Haberler

Türk Üzümü 1 Yıl Aradan Sonra Yeniden Rus Pazarında

Manisa'nın Alaşehir ilçesinde 7 Ağustos'ta hasadına başlanan dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde ihracat başladı. Tırlar dolusu üzüm, Alaşehir'de düzenlenen törenle başta Rusya olmak üzere yurt dışına gönderildi. Geçtiğimiz yıl yaş üzümde yüzde 80'le en büyük pazar olan Rusya'nın uyguladığı ambargo nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan üzüm üreticisinin yüzü Rusya pazarının yeniden açılmasıyla gülmeye başladı. Üzüm bağlarında hareketli günler yaşanırken, ihracatın başlaması nedeniyle Alaşehir Gümrük Müdürlüğünde tören düzenlendi. Tırlar dolusu çekirdeksiz Sultani üzüm başta Rusya olmak üzere yurt dışı pazarına gönderilmeye başlandı.

ÜRETİCİ UMUTLU

Alaşehir'in Gireli Mahallesi'nde oturan ve üzüm kesimi için Matarlı Mahallesi'ndeki üzüm bağlarına işçi olarak gelen İlkay Aslan, üzümün oldukça güzel olduğunu ve kesimin yaklaşık 2,5 saatte tamamlandığını belirterek, "Üzümlerimizi kestik, kamyonumuzu doldurduk. Bu sene üzüm oldukça güzel. Üzüm zaten her sene çok güzel oluyor fiyatlarda bir sıkıntı olmadıktan sonra. Bu sene biraz dolu vurgunu ve ayaz oldu ama çok önemli değildi. Üzüm kesimine genelde sabah 06.00'da başlanıyor. Aksilikler olursa çiğ gibi yerlerin ıslak olmasından dolayı bu saat 07.00-08.00 gibi bazen 09.00'da başlamamıza neden oluyor" dedi.

Bir diğer üzüm kesim işçisi Sultan Yılmaz ise "Üzüm güzel olursa bizim için bir sıkıntı yok daha güzel oluyor işlerimiz daha çabuk oluyor. Yağmur olduğunda bağ ıslak olduğunda veya çiğ olduğunda aksama oluyor ama artık alıştığımızdan işimizi hızlı yapıyoruz. Çocukluğumuzdan beri üzüm kesimine geliriz. Sıcak hava bizi zorluyor özellikle bu aralar havalar çok sıcak. Üzüm güzel olursa bizim işlerimiz de güzel oluyor. Üzümlerimizi yiyeceklere afiyet olsun diyoruz. Biz elimizden geldiğince güzel kesmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

Alaşehirli üzüm üreticisi Turgut Üründü ise şunları söyledi:

"Beklentimiz inşallah bu yılın iyi bir yıl olması ve pazarın iyi devam etmesi. Aradığımız bu. Pazar daha başlamadan firmalar üreticilere 'Pazar düştü' diyerek piyasayı 300-400 lira aşağıya düşürdü. Rusya ile yaşanan sıkıntı çözüldü ve ihracat açıldı. Pazarda ne olacak bilmiyoruz. Bir yıl üzüm vermedik, bizim yerimizi doldurdular, o devletlerle devam edecekler mi? Eskiden bizimle çalışıyorlardı mükemmel ihracat vardı inşallah o devam eder, beklentimiz o. Bu sene doludan zarar gören bağlarımız oldu. Aşırı sıcaklarda bağlarımızda yananlar oldu."

GÜMRÜK MÜDÜRLÜĞÜNDE TÖREN DÜZENLENDİ

Çekirdeksiz Sultani üzüm için Alaşehir Gümrük Müdürlüğü tır parkında bir tören düzenlendi. Protokol üyeleri tarafından temsili olarak tırların mühürlenmesinin ardından Alaşehir İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit tarafından yaptırılan duanın ardından ilk ihracat tırları yola çıktı. Törenin ardından bir açıklama yapan Alaşehir Kaymakamı Abdullah Uçgun, "Yaş meyve ihracatının başkenti Alaşehir'de bugün Sultani üzümlerinin ilk ihracatını yapmak üzere burada toplandık. İnşallah bu sezon çiftçimiz için umut ettiği gibi güzel olur, hak ettiği değeri bulur ve karşılığında da parasını alabilir diye umut ediyorum. İnşallah bu sezon hayırlara vesile olur, inşallah çiftçilerimiz bol kazanç sağlar ve bu tırlarımızın tekerlerine benim babaannemin bir duasıdır tekerlerine inşallah taş gelmez. Sonu hayır olur diye umut ediyorum" dedi.

"ÜLKEYE DÖVİZ KAZANDIRMA NOKTASINDA ÇALIŞACAĞIZ"

Manisa'nın ve Alaşehir'in markası olan çekirdeksiz Sultani üzümün ilk yüklemesinin yapılıp gümrükleme işlemlerinin tamamlandığını kaydeden AK Parti MKYK Üyesi ve Manisa Milletvekili Murat Baybatur ise "Bu, Alaşehir, Manisa ve ülke ekonomimiz adına çok büyük bir katkısı olan ürün yelpazemiz içindeki en önemli ürün üzümümüz. Geçen sene yaşanan bazı sıkıntılar oldu malum. Ağırlıklı olarak bu bölgeler yaş üzümü Rusya'ya ihraç ediyor. Çok şükür ki bu yaşanan sıkıntılar atlatıldı. Bu önümüzdeki süreçte özellikle Rusya ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ihracatımız güçlü bir şekilde devam edecek. İnşallah hayırlı ve bereketli bir işe imza attık, ilk tırlarımız bugün gidiyor. İnşallah bu tırlarımızın sayısı artacak ve sonbaharın başlarına doğru buralardan ihracatlar devam edecek. Allah bereketli kılsın, Alaşehir'e, Manisa'ya hayırlı olsun. İnşallah bundan sonraki süreçte de Türkiye, Alaşehir olarak başta yaş üzüm olarak dünya piyasasıyla alakalı farklı alternatiflere de yönelerek, daha çok ülkeye ihracat, daha çok para kazanma, daha çok bu ülkeye döviz kazandırmak noktasındayız. Her zaman çiftçimizin, üreticimizin, ihracatçımızın yanındayız, bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz. İnşallah önlerindeki bu taşlı yolları biz temizleyeceğiz, onlar ihracatlarını yapacaklar, ülkeye döviz girdisi sağlayıp ülkeyi müreffeh hale getireceklerini düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

(Sadık Cangel - Önder Aydın / İHA)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Rusya Federasyonu Avrupa Birliği Alaşehir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title