Haberler

Stockholm: İsveç'te Olaylı "ulusal Gün" Kutlamaları

İsveç'teki 'Ulusal Gün' kutlamaları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da olaylı geçti. Ulusal günü, yabancılara karşı ırkçı propaganda ve saldırıların düzenleneceği bir platforma dönüştürmek isteyen ırkçı gruplar, üniformalı bir gösteri düzenledi.

İsveç'teki 'Ulusal Gün' kutlamaları geçen yıl olduğu gibi bu yıl da olaylı geçti. Ulusal günü, yabancılara karşı ırkçı propaganda ve saldırıların düzenleneceği bir platforma dönüştürmek isteyen ırkçı gruplar, üniformalı bir gösteri düzenledi.

Polis kontrolünde yapılan gösterilere 800 ırkçı gösterici katıldı. Gösteride ırkçı konuşmalar yapan ve üzerinde ırkçı sloganlar yazan pankartlar taşıyan ırkçılara yürüyüşü sırasında halk balkonlardan "Nazi domuzları" diye bağırarak tepki gösterdi. Irkçılık karşıtı gruplar da, faşizmi, yabancı düşmanlığını ve ırkçılara gösteri hakkı verilmesini protesto etmek amacıyla şehrin değişik yerlerinde gösteriler yaptı. Irkçılığa Karşı Örgütler Ağı tarafından organize edilen gösteriye katılan yaklaşık 600 kişilik otonom grup, ırkçıların gösteri yaptığı yere yakın bir alanda toplandı. Çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu AFA (Anti-Faşist İntifada) adlı grup, ırkçıların yürüyüşünü engellemek amacıyla ırkçıların gösteri yaptıkları alana doğru yürüyüş yapınca polisin müdahale etti. Polisle gençler arasında küçük çapta çatışmalar yaşanırken, gençlerden bazılarının çöp kutularını ve konteynırları yaktıkları ve havai fişek patlattıkları gözlendi. Bir bankanın da camlarının kırıldığı gösteride, takviye birliklerinin gelmesinden sonra polis ırkçılık karşıtı grupları çembere aldı. Gençler çemberi yarmak isteyince polis cop kullanarak gençlere müdahale etti. Polisin kullandığı şiddet sonucu bazı gençler yaralanırken, çembere alınan grup ırkçılık karşıtı ve polisin şiddet kullanmasını protesto eden sloganlar attı. Bu arada olay yerine gelen diğer ırkçılık karşıtı gruplar da, sloganlar atarak polisin şiddete başvurmasını protesto etti. Gösteriye sonradan katılan gruplarla ise polis arasında zaman zaman tartışma ve itişmelerin olduğu gözlendi. Polis çembere aldığı 350 kişiyi özel olarak tahsis edilen belediye otobüslerine bindirerek şehrin dışına götürdü. Stockholm'un Jarna Semti'nde de akşam saatlerinde elleri sopalı 10 kadar ırkçı, sopalarla çevrede gördükleri her şeye saldırdı. Benzin istasyonu, bir çok araba ve işyerlerinin camlarını kıran ırkçılar, 1 kişiyi de yaraladı. Ulusal gün nedeniyle devlet tarafından düzenlenen "İsveç Geçit Töreni"ne ise ilgi oldukça az oldu. Törende tanınmış şarkıcı ve oyunculardan bazılarının yer almasına rağmen yürüyüşe katılanların sayısı binin altında kaldı.

Göteborg şehrinde de 16 günden bu yana şehrin meydanında açlık grevi yapan ırkçıların göçmenlere saldırdığı öğrenildi. Gece saat 23.00 sıralarında 20 kadar ırkçı, 8 Sudanlı göçmenin kendilerine İsveç'te kalma izni verilmesi talebiyle eylem yaptıkları çadırlara ırkçı sloganlar atarak önce domuz eti fırlattı. Daha sonra çadıra tuvaletini yapan ırkçılar, kendilerine engel olmak isteyen bir İsveçli'yi de yaralayarak kayıplara karıştı. Dün saldırı yerinde toplanan 300 kişi, ırkçı saldırıyı protesto etmek amacıyla bir gösteri yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title