Haberler

Bozlak nedir?

Güncelleme:

Son zamanlarda en çok aratılan konular arasına giren bozlak nedir? sorusunu cevabı merak ediliyor. Avşar bozlağı, Urum bozlağı gibi türleri olan bozlak hakkında bilinenleri sizin için derledik. Peki, Bozlak nedir? Konuya ilişkin detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

Son zamanlarda en çok aratılan konular arasına giren bozlak nedir? sorusunu cevabı merak ediliyor. Avşar bozlağı, Urum bozlağı gibi türleri olan bozlak hakkında bilinenleri sizin için derledik. Peki, Bozlak nedir? Konuya ilişkin detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

BOZLAK NEDİR?

Bozlak, Türk Halk edebiyatında bir uzun hava türüdür. Konusunu aşiret kavgalarından, kan davalarından, aşk maceralarından alır. İç Anadolu bölgelerinde söylenir. Avşar bozlağı, Urum bozlağı gibi türleri vardır. Ankara, Kırıkkale, Kırşehir, Yozgat ve Çorum gibi Orta Anadolu yörelerinde görülür.

Usulsüz bir sözel türdür. Bu türü belirleyen ögelerden ilki, kürdi dizisi içerisinde seslendirme yapılmış olmasıdır. Bunun yanında muhayyer dizisinde bozlaklar görülmesine karşın, bu diziyle yapılan seslendirmelerde durak ve tiz durakta kalınacağı zaman, üst yeden olacak şekilde Si sesleri ters glisandoyla pestleştirilir. Dolayısıyla yine kürdi makamlarının etkisi oluşur.

Ses genliğinde en geniş türdür. Küme ve motif sekilemeleri sıkça yapılmıştır. Seslendirme, genel olarak durak sesinin bir küçük üçlü üzerindeki sesten, veya bu sesin bir oktav tizinden, yani tiz duraktan başlar. Sözel bölmeye başlamadan önce, tek çalgı tarafından yol gösterme adı verilen bir usulsüz acış yapılır. Sözel bölümün seslendirilmesi sırasında ise çalgılardan biri dem tutabilir.

Geçmiştekiler

  • Toklumenli Aşık Said (1835-1910) - Toklumen, Kırşehir
  • Muharrem Ertaş (1913-1984) - Çiçekdağı
  • Hacı Taşan (1930-1983) - Keskin, Kırıkkale
  • Çekiç Ali (1932-1973) - Kaman, Kırşehir
  • Ali Rıza Yurtoğlu (?-2005) - Balışeyh, Kırıkkale
  • Neşet Ertaş (1938-2012) - Çiçekdağı
  • Bahri Altaş (1952-2018) - Kaman, Kırşehir

Günümüzdekiler

  • Haşim Aslıhak (1951-) - Sungurlu, Çorum
  • Mustafa Tatlıtürk (1962-) - Sarıkaya, Yozgat
  • Tufan Altaş (1976-) - Kaman, Kırşehir
  • İsmail Altunsaray (1980-) - Kırşehir
  • Ali Şahin (2001-) - Keskin, Kırıkkale
  • İbrahim Olcay Gökkaya (1997-) - Ankara
  • Hulusi Gökmeşe (1984-) - Ankara
  • Kamil Abalıoğlu (1952-) - Keskin, Kırıkkale
Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

Bakmadan Geçme

Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü? Bir Sevdadır yok mu? Bir Sevdadır neden yok, bitti mi? Bir Sevdadır final mi yaptı 1 Mayıs Çarşamba? Şahane Hayatım final mi yapıyor? Şahane Hayatım bitiyor mu 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title