Haberler

Suriyeli Kürt Heyetin Türkiye Temasları

Kobani kentinden gelen heyet, BDP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi Heyet temsilcisi Kurdo: "Türkiye'yi kendimize dost bir ülke olarak görüyoruz.

Suriye'nin Kobani kentinden gelen Kürt heyeti Başkanı İbrahim Kurdo, "Bölgemizde bir çember içindeyiz. Sürekli Irak Şam İslam Devleti örgütünün baskı ve saldırılarına maruz kalıyoruz. Türkiye'yi kendimize dost bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye ile Irak Kürdistan bölgesinin, sınır kapılarını açmalarını ve bizi desteklemelerini istiyoruz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere bir süredir Ankara'da bulunan Suriyeli heyet, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Kendisini "Rojava Kobani Kantonu Dışişleri Bakanı" olarak tanıtan İbrahim Kurdo, aralarında BDP, KESK ve İHD'nin de olduğu bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşuyla görüşerek, Rojava'da kurdukları kantonlar hakkında bilgi alışverişinde bulunduklarını aktardı. Kurdo, temasları kapsamında Almanya, İngiltere ve Kanada'nın Ankara büyükelçileriyle de bir araya geldiklerini söyledi.

Türk yetkililerle yaptıkları görüşmeleri açıklayamayacaklarını ifade eden Kurdo, karşı tarafın izni olmadan bunu duyurmanın hoş bir durum olmayacağını dile getirdi.

Suriye'nin kuzeyinde oluşturdukları kantonlarda Türk, Kürt ve Arapların kardeşçe yaşadıklarını öne süren Kurdo, "Kimseye düşman değiliz, tek amacımız bölgede demokratik bir yapı kurmak" dedi.

Kurdo, bölgelerinin, Suriye'nin diğer yerlerine göre daha güvenli olması nedeniyle sürekli Arap ve Türkmenlerden göç aldığını, bundan dolayı ilaç ve gıda sıkıntısı yaşadıklarını dile getirdi.

"Bize sığınan dostlarımızı asla yalnız bırakmayacağız, onlarla birlikte yaşayacağız" diyen Kurdo, şöyle devam etti:

"Ama çok göç aldık. Belki bir ay sonra ekmeğimiz yetmeyebilir. Nüfusumuz arttığı için ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Buradan başta Birleşmiş Milletler olmak üzere tüm dünya ülkelerine çağrımızdır:  Sınırlarımız içinde bize bu ihtiyaçlarımızı karşılayacak bir kamp kurulsun."

"Türkiye ile ticari ilişkileri kurmak istiyoruz"

Türkiye ile ticari ilişkiler kurmak istediklerine değinen İbrahim Kurdo, sözlerini şöyle tamamladı:

"Cizire kantonumuzda petrolümüz, Kobani'de ise 40 milyon zeytin ağacımız var. Tonlarca zeytinyağı ve tahıl üretimi yapıyoruz. Bunları neden değerlendirmeyelim. Türkiye ile ihracat ve ithalata başlamak istiyoruz. İhtiyaçlarımızı Türkiye'den almak istiyoruz. Biz de faydalanalım, onlar da faydalansın. Bu kantonlar, Türkiye ekonomisin de lehine. İstiyoruz ki beraber kalkındıralım."

Demokratik Birlik Partisi (PYD), geçtiğimiz aylarda Suriye'nin Afrin, Kobani ve Cizire kentlerinde özerk bölge kantonu ilan etmişti. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

İbrahim Kurdo Türkiye Suriye Kobani Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title