Haberler

Sportif direktör nedir? Sportif direktör ne iş yapar? Sportif direktörün tarihçesi nedir?

Güncelleme:

Sportif direktör, en basit tanımı ile teknik kadro ve yönetim arasında köprüyü kuran kişidir. Sportif direktör teknik direktörü baskı altına alan bir pozisyon olmamakla birlikte teknik birikimiyle ona destek olan, teknik kadro ve yönetim arasındaki köprü konumunda bulunan ve futbolcuların özel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan bir mevkiidir. Peki sportif direktör nedir? Sportif Direktör ne iş yapar? detaylar haberimizde...

SPORTİF DİREKTÖR NEDİR?

Sportif direktör (İngilizce; Director of football kelimesinden gelir), Sportif direktör teknik direktörü baskı altına alan bir pozisyon değil aksine teknik birikimiyle ona destek olan, teknik kadro ve yönetim arasındaki köprü konumunda bulunan ve futbolcuların özel sorunları da dahil her konuda onlara destek olan bir mevkiidir.

Teknik direktör, gün gün takımın durumuyla ilgilenecek kişidir. Form durumları, taktiksel hamleler, oyun anlayışının geliştirilmesi, futbolcuların kişisel gelişimi gibi konular, teknik direktörün işi olsa da takımın transfer ve kamp bütçeleri, oyuncu takip sistemi (scouting), gençlik geliştirme birimi (altyapı) sportif direktörün sorumluluk alanıdır.

SPORTİF DİREKTÖRÜN TARİHÇESİ NEDİR?

1969 yılında "Genel Menajer" sıfatıyla yola devam kararı alan Manchester United'ın efsane ismi Matt Busby, teknik direktör olarak Wilf McGuinness'ı atamış, sonra onun görevine son vererek yeniden takımın başına geçmiştir. Fakat gerçek anlamda sportif direktörlük yapan ilk kişi olarak, Southampton'dan Lawrie McMenemy olarak kabul edilmektedir. 1973'te teknik direktör olarak işbaşı yapan İngiliz, 1981 yılında Alan Ball'u teknik direktörlüğe atamıştır.

McMenemy aynı zamanda kulüpte Dave Merrington ve Graeme Souness'ı da göreve getirmiştir. Bu görevin Alman futbolundaki elçisi ise de 1979 yılından beri Bayern Münih'te bu görevi yapan Uli Hoeneß'tir. Türkiye'de ise bu görev ilk kez Fenerbahçe'de Aykut Kocaman tarafından yapılmış Aykut Kocaman Cristoph Daum'un görevinden ayrılmasından sonra ise teknik direktörlüğe getirilmiştir. Trabzonspor'da ise bu göreve ilk kez Ünal Karaman getirilmiştir. Beşiktaş'ta bu görevi ilk kez Önder Özen yaparken son olarak 2013 yılında Galatasaray bu göreve eski futbolcusu Tomáš Ujfalusi'yi getirmiştir.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Aykut Kocaman Gündem Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title