Haberler

Suriyeli Hastalara Tercüman Aracılığıyla Tedavi

Güncelleme:

Ülkelerindeki savaşta yaralanan ve Türkiye'ye getirilen Suriyelilerin tedavisini yapan doktorlar, hastalarıyla tercüman aracılığıyla iletişim kuruyor.

LALE KÖKLÜ - Ülkelerindeki iç savaşta yaralanan ve Türkiye'ye getirilen Suriyelilerin doktorlarla iletişimi için tercüman görevlendirildi.

Yaralı Suriyelilerin birçoğu, Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi kliniğinde tedavi görüyor.

MKÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülin Durgun Yetim, AA muhabirine, bugüne kadar yaklaşık 300 Suriyelinin tedavi gördüğü hastanede, yaralılarla yaşanan iletişim sorununu çözmek için hastane yönetimi tarafından tercüman görevlendirildiğini söyledi.

Tercümanların yanı sıra kendilerinin de öğrendiği birkaç Arapça kelime sayesinde hastalarla sağlıklı iletişim kurabildiklerini belirten Yetim, şöyle konuştu:

"Özellikle iletişimde bazı problemler yaşamıştık ama bu problemimiz çözüldü. Tercüman görevlendirilmesiyle hastalarımızla iletişimimizi gerçekleştirdik. Hatta bazı kelimeleri kendimiz de öğrendik ve böylece hastalarımızla anlaşabiliyoruz. Görevli tercüman arkadaşlarımız 24 saat hizmetimizde, Arapça bilen çok sayıda hasta ve hasta yakını olduğu için onlardan da yardım istiyoruz. Zamanla bizler de bazı kelimeleri öğrendik."

Hastalar arasında ayrım yapılmıyor

Suriyeli hastalar konusunda fakültenin büyük yük alarak pilot hastane görevi üstlendiğini belirten Yetim, hastalar arasında hiç bir ayrım yapılmadığına dikkati çekti.

Hem kendi vatandaşlarını hem de Suriyelileri tedavi ettiklerini ifade eden Yetim, "Hiç danışılmadan, sorulmadan hastalarımız acile getirilip tedavileri gerçekleştiriliyor. Suriyeli hastalarımız, ne polikliniklerde ne de servislerde ayrım yapılmayarak eşit muameleye tabi tutuluyor. Suriyeliler, Türk hastalarla aynı şartlarda aynı yerlerde kalıyor" dedi.

Yetim, şu an kliniklerinde 8 Suriyeli hastanın tedavisinin devam ettiğini bildirdi.

Hastalar başka merkeze sevk edilmiyor -

Teknik donanım ve 3 kişilik ekibin müdahale ettiği hastaların, il dışına veya başka bir hastaneye sevk edilmeden klinikte müşahede altında tutulduğunu anlatan Yetim, şu bilgileri verdi:

"Hastaneye gelen Suriyeli yaralıların çoğu, yoğun bakım ünitelerinde tedavi görüyor. Kliniğin özel yoğun bakım ünitesinin açılması için de çalışma yapılıyor. Şu ana kadar ölen hasta olmadı. Ayrıca bu travmaların dışında bakımsızlıktan ya da yedikleri, içtiklerinden dolayı akciğerlerde kist veya apse olan hastalar da kliniğimize geldi, bunların da tedavileri başarıyla gerçekleştirildi. Kliniğimizde her türlü ekipmana sahibiz. Hastalarımız daha önce özellikle de yoğun bakım gerektiren travmalı olanlar, başka merkezlere sevk ediliyordu ancak hem kliniğin ekip olarak hem de cerrahi ekipmanın tam olması nedeniyle bu hastaları başka hastanelere göndermiyoruz."

Suriyeliler, Türkiye'ye minnettar

Hastanede tedavi altında olan Suriyelilerden Abdülselam Ali de İdlib'teki evine düzenlenen saldırıda silahla yaralandığını ve ambulansla sınıra getirildikten sonra MKÜ Tıp Fakültesi'nde tedavi gördüğünü söyledi.

Yaklaşık 20 gündür tedavi altında olduğunu belirten Ali, ilgilerinden dolayı hem hastane yönetimine hem de Türkiye'ye minnettar olduğunu dile getirdi. - Hatay

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Kemal Üniversitesi Tülin Durgun Yetim Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title