Haberler

Volker Türk kimdir? Volker Türk, Türk mü?

Güncelleme:

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları devam ederken, Birleşmiş Milletler'de üst düzey bir istifa gerçekleşti. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üst düzey yöneticilerinden Volker Türk, örgütün İsrail'in gerçekleştirdiği ''soykırımı'' durduramadığı gerekçesiyle çok sert bir istifa mektubu yazarak görevinden ayrıldı. Volker Türk kimdir? Volker Türk, Türk mü?

Hamas'ın 7 Ekim sabahı başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna karşılık veren İsrail Gazze'ye yönelik saldırılarında 26. günde devam ederken, Birleşmiş Milletler'de dikkat çeken bir istifa gelişmesi yaşandı. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği üst düzey yöneticilerinden Volker Türk, örgütün Gazze'deki "soykırımı" durduramadığını gerekçe göstererek zehir zemberek bir mektupla görevinden ayrıldı. Peki, Volker Türk kimdir? Volker Türk, Türk mü?

VOLKER TÜRK KİMDİR?

Doğum : 1965 (58 yıl yaşında), Linz, Avusturya

Volker Türk (d. 1965)[1] Avusturyalı bir avukat ve Birleşmiş Milletler yetkilisidir. 17 Ekim 2022'den beri Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri'dir.

Eğitim

Linz'de doğan Türk, Linz Üniversitesi'nden hukuk yüksek lisansı ve Avusturya'daki Viyana Üniversitesi'nden uluslararası hukuk alanında doktora derecesi aldı. Viyana Üniversitesi'ndeki doktora tezi, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği bürosu ve onun görev alanı üzerineydi ve tezi 1992'de Berlin'deki Duncker & Humblot yayınevi tarafından yayımlandı.

Kariyer

Türk, 1991 yılında BM'de çalışmaya başladı ve Kuveyt'te Avusturya Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilen geçici bir görevde bulundu. Daha sonra Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) bünyesinde Malezya, Kosova, Bosna-Hersek ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli görevlerde bulundu. 2009'da Cenevre'deki BMMYK genel merkezinde Uluslararası Koruma Bölümü Direktörü oldu.[5][6] Şubat 2015'te Korumadan Sorumlu Yüksek Komiser Yardımcısı olarak atandı ve bu onu Avusturyalı en üst düzey BM yetkilisi yaptı.

Türk, 18 Nisan 2019'da BM Genel Sekreteri António Guterres tarafından Fabrizio Hochschild Drummond'un yerine BM Sekreterliği'ndeki Genel Sekreterlik İcra Ofisi'nde Stratejik Koordinasyondan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak atandı.

Türk, 2021-2022 yılları arasında Genel Sekreterlik İcra Ofisi'nde Politikalardan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı olarak görev yaptı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, 2022-günümüz

8 Eylül 2022'de Genel Kurul'da yapılan olumlu oylamanın ardından Türk, Şilili Michelle Bachelet'in yerine Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne seçildi; o zamanki diğer adaylar arasında Federico Villegas ve Adama Dieng vardı.17 Ekim 2022'de görevine başladı.

Türk, 17 Nisan 2023'te Rus yetkililere, vatana ihanet de dahil olmak üzere çeşitli suçlardan 25 yıl hapis cezasına çarptırılan Rus muhalif siyasetçisi Vladimir Kara-Murza'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Türk, cezanın "Rusya Federasyonu'nda hukukun üstünlüğüne ve sivil alana yeni bir darbe" olduğunu söyledi.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Birleşmiş Milletler İsrail Gazze Gündem Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs'ta borsa kapalı mı, açık mı? 1 Mayıs özel sektöre tatil mi? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 30 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 30 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 30 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 30 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 30 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 30 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 30 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 30 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 30 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 30 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 30 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! CHP'nin 1 Mayıs Taksim yürüyüşü ne zaman, saat kaçta? CHP Taksim'e yürüyecek mi? Bu haftaki maçlar aynı gün ve saatte mi oynanacak? Maçlar kaçıncı haftadan itibaren aynı gün ve saatte oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title