Haberler

Erzurum'da Nefesler Tutuldu

Güncelleme:

Erzurum'un Kış Oyunları Sınavı Görkemli Bir Törenle Başlıyor.

Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının hazırlıklarını üç yıldan beri sürdüren Erzurum'da şimdi sınav heyecanı başladı. Dünyanın 10 gün süreyle gözü üzerinde olacak Erzurum'a uçaklarla adeta sporcu, gazeteci ve turist yağıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başlatacağı Cemal Gürsel Stadı'ndaki açılış töreninde atlı ciritçiler, Kış Oyunlarının yapılacağı 58 ülkenin bayraklarını alana taşıyacaklar.

25'inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunlarının Erzurum'a 2007'de alınması ile başlayan heyecan, yarın (27 Ocak) Cemal Gürsel Stadyumu'nda yapılacak olan görkemli bir törenle doruğa çıkacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün sözlü duyurusuyla başlayacak ve TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da eşleriyle katılacağı kış oyunlarda dans grupları, Nene Hatun, Nuh'un Gemisi ve Erzurum barlarından motifler sunacak.

Saat 19.30'da başlayacak ve TRT aracılığıyla 80 ülkeden canlı olarak yayınlanacak kış oyunlarında Hadise, semazenler eşliğinde Ahmet Özhan sahne alacak. Mustafa Erdoğan yönetiminde bin 500 kişilik ekiple Anadolu Ateşi gösteri yapacak. Stadyumun üzerinden Selçuklu devletinin sembolü olan çift başlı kartal maketi uçurulacak. Seyirciler stata Erzurum'un tarihi semtlerinin adı olan Karskapı, İstanbulkapı, Gürcükapı'dan girecek. Dadaşlar atlarıyla 58 ülkenin bayraklarını stata taşıyacak. Atlılardan biri ciritini havaya atacak, ışık ve animasyon gösterileri başlayacak.

MEŞALEYİ KENAN SOFUOĞLU, SELÇUK ÇEBİ, NESLİHAN DARNEL VE GİZEM GİRİŞMEN TAŞIYACAK

Kış oyunları meşalesini, Dünya Super Sport Şampiyonu motosikletçi Kenan Sofuoğlu, 84 kiloda dünya şampiyonu grekoromen stil güreşçi Selçuk Çebi, voleybol milli takımından Neslihan Darnel, 2008 Pekin Paralimpik Olimpiyatı'nda şampiyon olan bedensel engelli okçu Gizem Girişmen taşıyacak. Törende, sporcu andını milli kayakçı Tuğba Daşdemir, hakem andını ise buz hokeyi uluslararası hakemi Ece Esen okuyacak.

Kış Oyunları nedeniyle Palandöken'e ek, Konaklı, Kandilli'ye de ilk tesisler yaptırıldı. Türkiye'nin ilk atlama kuleleri, tarihi Çifte Minareli Medreseye rakip olurken, kentin çeşitli semtlerindeki buz paten sahaları ve açılış- kapanış törenleri için yaklaşık 700 milyon lira harcama yapıldı. 10 gün sürecek olan oyunlar nedeniyle oteller, misafirhaneler, pansiyonlar, öğrenci yurtları tamamen doldu.

AÇILIŞ BİLETLERİ VE YATAK, KARABORSADA

İnternet üzerinden satışa sunulan ve ilk 3 günde tükenen açılış töreni biletleri fırsatçıları harekete geçirdi. Erzurum'a gelenler, sosyal paylaşım ağı Facebook üzerinden 'yaşasın serbest piyasa ekonomisi' notu yazarak karaborsa satış yapanları cesareletlendirdiler. 20 liradan satılan biletler 500 liraya kadar karaborsada işlem görüyor. Aynı şekilde evlerini turizme açanlar da odaları yine internet üzerinden pazarlıyorlar.

GÖKTEN SPORCU YAĞIYOR

Kış Oyunlarında yarışacak ekipleri taşıyan uçaklar, Erzurum'a sporcu ve yönetici taşıyor. Sporcular, Atatürk Üniversitesinde yeni yaptırılan ve daha sonra üniversite öğrencilerinin barınması için kullanıcak 'Oyunlar Köyü'ne yerleşiyor. Akreditasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından Oyunlar Köyüne gelen sporcular toplu olarak bayrak törenine katılıyor.

