Haberler

Tırnak işareti ("") nasıl kullanılır? Görevleri nelerdir? Kullanım alanları ve cümle içerisindeki örnekler nelerdir?

Güncelleme:

Tırnak işareti ("") nasıl kullanılır? Görevleri nelerdir? Kullanım alanları ve cümle içerisindeki örnekler nelerdir? Cümle oluştururken ve metinler yazarken noktalama işaretlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktalama işaretlerinden birisi de tırnak işsretidir. Peki tırnak işareti nedir?

Cümle oluştururken ve metinler yazarken noktalama işaretlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu noktalama işaretlerinden biri olan tırnak işaretinin ("") görevleri merak edilmektedir. Tırnak işareti nedir? Bu işaret nerelerde kullanılır? Kullanım alanları ve ilgili cümleler nelerdir? TDK'de nasıl tanımlanmıştır. Tırnak işareti hakkında tüm detaylar haberimizde...

TIRNAK İŞARETİ NEDİR?

Tırnak işareti, kelime veya kelime gruplarının başında ve sonunda kullanılan bir noktalama işaretidir. Literatürdeki adı tırnak işareti olarak kabul edilmektedir. Ancak bazı yerlerde bu işarete denden adı da verilmektedir. Bu noktalama işaretinin birçok görevi vardır. En önemli görevi ise açıklama cümlelerinin başında ve sonunda kullanılma görevidir. Ayrıca birinin sözünün aktarılması gereken durumlarda o cümleyi ana cümleden ayırarak anlam karışıklığını önlemek adına tercih edilebilir.

TDK'de tırnak işareti başkasında alınan sözleri ifade etmek için ve önem belirten söz gruplarında kullanımı tercih edilen noktalama işaretine tırnak işareti adı verilmektedir, şeklinde tanımlanmıştır.

GÖREVLERİ NELERDİR?

Başka bir kişiden ya da metinlerden alınan sözleri herhangi bir değişiklik yapmadan olduğu gibi aktarmak için bu işaret tercih edilmektedir.

Metinlerde ya da cümlelerde bazı sözcükler daha fazla önem taşımaktadır. Bu sözcükler özel olarak vurgulanmak ister. Bu sebeple bu sözcükler ya da söz grupları tırnak içinde aktarılır.

Herhangi bir eserin ya da yazarın adını belirtmek için cümlede tırnak içinde ele alırız.

Bilimsel içeriğe sahip olan makalelerde alıntı yapılan eserlerin künyesi verilmektedir. Bu durumlarda makale ya da kitap adları tırnak içinde belirtilmektedir.

KULLANIM ALANLARI NELERDİR?

Tırnak işareti farklı görevleri olan bir noktalama işaretidir. Bu noktalama işaretinin kullanım alanlarıyla ilgili cümle içinde örnekler:

Alıntı yapılan cümleler aynen belirtildiği zaman bu cümle tırnak içinde aktarılmaktadır. Ancak dikkat edilmesi gereken husus, cümlenin aynen yani doğrudan aktarılmış olmasıdır. Dolaylı aktarımlarda tırnak söz konusu olmamaktadır.

- Şair ömürden bahsederken:

" Yaş otuz beş yolun yarısı eder,

Dante gibi ortasındayız ömrün." demiştir.

- Kitapları tek tek raflara yerleştirirken: " En çok Tolstoy okumayı seviyorum." dedi.

Cümle kurarken özellikle belirtilmek istenen sözcük ya da sözcük grupları vardır. Bu sözcük gruplarını vurgulamak adına tırnak içinde aktarım yapılmaktadır.

- Yeni devrimler "realist" diye adlandırılan sanatçılar tarafından yapılmıştır.

- Bu hayatta en çok "boşboğaz" insanlar canımı sıktı.

- Sözlükten " sıska" kelimesinin anlamını araştırdı.

Tiyatro eserlerinde ya da normal metinlerde konuşma çizgisi yerine kullanılabilir.

"Beni tanıyor musun?" " Daha evvel görmüştüm sanki." " O zaman bu yüze iyi bak ve bir daha düşün."

Cümle içinde eser, yazar adı ve bazı özel isimleri vurgulamak için kullanılmaktadır.

-Yazarın bütün serilerini okusam da "Savaş ve Barış" isimli roman hiç aklımdan çıkmıyor.

- Şair, "Otuz Beş Yaş" şiiriyle bir anda edebiyatın tepesindeki yerini aldı.

- Kütüphanede "Cahit Sıtkı Tarancı" kitapları tüm ihtişamıyla yerlerini almıştı.

- Mahallemizin en akıllısı "Bakkal Hasan" dükkanına doğru gidiyordu.

Makalelerde künye oluştururken makale ya da eser adı tırnak kullanılarak vurgulanmakta ve belirtilmektedir.

- Weiker, Walter F. "Osmanlı Bürokrasisi", Amme İdare Dergisi, 1980

Bir sözcüğün anlamı açıklanacağı zaman ya da literatürde hakkında bilgi verileceği zaman tırnak işareti tercih edilmektedir.

Dilimizde sıklıkla kullanılan "abartma" kelimesi yabancı kökenli bir sözcüktür.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title