Haberler

Şehit Büyükelçi Carım'a Vatikan Sarayı'nda Anma

ROMA (AA) – Türkiye'nin 1977 yılında Ermeni kökenli terör örgütü tarafından şehit edilen Vatikan Büyükelçisi Taha Carım, Vatikan Sarayı'nda düzenlenen törende anıldı.

ROMA (AA) – Türkiye'nin 1977 yılında Ermeni kökenli terör örgütü tarafından şehit edilen Vatikan Büyükelçisi Taha Carım, Vatikan Sarayı'nda düzenlenen törende anıldı.

Roma kentinin merkezindeki Vatikan'a ait Cancelleria Sarayı'nda, Türkiye'nin Vatikan Büyükelçiliği'nin düzenlediği törende, 9 Haziran 1977 yılında otomobilinden indikten sonra "Ermeni Soykırımı Adalet Komandoları (ESAK)" isimli terör örgütü mensuplarınca otomatik silahlarla taranarak, şehit düşen Büyükelçi Carım anıldı.

Şehit Büyükelçi Carım'ın anısına yapılan 1 dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma töreninde, Vatikan Papalık Marşı ve İstiklal Marşı okundu.

Törende şehit Büyükelçi Carım'ın özgeçmişini okuyan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, Türk büyükelçisinin, Ermeni terör örgütlerince şehit edildiğini belirtti. 9 Haziran 1977 günü gerçekleşen saldırıdan üç gün sonra dönemin Papası 6. Paulus'un pazar günü Aziz Petrus Meydanı'nda halka açık yaptığı Angelus Duası'ndaki konuşmasında Carım'ın şehit edilişine değindiğini anımsatan Büyükelçi Paçacı, Papa 6. Paulus, o günkü konuşmasında, "Birkaç gün önce Vatikan'a akredite diplomata karşı işlenen içler acısı alçak bir kanlı eylem yaşadık. Bu, Türkiye Büyükelçisi Taha Carım Bey'in kesinlikle nedensiz yere öldürüldüğü bir olay. Bu ciddi ve olağanüstü suçu güçlü şekilde kınıyoruz" dediğini aktardı.

Büyükelçi Paçacı, bu anma törenleri için kendilerine Cancelleria Sarayı'nı açan Vatikan'a da teşekkürlerini iletti.

Paçacı'nın ardından şu anda Vatikan nezdindeki büyükelçiler arasında en uzun süre görevde olması olması sebebiyle Duayen Büyükelçi sıfatıyla Angola Büyükelçisi Armindo Fernandes do Espirito Santo Vieira da bir konuşma yaptı.

Büyükelçi Vieira, şiddet kurbanı olarak tanımladığı şehit Büyükelçi Carım'ı anarak, bir diplomatın şiddet eyleminin kurbanı olmasının, diplomasinin ruhundaki diyalog arayışlarını hedef aldığını vurguladı ve şiddetin dünyada yerinin olmaması gerektiğini ifade etti.

Büyükelçilerin konuşmasının ardından Almanya'nın Essen kenti Din Hizmetleri Ataşeliği Din Görevlisi Selçuk Dönmez tarafından Kur'an-ı Kerim'den Ali İmran, İsra ve Yasin surelerinden ayetler okundu. Müezzin Dönmez, ayetlerin ardından akşam ezanını da okudu. Ramazan ayı olması sebebiyle davetlilere anma töreninin ardından iftar verildi.

Anma töreni ve iftara Vatikan Devletlerarası İlişkiler Bakanlığı müsteşarlarından Monsenyör Michael Crotty, Ortodoks Kilisesi merkez İtalya ve Malta Episkoposluğu Vekili Metropolit Simeone Catsinas ile Türkiye'nin Roma Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Sinem Mingan, çok sayıda ülkenin Vatikan nezdindeki büyükelçileri ve diplomatları katıldı.

Anma etkinliğinin ardından Türk basınına kısa bir açıklama yapan Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Paçacı, rahmetli Büyükelçi Carım'ı dualarla andıklarını dile getirirken, "Biliyorsunuz, 39 yıl önce; 9 Haziran 1977'de büyükelçimiz şehit edilmişti. İlk defa, o günden bu yana böyle bir etkinlik onu anmak için yapılmamış. Biz ilk defa, bu sene ramazan ayına denk geldiği için bir iftarla şehidimizi anmış olduk. Tabi bu devam edecek. Katılan davetliler çok anlamlı buldular. Kendisinin ruhuna dualar gönderdik" diye konuştu.

Vatikan da Büyükelçi Carım'ı anmıştı

Papa Franciscus'un Ermeniler için düzenlenen ayinde, 1915 olaylarına ilişkin "soykırım" ifadesini kullanmasıyla bozulan Vatikan-Türkiye ilişkilerinin, 10 ay aradan sonra düzelmesinde Şehit Büyükelçi Carım'ın Vatikan tarafından anılması da vesile olmuştu.

Vatikan'dan şubat ayında yapılan bir açıklamada, Vatikan tarafından "Türkiye'nin tarihi olaylar hakkında ortak bir anlayışa varılmasını teminen dini ve etnik aidiyetlerine bakılmaksızın tarafların yaşadığı acıların, trajik 1915 olayları da dahil savaş ve çatışmaların araştırılması amacıyla arşivlerini tarihçilere ve araştırmacılara açma kararının not edilmesi ve takdirle karşılanması" ile Ermeni terör örgütü tarafından şehit edilen Büyükelçi Taha Carım'ın anılması, Türkiye-Vatikan ilişkilerinde buzları eriten adım olarak kabul görmüştü. Söz konusu Vatikan açıklamasının akabinde Türkiye, bu açıklamayı olumlu bulduğunu belirterek, 12 Nisan 2015'te Ankara'ya çağırdığı Vatikan Büyükelçisi Paçacı'yı şubat ayında 10 ay aradan sonra görev yerine geri göndermişti.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Paçacı Türkiye Vatikan Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title