Haberler

Trabzon'da Fındık Bu Sene de Makineyle Kurutulacak

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Köleoğlu: "Doğu Karadeniz'in yağışlı iklim yapısına sahip olması nedeniyle makine ile yapılan kurutma, kalite ve zaman açısından büyük fayda sağlıyor"

Trabzon'da fındık bu yıl da üreticiden ücret alınmadan makine yardımıyla kurutulacak.

Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl borsa, Trabzon Tarım, Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Oltan Gıda tarafından ortaklaşa uygulanan Kaliteli Fındık Projesi kapsamında, Trabzon'da 12 makineli fındık kurutma merkezi kurulduğunu belirtti.

Çalışmalardan olumlu neticeler alındığını, buna bağlı olarak da makinelere talebin arttığını vurgulayan Köleoğlu, şöyle devam etti:

" Doğu Karadeniz'in yağışlı iklim yapısına sahip olması nedeniyle makine ile yapılan kurutma, kalite ve zaman açısından büyük fayda sağlıyor. Geçen yıl yaptığımız detaylı uygulamadan elde edilen sonuçları kitapçık haline getirerek sektörün tümüyle paylaştık. Kurutma işlemine tabi tutulan 257 ton fındıkta asgari 2 randıman artışı olurken, aflatoksinleşme ise yok denecek kadar az gerçekleşti."

Fındıkta en büyük sorunun verim ve kalite olduğuna dikkati çeken Köleoğlu, şunları kaydetti:

"Makineli kurutma sisteminin tanıtılmasına ve talebin artmasına geçen yıl uygulanan proje büyük katkı sağladı. Bu nedenle de bir çok meslek örgütü ve firma sistemi kurarak hizmet verecek. Trabzon'da geçen yıl kurulan fındık kurutma merkezi bu yıl da Oltan Gıda'nın katkıları ile açılacak. Arsin Organize Sanayi Bölgesi'nde kapasiteleri yaklaşık 25 ton olan 12 kurutma makinesi ile Fındık Kurutma Projesi kapsamında sunulacak kurutma hizmeti ücretsiz olacak.

12 Ağustos'ta başlayacak ve Eylül ayının sonunda tamamlanacak kurutma işleminden yararlanmak isteyen üreticiler, 444 02 08 nolu telefonu arayarak kurutma için sıra alabilirler. Olgunlaştıktan sonra toplanmış ve patosa vurulmanın ardından en az iki gün harmanda bekletilerek nem oranı düşürülmüş fındığını kurutmak isteyen üreticinin ürünü, proje kapsamında merkeze ücretsiz olarak taşınacak. Nem oranına göre işleme tabi tutularak kurutulan fındıklar yine ücretsiz olarak taşınarak üreticiye teslim edilecek."

Köleoğlu, fındık üretimi yapılan 14 ilde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, ticaret borsaları ile ihracatçı firmalar tarafından yaklaşık 100 fındık kurutma makinesi kurularak, üreticinin hizmetine sunulacağını ifade etti. - Trabzon

Kaynak: AA / Ekonomi

Doğu Karadeniz Trabzon Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title