Haberler

Trabzon Karadenizli Balıkçılar Son Kez 'Vira Bismillah' Dedi

Karadenizli balıkçılar son kez 'vira bismillah' dediKaradeniz'li balıkçılar bu gece başlayacak av yasağı öncesi son kez 'vira bismillah' diyerek ağlarını denize bıraktı.

Karadenizli balıkçılar son kez 'vira bismillah' dedi

Karadeniz'li balıkçılar bu gece başlayacak av yasağı öncesi son kez 'vira bismillah' diyerek ağlarını denize bıraktı. Trabzon'da, 'Kara Selim' teknesi ile denize açılan balıkçılar, son avlarında 20 kasa istavritle kıyıya döndü.

Sezona son 10 yılın en bereketli palamut avı ile başlayan Karadenizli balıkçılar, hamside ise umduğunu bulamadı. Balık sürülerinin Türkiye karasularına göre daha soğuk olan Rusya ve Gürcistan sahillerine yönelmesi ve denizde etkili olan fırtına nedeniyle sezonda istenen balık avını gerçekleştirilemeyen balıkçılar, umutlarını gelecek yıla bıraktı. Balık avının az olması hem satıcıyı hem de tüketiciyi olumsuz yönde etkiledi. Tezgahlarda balık çeşitinin ve miktarının az olmasından yakınan balıkçıklar, palamut avı ile iyi başlayan sezonun istenildiği gibi gitmediğinden yakındı.

SON AV BEREKETİ

Denizlerde, 1 Eylül'de av yasağının kalkmasıyla başlayan balık avı sezonu bu gece yarısı sona eriyor. Balıkçılarda son kez açıldıkları denizlerde 'vira bismillah' diyerek ağ attı. Trabzon'da, 'Kara Selim' teknesi ile Akçaabat Limanı'ndan denize açılan balıkçılar, radarları aracılığı ile sualtında balık sürülerini aradı. Uygun sürünün bulunması ile denize bırakılan ağlara yaklaşık 20 kasa istavrit takıldı. Sezonun son avını bereketli geçiren balıkçılar, kıyıya dönerek teknelerini gelecek sezon için limana demirledi.

'GELECEK SEZONU UMUTLA BEKLEYECEĞİZ'

Bu yıl av sezonunun verimli geçmediğini anlatan balıkçı Erdoğan Birinci, "Bu yıl hamside hiç verim yoktu. Şimdi zaten kala kala istavrit kaldı, bugün itibari ile oda bitti. Şimdi teknelerin bakımını yapacağız. Denizlere aynı sevdayla tekrar dönmek için yeni sezonu umutla bekleyeceğiz. Zaten bu dönem balıkçılıkta istenilen verim olmadı. Eski reislerin anlattığı o büyük balıklar ve çeşitleri denizlerde kalmadı. Denizlere biraz daha dikkat etmek lazım. Denizlerde avlanan küçücük hamsiler, istavritler fabrikalara yem olarak gidiyor. Bunu yapanlar denizleri kuruttular. Buna bir önlem alınması şart oldu. Böyle giderse 3-5 yıl sonra bu denizlerde hiçbir şey bulamayacağız" dedi.

Bu yıl denizlerden istedikleri verimi alamadıklarını anlatan balıkçı İsmail Özlü de, "Hamsi, Gürcistan'a, Abazya'ya kaçtı. Son dönemin gelmesiyle de artık balık nazlanmaya başlamıştı. Av yasağının gelmesiyle de tekneleri bakıma alacağız, ağları yenileyeceğiz. Sonra da eylül ayının gelmesini bekleyeceğiz" diye konuştu.

Özgür Özlü adlı balıkçı ise "Bu yıl denizlerden umduğumuzu bulamadık. Biz yinede mücadelemizi ediyoruz. Zaten bu geceden sonra av yasağı geliyor. Bizlerde ağ bakımlarımızı, tekne bakımlarımızı yapacağız. Masraflarımız şimdiden sonra artıyor. Devlet büyüklerimizden bizlere yardımcı olmalarını bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Trabzon Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title