RUSYA'NIN BAYRAĞI YARIDA

Oyunlara 176 sporcu, 81 yönetici olmak üzere toplam 257 kişiyle katılacak en kalabalık kafile olan Rusya'nın bayrağı Moskova'da yaşanan Domodedovo havalimanındaki kanlı saldırı nedeniyle yarıya kadar çekildi. Hayatını kaybeden 35 kişi için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. OYUNLARA 58 ÜLKEDEN 3 BİNE YAKIN SPORCU KATILACAK

Oyunlara 58 ülkeden 3 bine yakın sporcu katılması bekleniyor. Türkiye 11 branşta 73'ü bayan, 79'u erkek toplam 153 sporcuyla yarışacak. Sporcular, alp disiplini, biatlon, buz hokeyi, curling, kayakla atlama, kayaklı koşu, kuzey kombine, snowboard, serbest stil kayak, kısa pist sürat pateni, artistik paten dallarında madalya almak için yarışacak. Günlük madalya törenleri ise akşam üzerleri Erzurum'un simgesi olan Çifte Minareli Medrese önünde olacak.

BRANŞLARA GÖRE MİLLİ SPORCULARIMIZIN DAĞILIMI

Branş Kadın Erkek Toplam

Alp Disiplini 6 10 16

Biatlon 4 8 12

Buz Hokeyi 22 23 45

Curling 5 5 10

Kayakla Atlama - 2 2

Kayaklı Koşu 2 5 7

Kuzey Kombine - 1 1

Snowboard 9 9 18

Serbest Stil Kayak 1 4 5

Figür Pateni 2 3 5

Buz Dansı 1 1 2

Senkronize Paten 16 4 20

Sürat Pateni 6 4 10

BASIN MERKEZİ AÇILDI

Cemal Gürsel Stadı içinde yer alan Kış oyunları ana basın merkezinde gazetecilerin rahat çalışması için tüm olanaklar hazırlandı. Basın merkezi, Kış Oyunlarını izlemeye gelen yerli ve yabancı 200 gazeteciye hizmet verecek.

AÇILIŞI 80 ÜLKE NAKLEN YAYINLAYACAK

2011 Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'nın açılışı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bakanlar ve büyükelçiler ile yabancı birçok devlet adamının katılımıyla yarın gerçekleştirilecek. Saat 19.30'da Cemal Gürsel Stadyumu'nda başlayacak açılış töreni 4 saat sürecek. 80 ülke naklen yayınlayacak.

ERZURUM'UN MASKOTU "KANKA"

Oyunların maskotu Kanka, çift başlı kartalı sembolize ediyor. Selçuklu Devleti ve daha eski Türk devletlerinde kullanılan bu figür, güç ve kudret ile doğu ve batı hakimiyetinin göstergesi olarak kabul ediliyor. Maskota verilen isim "Kanka" ise dostluk, arkadaşlık ve kardeşlik anlamlarını taşıyor.

ÖZAK: "ATATÜRK'ÜN YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜK"

Kayakla atlama kulelerinde yapılan antrenmanı izleyen Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak, sporcuları göstererek, Atatürk'ün dediği 'muassır medeniyetler seviyesi'nin bu olduğunu bildirdi. Atlayan gençlerin hem eğitim hem de spor yaptıklarına işaret eden Özak, "En büyük Atatürkçü biziz. Türk parasına bakın. Mustafa Kemal Atatürk'ün yüzü altı sıfır atıldıktan sonra güldü. Böylesine bir organizsyonu almak çok zor. Türkiye'nin gücü sayesinde hükumetimizin başarısıyla bu organizasyon alındı. İlk kez kış oyunları organizasyonu yapıyor Türkiye. Böylesine büyük bir organizasyonda sadece tesis yapmak yetmiyor. En modern, en çağdaş tesisler sayesinde Erzurum dünyada sayılı kış spor tesisine sahip oldu. Çok kısa sürede görkemli tesisler yaptık. Organizasyon için bir yıldır çalışıyoruz. 3 binden fazla sporcuyu ağırlıyoruz. 59'dan fazla ülke geldi. Sayın başbakanımız, hukümetimiz bu organizasyonlarda çok destek verdiler, bir dediğimizi iki etmediler. 700 milyona yakın bir para harcadık. Asıl bundan sonra büyük görevimiz başlıyor. Yarın saat 19.30'da stadyumda 1 saat resmi açılış, bir saat de kültürel faaliyetler var" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title