Haberler

Trabzon-Bu Köy Kanserden Ölüyor

Bu köy kanserden ölüyorTrabzon'un Düzköy ilçesi Çayırbağı köyünde son yıllarda yaşanan ölümlerin kanser hastalıkları sonucu gerçekleşmesi vatandaşları tedirgin ediyor.

Bu köy kanserden ölüyor

Trabzon'un Düzköy ilçesi Çayırbağı köyünde son yıllarda yaşanan ölümlerin kanser hastalıkları sonucu gerçekleşmesi vatandaşları tedirgin ediyor. Kanser vakaları sonucu ölenlerin fotoğraflarının kahvehane duvarında sıralandığı köyde 'Kanser teşhisi konulur' endişesi ile vatandaşlar hastanelere başvurmaya korkar hale geldi. TBMM'ye önerge veren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, köyde yapılan taramada son yıllarda yüzde 85'inin kanser vakalarından kaynaklı olan ölümlerin araştırılmasını istedi.

Düzköy ilçesi Çayırbağı köyü, son yıllarda kanser hastalıkları sonucu yaşanan ölümlerle anılmaya başlandı. Köyde, genç-yaşlı, kadın-erkek her yaşta görülen kanser hastalığı sonucu artan ölümler vatandaşları da tedirgin ediyor. Kanser hastalığı sonucu hayatlarını kaybedenlerin fotoğraflarının kahvehane duvarına asıldığı köyde kanser teşhisi konulur endişesi ile vatandaşlar hastanelere başvurmaya korkar hale geldi. Köyde yapılan taramada ölümlerin yüzde 85'inin kanser hastalıkları sonucu meydana geldiği belirlendi. Tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlar köyde kapsamlı bir çalışma ile kanser hastalıkları sonucu ölümlerin araştırılmasını istedi.

'HASTANELERE YANAŞAMAZ OLDUK'

Çayırbağı Köyü eski Muhtarı Mehmet Ali İshak, vatandaşların hastanelere gitmeye korktuğunu belirterek endişeli olduklarını ifade etti. İshak, Vatandaşlarımız 'Eğer gidersem doktor bana kanser diyecek' diye hastanelere bile yanaşamaz oldu. Çoluk çocuk, genç yaşlı herkes tedirgin. Köyde kanseri tetikleyen unsurlar olmalı. Biz köy halkı olarak içme suyundan şüpheleniyoruzö diyerek köyde araştırma yapılmasını istedi. Sabahattin İshak ise İnsanlarımız kanser taramasından geçirilmeli. Devletimizden yardım istiyoruz dedi.

KAHVEHANENİN DUVARI DOLDU, TAŞTI

Köyde kahvehane işleten Suat İshak kanser hastalığı sonucu ölenlerin fotoğraflarını duvara astıklarını ve manevi hatıralarını yaşattıklarını belirterek 'Kanserden ölen gençlerimiz var. 15 yaşında, 20 yaşında bu illet hastalık yüzünden hayata veda ettiler. İşlettiğim bu köy kahvesine kanserden ölen köylülerimizin fotoğraflarını astık. Artık duvarlarda yer kalmadı. Gelip kimse tahlil alıp da bu insanların neden kanserden öldüklerini halen daha kimse açıklayabilmiş değil diyerek tepkisini dile getirdi.

'BABAM, AMCAM, HALALARIM'.'

Köyde bağ ve bahçe işlerinde çalışan kadınlarda kanser hastalığı sonucu ölümlerden yakınıyor. Katibe Yılmaz 'Ölen herkesi kanserden toprağa verdik. Köyde normal ölümlerimizde var ama çok fazla değil. Herkes kanserden ölüyor dedi. Yeter Küçükaslan ise 'Bu durumu artık kabullendik. Babam, amcam, halalarım kanserden yaşamlarını kaybettiler. Ne yapacağız bilemiyoruzö ifadelerini kullandı. Havva Küçükaslan köyün kaderinin bu olduğunu ifade etti, 'Artık bu durumu kabullendik dedi.

CHP'Lİ PEKŞEN KANSER VAKALARI ARAŞTIRILMALI

TBMM'ye önerge veren CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen, yapılan taramada Çayırbağı köyünde son yıllarda ölümlerin yüzde 85'inin kanser vakalarından olduğunu açıkladı, ölümlerin araştırılmasını istedi. Pekşen, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu 'Aslında kanser Trabzon'da sadece bir köy ya da ilçe için değil bütün il genelinde büyük bir sorun. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi o bölgedeki içme suyu kaynaklarının kimyasal etkilere maruz kalması.Fındık, çaya verilen kimyasal gübrelerin su kaynaklarına karışması. Karadeniz bölgesinde çoğu yerlerde içme suyu kaynağı yok. Dolayısı ile kırsal alanlarda bulunan vatandaşlarımız kendi içme suyu kaynaklarını kendileri oluşturuyorlar. Temel nedenlerden bir tanesi kesinlikle bu. Çayırbağı mevkiinde yapılan taramalarda gördük ki ölüm sebeplerinin yüzde 85'i kanser vakası. Kanser vakası sayımlarını durdurdukları için bilimsel verilere ulaşmak mümkün değil. Sadece hastaya konulan teşhislerde ve tedavi sürecinde yapılan işlemlerle bu verilere ulaşılabiliyor. Trabzon'da kanser vakaları ile ilgili yaptığımız araştırmalara göre ülke ortalamasının 6 kat üstünde olduğu görülüyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Çayırbağı Trabzon Düzköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Okulların Kapanmasına Kaç Gün Kaldı (SAYAÇ)? 25 Nisan Okullar ne zaman, hangi tarihte kapanacak? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title