Haberler

Seymenler, Atatürk'ün Ankara'ya Gelişini Canlandırdı

Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişinin 95'inci yıldönümü, Kazan'da farklı bir etkinlikle kutlandı.

Atatürk'ün 27 Aralık 1919'da Ankara'ya gelişinin 95'inci yıldönümü, Kazan'da farklı bir etkinlikle kutlandı. Kazan belediyesi, Dikmen sırtlarında Atatürk'ü karşılayan 4 Seymenbaşı'ndan biri olan ve 1936 yılında hayatını kaybeden Kazanlı İbrahim Çavuş ile Seymen arkadaşlarının anısını yaşatmak için bir Seymen Alayı kurup, karşılama törenini canlandırırken, gösterilerine de yer verdi. Kazan Belediyesi tarafından İbrahim Çavuş ve Seymen arkadaşları anısına yaptırılan Seymenler Parkı'nın açılış törenine Kazan Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk, Emniyet Müdürü Ömer Bülent Akdoğan, Belediye meclis üyeleri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

VATAN YOLUNDA CAN VERMEYE GELDİK

Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 95'inci yıl dönümünde Dikmen sırtlarında Seymenler tarafından karşılanması, Kazan'da törenle canlandırıldı. Karşılama töreninde, o güne özel kıyafetler kullanılırken, Atatürk'ü ise Kazan Belediyesi Seymen Alayı'ndan Selman Nazlıaydın canlandırdı. Atatürk'ü karşısında bulan İbrahim Çavuş'u da yine Seymen Alayı'ndan Ümit Koç canlandırırken, arkasına dizilen seymenlere seslenip, 'Merhaba Efeler. BBurada niçin varsınız?' sualine, Seymenlerin, 'Sağol Paşa Hazetleri. Vatan yolunda can vermeye geldik' şeklinde diyalogla başlayan tören, daha sonra seymenlerin oyunlarıyla devam etti.

ANKARALI ATA'SINI BAĞRINA BASTI

Törene katılan Kazan Kaymakamı Murat Duru yaptığı konuşmada, bu süreçte Ankaralıların çok büyük rolünün bulunduğunu söyledi. Duru, "Çünkü Ankaralılar Gazisini, Atasını bağrına basmış, Atam demişlerdir, Seymenlerimiz, 'Ankaralılar, seninle ölmeye de varız, yok olmaya da varız, bağımsızlığa da varız' demişlerdir. Kazanlılar adına gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum. Kazan Belediye Başkanına böyle güzel, anlamlı bir günü ve etkinliği düzenlediği için çok teşekkür ediyorum" dedi.

BÜYÜK DEĞERİMİZİ VE SEĞMENLERİ ANIYORUZ

Belediye Başkanı Lokman Ertürk ise İbrahim Çavuş ve arkadaşlarının adını ve anısını yaşatmak için içinde bulundukları Seğmenler Parkı'nı yapıp, Seğmen Alayı kurduklarını söyledi. Başkan Ertürk, "Dikmen Sırtları'nda 3 bin atlı ve 700 yayadan oluşan Seğmen Alayı'nın başındaki 4 Seğmen başından birisi de Kazanlı İbrahim Çavuş'tur. Kazanlılar olarak milli mücadele yolunda kayıtsız şartsız Atatürk'ün yanında, vatan yolunda kanının son damlasına kadar mücadele etmeye hazır olduğunu belirten o büyük değerimizi ve onun gıyabında tüm seğmenleri ve milli mücadele kahramanlarımızı rahmetle anıyoruz" dedi.

Aankara Kulübü Genel Başkanı Dr. Metin Özaslan da konuşmasında, Ankara için 27 Aralık tarihinin önemine dikkat çekti. Özaslan, "Basit bir karşılama töreni değil, fiilen Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur o gün. Milli Mücadelenin hemen tüm finansmanını Ankara-i Müdafai Hukuk Cemiyeti tarafından karşılanmıştır. Padişaha karşı geldikleri için cezaevine konulanlar kurtarılmış, o mahkumlarla birlikte seymenler ve öğrencilerden oluşan yeni bir birlik oluşturulmuş, Batı cephesine gönderilmiştir. Batı cephesne gönderilen bu milislerin başındaki komutan ise Kazan'ın Güvenç Mahallesi'nden İbrahim Çavuş Efe'dir. İbrahim Çavuş aynı zamanda 27 Aralık 1919'da Atatürk'ü karşılan Seymen birliklerinin başındaki 4 isimden birisidir" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Lokman Ertürk İbrahim Çavuş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title