yunus Navandişh Türk ve Afgan dostluğundan övgüyle bahsederek, "1 Mart tarihini son birkaç yıldır resmi törenlerle anıyoruz. Ama Türkiye Afganistan arasındaki dostluk yüzyıllara dayanıyor ve 1 Mart 1921 yılında Atatürk ve Amanullah Han arasında imzalanan ittifak antlaşması bu dostluğun yeni bir başlangıcıdır" dedi.

Kabil Büyükelçisi İsmail Aramaz ise, "Dost ve kardeş Afgan halkı istediği müddetçe Afganistan'ın yanında yer almaya devam edecektir ve ikili yardım programlarını elinden geldiği kadar gayretle sürdürecektir" dedi. 5 Nisan 2014 yılında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de Afganistan ve Afgan halkı için önemli olduğunu dile getiren Aramaz, bu seçimin sorunsuzca bitmesini dilediklerini söyledi.

Renkli görüntülere sahne olan kutlama törenleri iki ülke bayraklarını simgeleyen pastanın kesilmesiyle sona erdi. - KABİL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Afganistan Türkiye Kabil Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title