Haberler

Türk-Rus Toplumsal Forumu Eş Başkanları Bir Araya Geldi

Türk-Rus Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eşbaşkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin insani, toplumsal ve kültürel boyutunun gelişmesinin bölgeye ve dünyaya örnek olacağını belirtti.

Türk-Rus Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eşbaşkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar, Rusya ve Türkiye ilişkilerinin insani, toplumsal ve kültürel boyutunun gelişmesinin bölgeye ve dünyaya örnek olacağını belirtti.

Türk-Rus Toplumsal Forumu Türk Kanadı Eşbaşkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Berat Çonkar ve Rus Kanadı Eşbaşkanı Lyubov Glebova, Beşiktaş'ta terör saldırısının yapıldığı Şehitler Tepesi'nin ardından Malta Köşkü'nde bir araya geldi. İkili görüşme sonrası heyetlerarası görüşme yapıldı.

Çonkar, toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, 2010'da kurulan forumun önemli faaliyetlere imza attığını ve bir süre önce Rusya kanadında eş başkan ve genel sekreter değişimi yapıldığını dile getirdi.

İki ülke arasında son dönemde gelişen siyasi, ekonomik, stratejik ilişkileri toplumsal boyutta da derinleştirmek istediklerini ifade eden Çonkar, şunları söyledi:

"Bütün komitelerimiz planlayacakları faaliyetleri hem Türkiye'de hem Rusya'da hayata geçirerek, Türk ve Rus toplumlarını çok daha yakın diyalog ve işbirliği süreci içerisine katma konusunda önemli çalışma yapacak. Rusya ve Türkiye ilişkilerinin insani, toplumsal ve kültürel boyutunun gelişmesinin hem bölgeye hem dünyaya güzel bir örnek teşkil edeceğini düşünüyoruz. Bu açıdan devlet başkanlarımız düzeyinde üst düzey işbirliği mekanizması çerçevesinde kurulan yakın temas ve diyaloğun toplumsal forum boyutuyla da desteklenerek, faaliyetlerimizle birlikte halklarımız için değer üreten, verimli bir mekanizmaya dönüşmesi konusunda mutabık kaldık."

"Çalışmamızı devam ettireceğiz"

Lyubov Glebova da toplantı öncesinde Beşiktaş'ta terör saldırısının yapıldığı Şehitler Tepesi'ni ziyaret ettiğini hatırlatarak, "Türkiye'nin yaşadığı zor günlerde, terör saldırısı neticesinde insanların hayatını kaybettiği bir dönemde biz de burada bulunarak, Türk halkının kederini acılarını paylaştık. Türk halkına en derin taziyelerimizi ve başsağlığı dileklerimizi sunuyoruz. Devletlerimiz ve halklarımız arasında son derece sağlam ilişkiler tekrar güçlü hale gelmeli ki bu gibi olaylar karşısında hep birlikte dimdik durabilelim." diye konuştu.

Türk kanadının talebi ve evsahipliğinde gerçekleştirilen forum kapsamında önemli kararlar aldıklarını dile getiren Glebova, şu bilgileri verdi:

"Forum kapsamında bütün komitelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu komitelerin faaliyetleri sonucunda oluşan çalışmaları derli toplu bir hale getirerek bunun raporunu, bir sonraki Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısında devlet başkanlarımıza sunacağız. Çalışmamızı devam ettireceğiz. Forum olarak bir sonraki toplantımızı da St. Petersburg'ta Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı öncesi yapmayı düşünüyoruz. Bunun için karar aldık."

Türk-Rus Toplumsal Forumu

Üst Düzey İşbirliği Konseyinin siyasi, ekonomik ve sosyal-insani olmak üzere 3 boyutu bulunuyor. Siyasi boyut, dış işleri bakanları başkanlığındaki Ortak Stratejik Planlama Grubu, ekonomik boyut Karma Ekonomik Komisyonda ele alınıyor.

Sosyal-insani boyut çalışmalarını yürütmek üzere kurulan Türk-Rus Toplumsal Forumu, iki ülke iş dünyasının yanı sıra kanaat önderleri, akademisyenler, bilim ve kültür insanları, sanatçılar, sporcuların katılımıyla iki ülke halklarını ve sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak, işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyor.

Toplumsal forum bünyesinde "eğitim ve bilim", "tarih", "müzeler", "medya", "iş ortamı", "turizm", "kültür ve sanat", "spor", "hukuk" ve "dinlerarası işbirliği" komiteleri bulunuyor.

Forumun ilk toplantısı 20 Kasım 2013'te Tataristan Özerk Cumhuriyeti başkenti Kazan'da, ikinci toplantısı 13 Kasım 2014'te Antalya'da gerçekleştirildi. Bugün eş başkanların katılımıyla yapılan toplantıda, Rusya'da yapılacak üçüncü toplantının ön hazırlıkları üzerinde çalışıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Berat Çonkar AK Parti Türkiye Rusya Politika Güncel Haberler

title