Haberler

Şarbon Hastalığı Nedir? Şarbon Hastalığı Nasıl Bulaşır?

İstanbul'da 22 kişi şarbon hastalığı şüphesiyle hastaneye başvurdu. Vatandaşları tedirgin eden şarbon merak konusu oldu. Peki, vatandaşları tedirgin eden şarbon hastalığı nedir, nasıl bulaşır?

Son günlerin en merak edilen hastalığı şarbon vatandaşlarda tedirginlik yarattı. Tanısı bakılarak konulamayan şarbon hastalığının farklı türleri bulunmakta. Vücuda girmesinin ardından 2 ile 7 gün arasında belirtilerini gösteren şarbon hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl bulaşır? İşte, ayrıntılar..

ŞARBON HASTALIĞI NEDİR?

Antraks olarak bilinen şarbon hastalığının halk arasında çoban çıbanı ve karakabarcık gibi isimleri bulunmaktadır. Şarbon, özellikle deve, koyun, keçi, sığır gibi ot yiyen hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır. Etken bakterisi Bacillus anthracis olan hastalık bulaşabilen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Bacillius anthracis mikrobunun en bilinen özelliği zorlu fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı son derece dayanıklı "spor" denen yapıya sahip olmasıdır.

ŞARBON HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?

Şarbonlu hayvanlarla doğrudan veya dolaylı temas etmek, şarbonlu hayvan etinin yenmesi veya hayvanın kesilmesi esnasında temas edilmesi, hayvanlarda sindirim, solonum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucunda oluşan şarbon son derece tehlikeli ve önlem alınması gereken bulaşıcı bir hastalıktır.

ŞARBON HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Şarbon hastalığı vücuda girdikten sonra 2 – 7 gün arasında belirtileri başlar. Hastalığın şekline göre değişiklik gösteren hastalık türleri vardır.

DERİ ŞARBONU

Türkiye'de en sık görülen şarbon hastalığı deri şarbonudur. Vucütta ilk önce böcek ısırığına benzer biçimde kabarık, kaşıntıya sebep olan bir şişlik oluşur. Oluşan şişlik bir süre sonra içi su dolu kabarcığa dönüşür ve sonra ağrısız bir şekilde aynı bölgede yara meydana gelir.

BAĞIRSAK ŞARBONU

Başka hastalıklarla benzer belirtilere sahip olan bağırsak şarbonunu karıştırmamak gerek. Belirtileri arasında: bulantı, kusma, ateş, iştahsızlık gibi bulgular vardır. Karın ağrısı, kanlı kusma ve kanlı ishal ile hastalık ilerleme gösterir. Kan zehirlenmesine sebep olan bu duruö kişide şok geliştirerek ölümüne sebep olabilir. Tedavisine rağmen %50 ölüm riski vardır.

AKCİĞER ŞARBONU

Soğuk algınlığına benzer belirtilerle başlayan akciğer şarbonunda yüksek ateş ve titremeler görülür. Bir süre sonra solunum güçlüğü meydana gelir ve şok gelişir. Hastalık genelde ölümle sonuçlanır.

ŞARBON TANISI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

Hastalığın yoğun olarak görüldüğü bölgelerde yaşayan vatandaşlar, bu bölgeleri ziyaret edenler, bulaşıcı materyallere temas eden kişiler mutlaka bir şarbon şüphesiyle bir hekime başvurmalıdır. Bakılarak teşhisi konulamayan şarbon hastalığı için bakteriyolojik ve serolojik laboratuvar testleri yapılmalıdır.

ŞARBON HASTALIĞI TEDAVİSİ

Şarbon hastalığı için en önemli tedavi erken teşhistir. Etkili antibiyotiklere bir an önce başlamak hastalığa karşı en iyi mücadeledir. Şarbonun üç formu da tedavi edilmediğinde ölüme sebep olur. En tehlikeli şarbon tipi sırasıyla, Akciğer, Bağırsak, Deri şarbonudur.

ŞARBONDAN KORUNMA YOLLARI

Şarbon hastalığının bulunma olasılığı yükske yerlerde yaşayan vatandaşların dikkat etmesi gereken bazı önlemler bulunmaktadır. Şarbon hastalığı şüphesi olan hayvanlar asla kesilmemeli, derileri yüzülmemeli ve etleri yenmemelidir. Şarbondan ölen hayvanlar yaklaşık olarak 2 metre derinliğinde çukurlar açılarak gömülmelidir ve hasta hayvanların bulundukları yerler dezenfekte edilmelidir. Hasta hayvanların temas ettiği yem maddeleri, altlıklar ve gübre gibi bulaşık materyaller yakılarak imha edilmelidir. Aynı bölgede bulunan ancak henüz şarbon bulaşmamış hayvanlar aşılanmalıdır.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Şarbon Sağlık Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title