Haberler

Söke Ovası'nda İlk Pamuk Hasadı

Aydın Söke Ovası'nda düzenlenen sezonun ilk makineli pamuk hasat törenine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin vergi yükünün azaltılması yönünde çağrı yaptı.

Aydın Söke Ovası'nda düzenlenen sezonun ilk makineli pamuk hasat törenine katılan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticilerin vergi yükünün azaltılması yönünde çağrı yaptı.

Bu sezon yaklaşık 378 bin dekar pamuk ekilen Söke Ovası'nda yeni sezonun ilk makineli pamuk hasadı düzenlenen törenle yapıldı. Yeniköy Mahallesi'ndeki pamuk üreticisi Serkan Rebiş'in tarlasında yapılan ilk makineli hasat törenine Aydın Vali Yardımcısı Abdullah Aslan, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yönetim kurulu üyesi Nuri Sorman, Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer, Belediye Başkanı CHP'li Süleyman Toyran, Aydın Tarım İl Müdürü Mustafa Bircan, Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Söke Ticaret Borsası Başkanı Deniz Günal, İlçe Tarım Müdürü M. Ali Körlü, TARİŞ Pamuk Kooperatifi Başkanı İsmail Özer, Söke Genç İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Yabancı, ilçedeki tarımsal kuruluşların başkan ve yöneticileri ile yöre çiftçileri katıldı.

Etkinliğe katılan TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Aydın'ın tarım potansiyeline dikkat çekerek Ege Bölgesi'nde dünyanın en kaliteli pamuğunun üretildiğini söyledi. Kaliteli pamuğun üretilmesine karşın sektörde çok ciddi sıkıntılar yaşandığını hatırlatan Bayraktar, "Bu yıl dünyada pamuk üretimi yüzde 25 artarken fiyatlarda da yüzde 30 gerileme yaşanıyor. 2013 yılında yaklaşık 867 bin ton sıfır gümrüklü pamuk ithal edilirken bu yılın ilk altı ayında ithal edilen pamuk şimdiden 650 bin tona ulaştı. Pamuk üreticilerini tarlada tutmak lazım. Üreticimizin elektrik, gübre ve mazotta yaşadığı vergi yükünün hafifletilmesini istiyoruz. Çiftçimiz hapşursa diğer sektörler nezle olur. Çözüm için siyasetçiler ve diğer paydaş kuruluşlardan destek istiyoruz" dedi.

'PAMUĞU BİR ANDA SATMAYIN' UYARISI

Pamuk üreticilerinden hasat yaptıkları pamuğun acil ihtiyaçlarını karşılayacak kadar olanını satmalarını isteyen Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, bayram sonrası Söke Ovası'nda makineli pamuk hasadının çok hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini vurguladı. Başkan Kocabaş, "Hasadı yapılan pamuğu bir anda elimizden çıkarırsak piyasada fiyat düşüşüne neden olur. Piyasayı zorlayabilmemiz için ürünlerimizi bekletelim" diye konuştu. Kocabaş, üreticilere TARİŞ Pamuk Kooperatifi'ne de pamuk vermelerini önererek mevcut 55 kuruşluk destekleme piriminin en az 75 kuruş olmasını arzu ettiklerini dile getirdi.

FİYATLARDAKİ DÜŞÜŞ ÜRETİCİYİ ÜZDÜ

Söke Ticaret Borsası Başkanı S. Deniz Günal, umudunu tarlaya bağlayan pamuk üreticisinin, hasat sezonunun başındaki fiyat düşüşlerinden etkilendiğini söyleyerek "Biz pamuğa 4 TL beklerken, 3.80 hatta 3.50'den işlem görmesi üreticimizde hayal kırıklığına neden oldu. Pamuk üreticisi pamuktan vazgeçerse 3 milyon kişinin istihdam edildiği tekstil sektörü de bundan zarar görebilir" dedi.

Törene katılan Aydın Tarım İl Müdürü Mustafa Bircan, Aydın ilinin pamuk üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer aldığını hatırlattı. Aydın'da ekim alanların sınırlı olması nedeniyle birim alan yüksek verim ve kalite elde etmek gerektiğini vurgulayan Bircan, üreticilere nemli pamuk toplamamaları konusunda uyarıda bulundu.

Pamuk toplama makinesinin üzerine çıkan TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş ile birlikte ilk makineli pamuk hasadını yaptı. Bayraktar, sezonun tüm üreticilere hayırlı olmasını diledi. - Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Şemsi Bayraktar Söke Ovası Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title