Haberler

    Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki Eski Bataryalar Yenileriyle Değiştiriliyor

    Uzay istasyonuna büyük güncellemeler geliyor diyebiliriz. Bir süreden beri eski nikel hidrojen bataryalar, yeni lityum iyon bataryalar değiştiriliyordu. Şimdiyse işin yarısı tamamlanmış durumda.

    Nasa astronotları Nick Hague ve Christina Koch, İnsanlı Yörünge Laboratuvarı'nda bir süredir devam eden geliştirme çalışmaları dahilinde bugün Uluslararası Uzay İstasyonu'nda başarılı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

    İki astronot 6 saat 45 dakika süren çalışmalarıyla istasyonun, aynı zamanda güneş enerjisi panellerini barındıran, P4 truss'ındaki eski bataryaları yenileriyle değiştirdiler. Bu bataryaların görevi, istasyonun doğrudan güneş ışığı alamadığı zamanlarda içerisinde biriktirdiği güneş enerjisi sayesinde istasyona güç sağlamak.

    Hague ve Koch'un bugün yaptığına benzer bir iş 22 Mart'ta da yapılmıştı. O yürüyüşte de yine P4 truss'ının diğer bir kolunda çalışma yapan astronot Hague ve Anne McClain 6 eski nikel hidrojen bataryayı 3 yeni lityum iyon batarya ile değiştirmişti.

    Yani anlayacağınız uzayda sürüp giden bir yenileşme durumu hâkim. Ancak sorunlar yaşanmıyor mu diye soracak olursanız elbette ki bazı aksaklıklar yaşanıyor. En nihayetinde "jetgiller" dönemine daha epey bir zaman var gibi gözüküyor.

    Karşılaşılan sorunlardan bazıları örneğin; geçtiğimiz hafta yerleştirilen lityum iyon bataryalardan birinde sorun yaşandığı için NASA planlarında değişikliğe gitmek durumunda kaldı. Öyle ki test aşamasında üç yeni bataryanın birinde beklenenden fazla voltaj görülmesi sebebiyle yaşanan bu sorun hakkında konuşan, NASA'nın uzay istasyonu misyonu başındaki kişi Branelle Rodriguez "Hague ve McClain'in geçen hafta yaptığı işi bu sefer tersine yapmaları gerekecek. Yerleştirdikleri lityum iyon bataryalardan birini söküp yerine 2 nikel hidrojen batarya koymamız gerekiyor. Çünkü şu an o lityum iyon bataryanın durumu hakkında bir bilgimiz yok" dedi.

    2017'de, Expedition 50 mürettebatının 12 eski nikel hidrojen bataryayı söküp 6 yeni lityum iyon batarya yerleştirmesiyle başlayan bu yenileşme, bu ay da iki yeni sefer ile dönüşümüne devam edecek.

    Ancak NASA'nın uzay istasyonu programı müdürü Kenneth Todd'un bu ayın başında söylediğine göre bu işin tamamlanması için en az 4 sefer daha gerekecek. Seferler henüz programlanmamış olsa da bu köklü dönüşümün 2019 sonu/2020 başlarında tamamlanması öngörülüyor.

    Astronotların uzay yürüyüşleri sırasında batarya değişiminin nasıl gerçekleştiğini merak ediyorsanız aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

    Kaynak: WebTekno / Teknoloji

    22 Mart NASA Haberler

    Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

    Cumhur İttifakı'nda çatlak mı var? Devlet Bahçeli'den bayram sabahı çok net mesaj

    Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

    Gaziantep'te katliam! 5 kişiyi öldürüp aynı silahla intihar etti

    Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

    Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

    Bakmadan Geçme

    Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? YUMUŞAK KURBAN ETİ KAVURMASI TARİFİ | Lezzetli kavurma nasıl yapılır? Kurban eti mangalda nasıl yumuşak olur? BUGÜN HANGİ MAÇLAR VAR? 16 Haziran günü maç var mı, hangi kanaldan yayınlanıyor, şifresiz mi? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban eti hemen yenir mi, kaç saat dinlenmeli? Diyanete göre kurban eti ne kadar sürede tüketilmeli? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? KURBAN BAYRAMI NAMAZI KILINIŞI | Kurban Bayramı namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Bayram namazına nasıl niyet edilir, kaç tekbir alınır? Kurban kesilirken okunacak dua nedir? Kurban kesilirken niyet nasıl edilir, hangi salavat getirilir? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? En yeni ve duygusal Babalar Günü mesajları 2024! Anlamlı ve kısa Babalar Günü sözleri neler? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı?
    Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

    Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title