Haberler

Sason Çiftçisi Çilekten Sonra Böğürtlene de El Attı

Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilekten sonra böğürtlen üretimi de yaygınlaşıyor.

METİN ÖZMEN - Batman'ın Sason ilçesinde tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilekten sonra böğürtlen üretimi de yaygınlaşıyor.

Sason'da tütün yetiştiriciliğine alternatif olarak yetiştirilen çilekten yüksek verim elde eden çiftçiler, devletin sağladığı hibe ile böğürtlen yetiştiriciliğine de yöneldi.

İlk etapta ilçeye bağlı Kelhasan köyünde 6 aileye verilen destekle kurulan böğürtlen bahçelerinde beklenilenin üzerinde verim elde edilince çiftçilerin böğürtlen yetiştiriciliğine ilgisi arttı.

Sason Kaymakamı Tekin Dundar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl GAP Bölge Kalkınma İdaresinin desteğiyle 6 aileye 3'er dönüm olarak kurdukları böğürtlen bahçelerinin bu yıl ürün verdiğini söyledi.

Çiftçilerin daha ilk ayda bütün masraflarını çıkardığını belirten Dundar, gelecek yıl 10 aileye daha böğürtlen bahçesi kuracaklarını belirtti.

"İşçiliği diğer ürünlere göre daha kolay"

Böğürtlen yetiştiriciliğinin bölgede ilk defa denendiğini ifade eden Dundar, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl 6 aileye kurduğumuz bahçelerden bu yıl iyi bir verim aldık. İlk ay yaptığımız tüm masraflarının karşılığını aldık. Bunu daha da yaygınlaştırmak amacıyla 10 aileye daha böğürtlen bahçesi kurmaya başladık. Böğürtlen, bölgemizde ilk olduğu için hem satışında sorun yaşamıyoruz hem de diğer ürünlere göre daha yüksek bir fiyatla alıcı buluyor. İşçiliği de diğer ürünlere göre daha kolay. Daha önce tütüne alternatif olarak yetiştirilen çilek gibi, böğürtlen de zamanla bu bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biri olacak."

Verim giderek artacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünde görevli ziraat mühendisi Mehmet Sami Gümüşten de böğürtlen bahçelerinin kurulumu fikrinin ilk olarak 2012 yılında bir çiftçinin müdürlüğe başvurmasıyla ortaya çıktığını, bunun üzerine araştırma yaptıklarını ve bölgede iyi bir verim alınacağı sonucuna vardıklarını bildirdi.

Projeyi hayata geçirmek için harekete geçtiklerini, ilk etapta 30 kişinin bu işten geçimini sağlamaya başladığını kaydeden Gümüşten, "Olaylardan dolayı başka illere giden gençlerimiz de yavaş yavaş bu yeni geçim kaynağı sayesinde köylerine dönmeye başladı. Bu projeler sayesinde çiftçilerimiz hem geçimini sağlıyor hem de kendi topraklarında çalışma imkanı buluyor." diye konuştu.

İlk olarak Kelhasan köyünde 6 bahçe kurduklarını ve ilk etapta ürün beklentilerinin de üzerinde olduğunu kaydeden Gümüşten, bir bahçe başına 200-300 kilogram verim beklerken, yaklaşık 400-500 kilogram verim aldıklarını vurguladı.

Hedef, bir dönümden 2 ton verim elde etmek

Verimin gittikçe daha da çoğalacağını bildiren Gümüşten, ülkede bir dönümden ortalama 1,5 ton verim alındığını, hedeflerinin ilçede 2 tonun üzerinde verim elde edebilmek olduğunu aktardı.

Böğürtlenin kilogramının 6 liradan alıcı bulduğuna dikkati çeken Gümüşten, şunları söyledi:

"Çiftçilerimiz böğürtleni tam olarak tanımıyordu. Nasıl bir üründür, nasıl yetiştiriliyor, kilogramı ne kadardır, gibi soruları oluyordu. Ürünün iyi bir gelir kapısı olduğunu gördüler. Önümüzdeki yıllarda daha da istekli olarak başvuruda bulunarak bu ürünü yetiştirmek isteyecekler. Önümüzdeki yıllarda daha da yayacağız. Çiftçilerimizin tütünün kaldırılmasının ardında yapabilecekleri hiçbir iş kalmamıştı, bütün tarlaları boş kalmıştı. Herkes devletten yapılan yardımlarla geçimlerini sağlamaya çalışıyorlardı. Bu projenin yapılması ile kendi işlerinde çalışmaya başladılar, hiç kimseye muhtaç olmadan kendi geçimlerini sağlıyorlar ve bu proje sayesinde çok kişi köyüne döndü."

"Geçim kaynağımız böğürtlen olacak"

Böğürtlen yetiştiriciliği yapan Ahmet Herdem ise çiftçilerin tütünden daha verimli olan çilek ve ardından böğürtlen yetiştiriciliğine yöneldiğini anlatarak, çilek ve böğürtlenin tütünden daha karlı ve daha sağlıklı olduğunu belirtti.

Geçen yıl ilk defa hibeli böğürtlen ekimine başladıklarını, bu yıl ilk ürünleri almaya başladıklarını, ilk ekildiği yılda verimin ancak yüzde 50'sini verdiğini bildiren Herdem, gelecek yıl böğürtlenin, yüzde 100 verim verdiğinde iyi bir geçim kaynağı haline geleceğini dile getirdi.

Böğürtlen yetiştiriciliğinin bölgede yeni olduğunu, bölgede tam olarak yayılmadığını söyleyen Herdem, üretim az olduğu için Batman ve çevresinde satış yaptıklarını ancak ileriki yıllarda ürün rekoltesi artıkça diğer illere de satış yapacaklarını bildirdi.

Böğürtlenin birçok alanda kullanıldığını kaydeden Herdem, şöyle konuştu:

"Başta reçeli olmak üzere, kozmetik ürünlerde, dondurmada, pasta yapımında ve benzeri birçok alanda kullanıldığını biliyoruz. Devletimizin destek vermesi durumunda diğer illerimize akın eden gençlerimizin de tekrar köylerine dönerek bu ürünle geçimlerini sağlayacaklarına inanıyorum. Devletimizden bu böğürtlen bahçelerini çoğaltmasını istiyoruz. Daha önce tütünden geçimimizi sağlamaya çalışıyorduk. Bundan sonraki geçim kaynağımız böğürtlen olacak."

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Herdem Kelhasan Batman Sason Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yeşilyurt'ta okullar tatil edildi mi? Tokat Yeşilyurt'ta okullar tatil mi edildi, neden? SON DAKİKA TOKAT SULUSARAY'DA OKULLAR TATİL Mİ? 18 Nisan Sulusaray'da okullar tatil edildi mi? SON DAKİKA 18 NİSAN AZ ÖNCE DEPREM Mİ OLDU? Tokat'ta en son depremler kaç şiddetinde oldu? Kandilli Rasathanesi ve AFAD deprem listesi! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title