Haberler

Ajax Emenike'nin Hesabını Sormuş!

Bir dönem Türkiye'de de çalışan şu an Ajax Cape Town'ın başında bulunan Muhsin Ertuğral, Emenike, Bruma ve Ersun Yanal hakkında çarpıcı tespitlerde bulundu.

2009-2010 sezonunda Bülent Uygun'un istifası sonrası Sivasspor'u da çalıştıran ve şu anda Güney Afrika takımlarından Ajax Cape Town'un başında bulunan Muhsin Ertuğral, Ajansspor'dan Mert Elam'a röportaj verdi.

Ertuğral, Ajax Cape Town'un Ajax ile olan ilişkisi, Türk futbolu ile Asya, Afrika ve Avrupa futbolunun farklılıkları hakkında önemli sözler sarfederken, Bruma, Emenike ve Ersun Yanal hakkında ise ilginç saptamalarda bulundu.

"Ajax bana güvendi"

Ajax CT'nin başına geçen sezonun sondan dördüncü haftasında geldiğini belirten deneyimli teknik adam, "Takımı aldığımda küme düşme hattındaydı. Daha sonrasında dört maçtan da galip ayrılarak ligde kalmayı başardık. Sezon bittikten sonra Johan Cruyff'un talimatıyla Ajax ile oturup konuştuk. Onlar da yeni bir yapılanmaya gidiyorlar, kadrolarındaki yaşlı oyuncularla ilişkileri kesip yola genç oyuncularla devam edecekler. Fazla forma şansı bulamayan genç oyuncuları da bize gönderip, bizde pişmelerini sağlayacaklar. Bizde de çok büyük bir değişim başlıyor. U10 takımından itibaren her takımın başına Hollanda'dan antrenörler gelecek. Burada benimle yola devam etmeleri de benim için gurur verici bir olay. Ajax'ın içinden yetişmemiş birisi olarak bana güvendiler" diye konuştu.

"Ersun Yanal'ın uyguladığı sistem 10 sene önce vardı"

Haftada 14 saat saha çalışması yaptıklarını söyleyen başarılı çalıştırıcı, "Bunun haricinde analizler var. Her oyuncuya kas yapısına özel çalışmalar yaptırıyoruz. Her oyuncu haftada en az bir saat bünyesine özel idmanlar yapmak zorunda. Türkiye'de ise bilimsel veriler çok kullanılmıyor. Geçen gün gazetede Ersun Yanal'ın devre arasında yaptırdığı şeyi gördüm, bunu Avrupa'da 10 sene önce yapıyorlardı. Bizde şu anda iki tane analizci var. Onlar tek tek bütün oyuncuların eksiklerini video olarak ipad'e yüklüyor. Oyuncularımız da maça giderken ya da maçtan sonra otobüste kendi yaptıkları hatalara çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

"Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş tartışmalarından…"

Türkiye'nin dünya platformunda hiçbir şansı olmadığını söyleyerek sözlerine devam eden Ertuğral, "Bazen bir kıvılcımla ya da yeteneklerimizle başarılar elde ediyoruz ama bunu devamlı hale getiremiyoruz. Rutinimiz yok. Almanya gibi İspanya gibi 15-20 tane yetenekli oyuncuyu bir araya getiremiyoruz. Günlük yaşantılarımızdaki Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş tartışmalarından ilerisi için bir şey düşünemez hale geldik" diye konuştu.

" Bruma'yı sürekli oynatmanız lazım"

Türkiye'de düzenlenen U20 Dünya Kupası'nda FIFA Teknik Çalışma Üyesi olarak da görev yapan Muhsin Ertuğral, Galatasaray'ın genç yıldızı için, "Bruma gerçekten çok yetenekli bir oyuncu. Galatasaray'ın böyle bir transfer hamlesi yapması çok doğru. Ama yabancı kuralını da iyi hesaplamaları gerekiyordu. Böyle oyuncular tribünde oturarak gelişmez. Onları sürekli oynatmanız lazım. Ayrıca siyahi oyuncular genel olarak strese ve baskıya gelemiyorlar. Burada Bruma'ya yardımcı ve destek olmak gerekir" dedi.

Emenike-Yanal hakkında çarpıcı yorum

Emenike'nin son dönemde Fenerbahçe teknik direktörü Ersun Yanal tarafından sertçe eleştirildiğini, Bruma gibi benzer bir desteğe Nijeryalı oyuncunun da ihtiyacı olduğunu ifade ederek sözlerini sürdüren Ertuğral, "Dediğim gibi Afrikalı oyuncular strese gelemez. Yanal'ın kendisine bağırdığını okudum. Siyahi oyuncular, bir beyaz kendilerine bağırdığında bundan negatif etkilenebilir. Bu konuya da dikkat etmek gerekir" ifadelerini kullandı.

Ajax, Emenike için hesap sormuş!

Muhsin Ertuğral, Emenike ile ilgili çok ilginç bir anısını da paylaştı. 2008-2009 sezonunda yine Ajax CT'nin başında bulunduğunu belirten başarılı teknik adam, "Bizim tesislerin karşısında FC Cape Town'un tesisleri bulunuyordu. Biz de onlarla neredeyse her hafta hazırlık maçları oynardık. Emenike de devamlı olarak bize karşı oynuyordu. Bu arada Güney Afrika'dan 4-5 takım da Emenike'yi beğenmediği için yollamış, daha sonra Türkiye'ye geldiğinde çok sayıda takımı dolaşmış ama kendini beğendirememiş. En son Karabük başkanına 'Başkanım ne olur beni yollama, beni her taraftan yolladılar. Ben kalmak istiyorum' deyip çok uygun bir fiyata anlaşmış. O Emenike daha sonra parladı ve önce Fenerbahçe'ye daha sonra da Spartak Moskova'ya transfer oldu. Ajax kulübünden yetkililer de bana 'Yuh hocam! Nasıl göremedin böyle bir oyuncuyu' dedi. Gerçekten çok ilginç olaydı" diye konuştu.

Mert Elam

Kaynak: TotemSpor.Com / Spor

Muhsin Ertuğral Ersun Yanal Bruma Spor Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title