Haberler

Trump'ın 20 Mayıs'taki Suudi Arabistan Ziyareti Sonrası, Ortadoğu'da Tansiyon Düşmedi

Güncelleme:

ABD Başkanı Trump'ın 20 Mayıs'taki Riyad ziyareti sonrası Ortadoğu'da; Katar krizi, IKBY'deki referandum, Arabistan'da veliaht prensin değişmesi ve ılımlı İslam'a dönmesi gibi gelişmeler yaşandı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 20 Mayıs 2017'de gerçekleştirdiği Suudi Arabistan ziyareti sonrası Ortadoğu'da tansiyon bir an bile düşmedi.

Neredeyse her gün, tüm bölgede deprem etkisinde gelişmeler yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor.

İşte Trump'ın fay hatlarını tetikleten ziyareti ve sonrasında küreden çıkanlar:

20 MAYIS- TRUMP'IN RİYAD ZİYARETİ

ABD Başkanı Trump, ziyareti sırasında Suudi Arabistan'la 110 milyar dolarlık silah anlaşması imzaladı. Suud Kralı Selman ile kılıç dansı yapmayı da ihmal etmeyen Trump'ın ziyaret boyunca en çok konuşulan görüntüsü ise şüphesiz Mısır cunta lideri Abdulfettah es-Sisi ve Suudi Kralı ile etrafında toplandıkları küreye el basmaları oldu.

5 HAZİRAN- KATAR KRİZİ

23 Mayıs'ta Katar ve Arap ülkeleri arasında başlayan siber saldırı krizinin ardından 5 Haziran'da Suudi Arabistan, Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen, Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Karara gerekçe olarak "Katar'ın terörizme destek vermesi" gösterilirken, Doha yönetimi suçlamaları reddetti.

21 HAZİRAN- YENİ VELİAHT PRENS

Kral Selman, ülkesinde bir geleneğe son vererek Veliaht Prens Muhammed bin Nayif'in yerine 31 yaşındaki oğlu Muhammed bin Selman'ı getirdi. Değişiklik "yumuşak darbe" olarak yorumlandı.

30 TEMMUZ- SADR, SUUDİ ARABİSTAN'A GİTTİ

Iraklı Şii lider Mukteda el Sadr, resmi davet üzerine 11 yıl aradan sonra ilk kez Suudi Arabistan'ı ziyaret etti.

25 EYLÜL-IKBY'DE TARTIŞMALI REFERANDUM

25 Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu pek çok ülkenin karşı olduğu "bağımsızlık referandumu"nu gerçekleştirdi.

12 EKİM- HAMAS VE FETİH UZLAŞTI

Hamas ve Fetih Hareketi, Mısır'da devam eden müzakereler kapsamında, Filistin'deki bölünmüşlüğü bitiren "uzlaşı anlaşmasını" imzaladı.

13 EKİM- NÜKLEER ANLAŞMA KONGREDE

Son dönemde İran'a yönelik baskıyı artıran ABD Başkanı Trump, İran'la 2015'te varılan nükleer anlaşmadan desteğini çekerek, anlaşmayla ilgili kararı Kongre'ye bıraktı.

24 EKİM- SUUDİ ARABİSTAN, ILIMLI İSLAM'A DÖNÜYOR

Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ülkesinin 'ılımlı İslam'a döndüğünü' açıklayarak, 'aşırıcılığı' yakında yok edeceklerini söyledi.

2 KASIM- BİN LADİN BELGELERİNDE İRAN-EL KAİDE BAĞLANTISI

ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA), El Kaide lideri Usame bin Ladin'in evine yapılan baskında ele geçirdiği 470 bine yakın dosyayı yayınlaması, İran'ın El Kaide ile olan bağlantılarını günyüzüne çıkardı.(Kaynak: Yeni Şafak)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Suudi Arabistan Donald Trump Katar Politika Dünya Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title