Haberler

Jüpiter fırtınalarının şaşırtıcı görüntüleri ortaya çıktı!

Güncelleme:

Jüpiter'i keşfetmekle görevli Juno uzay aracı, gezegenden ilgi çeken bir görüntü paylaştı. Görüntüde, gezegendeki dev fırtınalar yer alıyor.

Nasa, 2011 yılında Jüpiter'i keşfetmesi için Juno uzay aracını uzaya fırlattı. 2016 yılında gezegenin yörüngesine girmeyi başaran uzay aracı, o günden itibaren pek çok fotoğraf gönderiyor. Son olarak da Jüpiter'in Kuzey Kutbu'nda meydana gelen fırtınaların yer aldığı bir fotoğraf paylaştı. Bu fotoğraf, görenleri hayrete düşürdü. İşte detaylar!

Fırtınaların her biri 50 kilometre yüksekliğe çıkıyor

ABD uzay ajansı NASA'nın Juno Jüpiter aracı, güneş sistemimizin en büyük gezegeninin 43. yakın uçuşunu tamamladı. Bu süreçte ise olağanüstü bir görsel sundu. NASA, bu görselleri Twitter üzerinden de paylaştı. Çekim, Jüpiter'in Kuzey Kutbu'nun yakınında oluşan girdaplar ve kasırga benzeri sarmal rüzgar desenlerini içeriyor.

Swirls of wind

The #JunoMission completed its 43rd close flyby of Jupiter & imaged these vortices, or hurricane-like spiral wind patterns, near the gas giant's north pole. These strong storms can be over 30 miles (50km) high & hundreds of miles across. https://t.co/9z8F5m6Ol8 pic.twitter.com/PkHRcDZ8VX

— NASA JPL (@NASAJPL) July 28, 2022

Fotoğrafta yer alan her bir girdap benzeri görüntü, gezegenin atmosferinde meydana gelen fırtınaları gösteriyor. Boyutu tam olarak belli olmayan bu fırtınaların her biri 50 kilometre yüksekliğe kadar çıkıyor ve yüzlerce kilometrelik bir alanı kaplıyor.

NASA, Mars'a filo kuruyor!

Bilim insanları Güney Kutbu'nda altı siklon olduğunu saptadı. Bunların birinin merkezde ve beşinin ise etrafında bir beşgen şeklinde döndüğünü görürüz. Kuzey Kutbu'nda ise işler daha garip. Çünkü orada dokuz tane fırtına yer alıyor. Bunlardan biri merkezde, diğerleri ise etrafında saat yönünün tersine dönüyor.

Aynı zamanda bu Jüpiter fırtına görselleri, gezegenin atmosferi hakkında pek çok bilgi de veriyor. Bilim insanları, bu görsellere bakarak Jüpiter'in atmosferik özelliklerini yaratan akışkanlar dinamiği ve bulut kimyası hakkında bilgi sahibi olma şansına sahip. Bunun yanı sıra bilim insanları gezegendeki girdapların farklı şekillerini, renklerini ve boyutlarını da analiz edecek.

Renk ve şekil farkı, Dünya'da oluşan siklonlarda da görülüyor. Örneğin, Kuzey yarım kürede saat yönünün tersine, Güney yarım kürede saat yönünde dönen siklonlar ve tersi yönde hareket eden anti siklonlar renk ve şekil bakımından farklılık gösterir.

Peki, siz Jüpiter fırtına görselleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

Kaynak: Shiftdelete / Teknoloji

Jüpiter Twitter NASA Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title