Haberler

Yörüklerin develerle kış yurdu göçü başladı! Çoluk çocuk 25 gündür yoldalar

Güncelleme:

Yaz mevsimini Konya civarında, kışı ise Mersin'in Gülnar, Silifke, Mut, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinin kırsal bölgelerinde çadırlarda yaşayarak geçiren Yörüklerin develerle kış yurdu yolculuğu başladı.

Mersin sınırlarına gelmeye başlayan 200 Sarıkeçili Yörük ailesi, 20 Nisan itibariyle başlayacak 'yaz yurdu' göçüne kadar yaklaşık 70 bin küçükbaş hayvanıyla kış yurtlarında kalacak.

Yörüklerin develerle kış yurdu göçü başladı! Çoluk çocuk 25 gündür yoldalar

DEVE KERVANIYLA YOLCULUK

Bazı aileler, modern araçlarla kış yurtlarına gelirken, sayıları gittikçe azalan Sarıkeçili Yörüklerden Kuş Ali lakabıyla tanınan Ali Uçar (62), Anadolu'daki yüzlerce yıllık geleneği sürdürerek, develerle yolculuk yapıyor. Uçar, yüzlerce keçisi ve develeriyle Ermenek ilçesinden geçip, Gülnar ilçesinin yüksek kesimlerindeki Barbat Yaylası'na kadar gelerek, 15 güne kadar Aydıncık ilçesine ulaşmayı hedefliyor.

Yörüklerin develerle kış yurdu göçü başladı! Çoluk çocuk 25 gündür yoldalar

25 GÜNDÜR YOLDALAR

Birçok ailenin modern araçlarla kışı geçirecekleri Akdeniz sahillerine kadar indiğini belirten Ali Uçar, "Konya Hadim bölgesinden hareket ettik. 25 gündür yoldayız. 10-15 günlük bir yolumuz kaldı. Aydıncık civarına yerleşmeyi düşünüyoruz" dedi.

Yörüklerin develerle kış yurdu göçü başladı! Çoluk çocuk 25 gündür yoldalar

"GÜNDE 5-10 KİLOMETRE YOL YAPABİLİYORUZ"

Göç eden Yörüklerden Mustafa Budak ise eylül ayı başından bu yana yolda olduklarını ifade ederek, "Bugünlerde yolu yarılamış durumdayız. 20-25 günlük bir yol süreci geçirdik. Belki 20-25 gün daha gideriz. Aydıncık civarındaki kış yurdumuza varırız. Günlük 5-10 kilometre yol yapabiliyoruz" diye konuştu.

Yörüklerin develerle kış yurdu göçü başladı! Çoluk çocuk 25 gündür yoldalar

10-15 GÜNLÜK DAHA YOL VAR

Yörük kadınlardan Fatma Dilek de zaman zaman dağdaki patikada, zaman zaman toprak zaman zaman da asfaltta geçen yolculuğun zor olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

"30 Eylül'de Hadim'den göçtük. 25 gündür yoldayız. Mersin il sınırlarına girmiş bulunuyoruz. Aydıncık'a inmemize de 10-15 gün var. Şu anda yolu ortalamış bulunuyoruz" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yaşam

Aydıncık Mersin Gülnar Konya Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

Anti arap:

Yörükler genelde alevi ve cekik gözlü türkmen olarak bilirdim. Simdi bakiyorumda, Bunlarda karisimdan nasibini almislar ! Hic Türkmene veya alevilik ile alakalari kalmamis gayri.. Gözü cekik olandan hic eser yok Karisik bir cingene grubunu andiriyor Ne yazikki

2
12
yanıtYanıtla
ismail:

çingene sensin terbiyesiz.

yanıt4
yanıt1
zambak:

yörükler karışmamışyörükler safkan TÜRK türy

yanıt2
yanıt1
kedim uçaktan düştü:

yörükler doğal samimi insanlardır onlardan zarar gelmez insanlara

4
2
yanıtYanıtla
zaza:

Şehir merkezlerinde oturup fakirlik edebiyatı yapanlar. Görün çalışkan insanları.

3
2
yanıtYanıtla
MEMET33:

EYMENİM BENİ BIRAKIP NEREYE GİTTİN, SABAH KÜÇÜK ADIMLARLA ODAMA KOŞUP DEDECİM DEDECİM DEMEZ OLDUN, BANYONUN KAPISINA DAYANIP ABİŞ ABİŞ SESİNİ ÖZLEDİM. HELE Kİ O AAĞABA ANAHTAĞI İSTEMEN VARDI YA. . SONRA KAHVALTI YAPAR ÜSTÜNE DÖKME YARAMAZLIK YAPMA DİYE KAVGA EDERDİK, SONRA BENİ BIRAKMAZ AŞAĞIYA GELİR MOTORLA GÜNEŞ PAĞKA, GÖLGE PAĞKA GİDERDİK. SONRA ŞEKER İSTERDİN. . NİYE GİTTİN BE ÇOCUK BAK ŞİMDİ YİNE TÜYLERİM DİKEN DİKEN OLDU GÖZLERİM DOLDU. BİLİYORUM YARIM SAATLİK YOLDASIN GİTSEM SENİ GÖRECEM. .

2
3
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title