Haberler

Türk Milletvekillerinin Ürdün Ziyareti

Türkiye'den bir grup milletvekili, Ürdün'deki ziyaretleri kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonuna başlanan Hicaz Demiryolu'nda incelemelerde bulundu.

Türkiye'den bir grup milletvekili, Ürdün'deki ziyaretleri kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından restorasyonuna başlanan Hicaz Demiryolu'nda incelemelerde bulundu.

AK Parti'den Antalya Milletvekili Atay Uslu, Mersin Milletvekili Yılmaz Tezcan ve Muğla Milletvekili Hasan Özyer ile CHP Antalya Milletvekili Mustafa Akaydın ve HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan'dan oluşan heyet, TİKA tarafından Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid döneminin en önemli projelerinden Hicaz Demiryolu'nun başkent Amman'daki kesiminde 15 gün önce restorasyonuna başlanan binalar ile müze inşaatını inceledi.

Heyete başkanlık eden Milletvekili Özyer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu projenin hızlı bir şekilde tamamlanması gerektiğini belirterek, TİKA yetkililerine böylesine önemli bir çalışmayı üstlendikleri için teşekkür etti.

Özyer ayrıca Ürdün'e ziyaret amaçlarının ülkede bulunan Suriyeli mültecilerin durumunu yerinde görmek olduğunu dile getirdi. Milletvekili Özyer, Ürdün hükümetine mülteciler konusunda ellerinden gelen çabayı gösterdikleri için teşekkürlerini iletti.

Heyete eşlik eden Ürdün Ulaştırma Bakanlığı Genel Sekreteri Enmar Hasavine de Hicaz Demiryolu'nun 1908 yılında bütünüyle işletmeye alındığını hatırlatarak, TİKA tarafından yapılacak projenin 3 bin metrekarelik bir alanda olacağını kaydetti.

TİKA Başkanı Serdar Çam ile Hicaz Demiryolları Kurumu Genel Müdürü Salah Al Lozi, geçen sene Amman'daki Hicaz Demiryolu istasyonunun restorasyonu ve müze yapımına ilişkin proje anlaşmasını imzalamıştı.

Anlaşma gereğince, Amman'da bakımsız olduğu için kullanılamayan üç tarihi bina TİKA tarafından dokusuna uygun şekilde restore edilecek ve Hicaz Demiryolu'nun hikayesinin anlatıldığı yeni bir müze binası inşa edilecek.

Müzede inşaat tamamlandığında, 2. Abdülhamid'in mührünün bulunduğu raylar, lokomotifler, istasyonda haberleşme amaçlı kullanılan malzemeler, biletler, fotoğraflar sergilenecek. Ayrıca hat üzerindeki istasyonların tarihi ses kayıtları eşliğinde aslına uygun kıyafetleriyle kondüktörler, yolcular ve eşyalardan oluşan çok boyutlu bir sunumla istasyonun ilk yılları canlandırılacak.

Müzenin diğer katlarında ise diorama tekniğiyle diğer istasyonların maketlerinin sergilendiği bir bölüm bulunacak. Müzenin yanındaki üç tarihi bina, sosyal faaliyetlerde kullanılması amacıyla tarihi dokuları korunarak restore edilecek. Restorasyon ve müze inşaatının gelecek yıl bitirilmesi planlanıyor.

Hicaz Demiryolu

2. Abdülhamid döneminin en önemli projelerinden biri olan Hicaz Demiryolu, 1900-1908 yıllarında Şam-Medine güzergahında inşa edildi.

Demiryolunun yapımına 1 Eylül 1900'de Şam ile Der'a arasında başlandı. Şam'dan Medine'ye doğru inşasına başlanan hat, 1903'te Amman'a, 1904'te Maan'a, 1 Eylül 1906'da Medayin-i Salih'e ve 31 Ağustos 1908'de Medine'ye ulaştı.

Ana istasyonları Amman'ın yanı sıra Şam, Der'a, Katrana ve Maan olan hat, kısa ömrüne rağmen önemli askeri, ekonomik ve toplumsal etkiler doğurdu. Hatta, 1910'da 198 bin 448, 1913'te 232 bin 563 yolcu ile 1910'da yaklaşık 66 bin ton ve 1913'te 112 bin ton ticari eşya taşındı.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Amman Ürdün Şam Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title