Haberler

Tarihi Vijecnica Kütüphanesi, Türk Bayrağı Ile Işıklandırıldı

Bosna Hersek, Karadağ ve Yunanistan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bosna Hersek, Karadağ ve Yunanistan'da 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'nın en önemli sembollerinden tarihi Vijecnica Kütüphanesi, Türk bayrağı ile ışıklandırıldı. 15 Temmuz'da şehit düşen vatandaşlar ve gaziler için ışıklandıralan "Saraybosna'nın hafızası" olarak nitelendirilen tarihi kütüphane binası, Türk bayrağı renklerine büründü.

Kırmızı beyaz renklerle ışıldayan kütüphane, bölge halkı ve turistler yoğun ilgi gösterdi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Türk kurum ve kuruluşları temsilcileri ile ülkede yaşayan Türk vatandaşlar kütüphane önünde aile fotoğrafı çektirdi.

Büyükelçi Koç ve beraberindekiler ülkenin ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzetbegovic'in de kabrinin bulunduğu Kovaçi Şehitliği'nde 15 Temmuz şehitleri için bir araya geldi.

İzetbegovic'in kabrine çelenk bırakmasının ardından, Kur'an-ı Kerim okunarak, 15 Temmuz şehitleri ve Bosna Savaşı'nda şehit düşenler için dua edildi.

"Umarım 15 Temmuz bir daha tekrarlanmaz"

Karadağ'ın başkenti Podgorica yakınlarındaki Tuzi kasabasında bulunan tarihi Nizam Camii'nde de 15 Temmuz şehitleri için dua edildi.

Camide düzenlenen programa, Türkiye'nin Podgorica Büyükelçisi Serhat Galip, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fejzic, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Podgorica Koordinatörü Ahmet Altun, Karadağ milletvekillerinden Nedzad Dresevic ve cemaatin yanı sıra, 15 Temmuz gazilerinden İsmet Doğan da katıldı.

Büyükelçi Galip, Türk halkının 15 Temmuz gecesi verdiği demokrasi mücadelesini anlattı.

15 Temmuz şehitlerinin gönüllerde daima ayrı bir yere sahip olacaklarını belirten Galip, halkın bir avuç darbeciye boyun eğmediğini bildirdi.

15 Temmuz gazisi İsmet Doğan da müsabaka için gittiği İstanbul'da 15 Temmuz gecesi ayağından yaralandığına işaret ederek camide toplananlara darbe girişimi sırasında yaşadıklarını aktardı.

Yunanistan

Türkiye'nin Gümülcine ve Selanik Başkonsolosluklarında, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişimi ve terör saldırılarının fotoğrafları sergilendi. Katılımcılara yaşanan olaylarla ilgili video gösterildi.

Gümülcine'de, Türk Başkonsolosluğu bahçesindeki törene Başkonsolos Ali Rıza Akıncı, Batı Trakya Danışma Kurulu Başkanı ve Gümülcine seçilmiş müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe seçilmiş müftüsü Ahmet Mete, SYRİZA'nın Gümülcine ve İskeçe milletvekilleri Mustafa Mustafa, Ayhan Karayusuf ve Hüseyin Zeybek, Demokratik İttifak Partisi Gümülcine milletvekili İlhan Ahmet, Dostluk Eşitlik Barış Partisi'nin Başkanı Mustafa Aliçavuş, Kozlukepir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet, Yassıköy Belediye Başkanı İsmet Kadı, azınlık kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda soydaş katıldı.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan törende İstiklal Marşı okundu ve dualar edildi.

Başkonsolos Akıncı, Türk halkının 15 Temmuz'da büyük bir destan yazdığını belirterek, "Başımızdan nasıl büyük bir felaketin geçtiğini, ne tür bir ihanet yaşadığımızı hatırlamak zorundayız. ve tabi ki bu ihaneti bertaraf edişimiz ve bunun şekliyle de övünmeye hakkımız var. Kahramanca bir destan yazıldı." dedi.

Türk milletinin 15 Temmuz'u her yıl bir demokrasi bayramı ve şehitleri anma vesilesi olarak hatırlamaya devam edeceğini vurgulayan Akıncı, "15 Temmuz çok dramatik bir gün. Dünyanın birçok yerinde on yıllara yayılan bir gelişmeyi biz 12 saatte yaşadık. Şükrediyoruz ki, devlet büyüklerimiz büyük bir dirayet ve basiret gösterdi. Şükrediyoruz Türk milleti onların çağrısına coşku ile iştirak etti. ve gördük ki Türk milleti çok büyük bir demokratik olgunluğa sahipmiş. İradesini kimseye teslim etmiyor. Elinde silah dahi olsa. Bundan dolayı hepimiz gururluyuz." ifadesini kullandı.

Selanik Başkonsolosluğu'nda düzenlenen törene ise Selanik Başkonsolosu Orhan Yalman Okan, MÜSİAD Balkan Başkanı Dr. Bilal Kara, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı temsilcisi Dimitrios Papandreu, Rusya'nın Selanik Başkonsolosu Alexander Shcherbakov, Selanik Mitropolitliği temsilcisi Stefanos Tolios, merkezi Larisa'da bulunan SEERBRIG Komutanı Faruk Metin, THY Selanik Müdürü Utku Yazan, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası Müdürü İhsan Delikanlı ve Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Osman İsmailoğlu'nun yanı sıra Selanik'teki Yunan ve Türk işadamları katıldı.

Başkonsolos Okan, 15 Temmuz'da yaşananları detaylı bir şekilde katılımcılara aktardı.

Öte yandan Gümülcine ve İskeçe'deki Türk derneklerinde de 15 Temmuz şehit ve gazilerini anmak için fotograf sergisi düzenlendi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe girişimine ilişkin Anadolu Ajansı muhabirlerinin çektiği fotoğrafların sergilendiği etkinliklerde katılımcılara darbe girişimi gecesi yaşanan olaylarla ilgili video gösterimi yapıldı.

Kaynak: AA / Güncel

İsmet Doğan Karadağ Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
title