Haberler

Smart Sinetürk'te Kadın Temalı Filmler

Handan İpekçi'nın "Saklı Yüzler" ve Mehmet Güleryüz'ün "Havar" adlı kadın temalı filmleri Smart Sinetürk'te.

Türkiye'de kadınların konumunu ve onların içinde bulundukları şartları çok iyi analiz etmiş ve gözlemleri doğrultusunda geliştirdikleri olay örgüsünü çok iyi aktaran iki muhteşem yönetmen Handan İpekçi ve Mehmet Güleryüz'ün Saklı Yüzler ve Havar filmleri D-Smart'ta sinamaseverlerle buluşuyor.

Hindistan'da 10. Osians's Cinefan Film Festivali'nde en iyi film; İspanya'da, Valencia Film Festivali'nde ise en iyi senaryo ödüllerine layık görülen "Saklı Yüzler" filminin yaratıcısı Handan İpekçi, "Büyük Adam Küçük Aşk" filmiyle de Türkiye'de ve uluslararası festivallerde toplam sekiz ödüle layık görüldü.

Kadın ruhunun derinliklerini keşfetmiş yazar, ressam, tiyatro sanatçısı, yönetmen Mehmet Güleryüz "Havar" filminde fırçasını dokundurduğu eserlerinin havasını verdi. Sis ve Gece filminde de bu özelliğini seyirciye çok iyi anlatan yönetmen sanatın birçok alanında çeşitli projelere imzasını attı.

Türk kadınlarının yaşamlarından kareler sunan "Saklı Yüzler", 23 Ocak Pazartesi 22.20'de, Havar filmi ise 13 Ocak Cuma 20.30'da D-Smart 11. Kanal Smart SineTürk'te ekranlara gelecek.

"Türk kadınlarının vurucu öyküleri Smart SineTürk'te!"

HAVAR

Yönetmen:Mehmet Güleryüz

Senaryo Yazarı:Feza Sınar

Yapımcı: Mehmet Güleryüz

Müzik: Osman Aktaş, Kalan Müzik

Görüntü Yönetmeni: Sadık İncesu

Oyuncular: Çiçek Tekdemir, Abdullah Tarhan, Eyüp Ağılday, Ramazan İlten

Film Özeti:

Genç kızların peş peşe gelen intiharlarıyla dikkat çeken Batman'da bu intiharların bir kısmının namus cinayeti olduğu sonradan anlaşıldı. İlk kez festivalde izleyiciyle buluşacak olan Havar da bu olguyu tartışıyor. Güzel Havar'ın komşu köyden bir gençle yakınlaştığı dedikodusu, onunla evlenme hakkına sahip olan amcasının oğlu Şehmus'u kızdırır. Şehmus, Havar'ın babasına baskı yaparak kızın öldürülmesini teşvik eder. Artık Havar kurban, babası ise cellat olmuştur. Belgeselleriyle tanınan Mehmet Güleryüz'ün ilk uzun metrajlı sinema filminde yalnızca Batmanlı amatör oyuncular rol aldı. Filme adını da veren "Havar", Batman yöresinde "çığlık, yardım çağrısı, isyan" anlamlarını taşıyor.

SAKLI YÜZLER

Yönetmen: Handan İpekçi

Senaryo Yazarı:Handan İpekçi

Yapımcı: Handan İpekçi

Görüntü Yönetmeni: Ümit Ardabak - Feza Çaldıran

Oyuncular: Berk Hakman, Füsun Demirel, Açelya Akkoyun, Muhammed Cangören, Şenay Aydın, Necmettin Çobanoğlu, İştar Gökseven, Cem Bender, Aslı Öngören, Nurinisa Yıldırım

Film Özeti:

Töre cinayetleri ile ilgili haberlerin her gün gazetelerin ilk sayfasına taşındığı günümüzde bu son derece güncel konuyu cesurca ve güçlü bir sinema diliyle sinemaya aktaran Handan İpekçi'nin yeni filmi, nefes nefese seyredilecek bir hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Zühre köyde sevdiği genç bir adamdan hamile kalır. Kızlarının evlilik dışı bir ilişkiden hamile kaldığını öğrenen aile meclisi toplanır ve genç kız hakkında ferman verilir. Bebeğin doğmasına izin verilecek, doğumdan sonra hem bebek, hem de Zühre öldürülecektir. Bebeği erkek kardeşi tarafından boğularak öldürülen Zühre'yi öldürme görevi ise babasına düşer. Yaşlı adam kızının canını alamaz ve silahını kendine doğru yönelterek intihar eder. Savcının da yardımıyla ailesinin elinden kurtulmayı başaran Zühre Almanya'ya kaçırılır. Genç kadın sahte bir isim altında hayatına devam etse de, töre cinayetleri ile ilgili bir belgesel sayesinde ailesi, tekrar Zühre'nin izini bulur. Töre bir kez daha Zühre'nin hayatını almak için peşine düşer.

SAKLI YÜZLER filminin aldığı ödüller:

En İyi Film, 10. Osians's Cinefan Film Festivali, 2008 (Hindistan)

En İyi Senaryo, 29. Valencia Film Festivali. 2008 (İspanya)

Seyirci Ödülü, Creteil Uluslararası Kadın Film Festivali, 2008 (Fransa)

Umut Veren Kadın Oyuncu, ÇASOD, 2008 (Türkiye)

Umut Veren Kadın Oyuncu, Adana Altın Koza Film Festivali, 2008 (Türkiye)

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mehmet Güleryüz Handan İpekçi D Smart Türkiye Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title