Haberler

TFF Merkez Hakem Kurulu Üst Klasman Kış Semineri

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, "Oyun kuralları yerinde durmasına rağmen bir takım zorluklarla hem futbolcular hem teknik direktörler hem de hakemler karşılaşıyor" dedi.

UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, "Oyun kuralları yerinde durmasına rağmen bir takım zorluklarla hem futbolcular hem teknik direktörler hem de hakemler karşılaşıyor" dedi.

Erzik, Antalya Calista Luxury Resort Hotel'de düzenlenen Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) üst klasman Kış Semineri'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, belediye başkan aday adaylığı için hakemliği bırakan Kuddusi Müftüoğlu'na yeni yaşamında başarı diledi.

Siyasetin kolay bir iş olmadığını ifade eden Erzik, bu nedenle defalarca teklif edilmesine rağmen hiçbir zaman siyasete girmediğini dile getirdi.

Erzik, "Geriye dönüp baktığımda sizlere hitap etmenin mutluluk ve gururunu yaşarken, 'Ne iyi yapmışım' diyorum ama bunlar seni arzuladığın makamlardan geri bırakmasın. Daha gençsin, bizim için çok geç. Hepimiz hakem ve futbolcularımız gibi bir gün gelecek bırakacağız" diye konuştu.

Erzik, 2 yıl içerisinde yaptığı FIFA ve UEFA Yönetim Kurulu toplantılarında ilginç konu ve öneriler gündeme geldiğini anlatarak, futbolun büyük bir değişim içinde olduğunu belirtti. Futbolun hem futbolcuyu hem seyirciyi hem de bir saniye dinlenme vakti olmayan hakemleri ilgilendirdiğinin altını çizen Erzik, "Dolayısıyla nefes

almadan koşmak zorundasınız. Oyun kuralları yerinde durmasına rağmen bir takım zorluklarla hem futbolcular hem teknik direktörler hem de hakemler karşılaşıyor" diye konuştu.

- "Başınız dik çıkıp başınız dik içeriye girin"

TFF 1. Başkanvekili Ufuk Özerten ise hakemliğin, futbolun ayrılmaz bir parçası ve eğitimine de en önem verilen kısmı olduğunu vurguladı.

Özerten, 10 yaşındaki çocuklarla hiç futbol oynanamamış insanların bile hakemleri acımasızca eleştirebildiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bunlara karşı sabırlı olmamız lazım. Cevaplarımızı sahada yaptığımız yönetim tartıyla cevap vermemiz lazım. Bazı aralıkları saymazsak, 1992'den beri bu işin içindeyim. Her dönemde bir takım arızalar çıkmıştır ama şunu kesin söyleyebilirimki Türk hakemliği hiçbir zaman bu kadar büyük destek ve serbest iradelerine, MHK dahil olmak üzere, bırakılmamıştır. Sizin ardınızda sizi destekleyen yürekli bir federasyon, yürekli bir MHK olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Sizden istediğimiz ise yürekli olmanız, sahaya çıktığınız zaman yüreğinizi ortaya koymanız, başınız dik çıkıp, başınız dik içeriye girmeniz, insani hata yapmaktan korkmamanızdır ama 90 dakikanızı Türk futboluna, o anki maça vermenizdir."

Federasyon olarak her kuruma eşit mesafede olduklarını vurgulayan Özerten, hakemlerden rahat olmalarını istedi.

Hakemlerin sahaya kafaları boş olarak çıkması gerektiğine dikkati çeken Özerten, sözlerine şöyle devam etti:

"Sahaya 'Bu maçı ben kul hakkı yemeden yöneteceğim. Bu maçta kimsenin vebalinin altında kalmayacağım. Bu maçta tüm enerjimi göstereceğim. Son maçım olursa olsun' yürekliliğini gösterin. Hepinizde bu yürek var. Çünkü yürekli olmayan insan hakem olamaz. Sizi eleştirenlere bakmayın. Yardımcı hakemin bulunduğu çizgide 10 bin kişiye arkasını dönerek 10 saniye duramayacak insanlar, sizleri eleştiriyor. Varsın eleştirsinler. Orta saha çizgisinden, o statü doluyken düz olarak karşıya bakamayacak insanlar sizleri eleştiriyor. Varsın eleştirsinler ama her eleştiriden de bir takım şeyler çıkartın. En önemli husus bu."

- "Kesinlikle başka odakların baskısı altına girmeyin"

Özerten, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"MHK Başkanlığım zamanında söylemiştim, hakemliğin en önemli problemleri beyinleriyle yürekleri arasındaki hatta. Bu problemi düzeltmekte bize düşüyor. Şu anda bu hattı düzeltmek için her türlü imkanınız var. Federasyon ve MHK tarafından hiçbir baskı altında değilsiniz. Kesinlikle başka odakların baskısı altına girmeyin. O zaman arkanızda biz varız. MHK'nız var, federasyonunuz var. Bizlere güvenebilirsiniz. Biz dik duranın arkasında ondan daha dimdik duracağız. Önümüzde bir ikinci yarı var. Çıktığınız amatör küme maçında bile sahadaki 22 kişinin, tribünlerdeki insanların emeklerinin ve alın terinin karşılığını unutmayın. Onların bu hakkını yemeden bu maçları yönetmeye çalışın."

Özerten, Avrupa'da 6 hakem uygulamasına geçen ilk federasyonlardan birisi olduklarını bildirerek, bunu daha da güzel oturtacaklarını dile getirdi.

Bu konudaki en büyük eksikliğin hakemlerin her zaman yardım almaya alışmaları olduğunu ifade eden Özerten, "Çizgiye geçtiğiniz zaman ise yardım etmek durumunda kalıyorsunuz. Bunda zorlandığınızı ben hissediyorum ama inanıyorum ki bu kadro, bunun da üstesinden gelecektir" dedi.

Özerten, konuşmasının sonunda hakemliği bıraktığını açıklayan Kuddusi Müftüoğlu'nu sahneye çağırarak, sarıldı.

Müftüoğlu, yaptığı konuşmada, 22 yıl ailenin içinde olduğunu ifade ederek, çok şey öğrendiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Müftüoğlu'nu tanıtan bir video izlettirildi. Bu sırada Müftüoğlu ile bazı meslektaşlarının gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü.

Kaynak: AA / Spor

Merkez Hakem Kurulu Ufuk Özerten Şenes Erzik Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title