Haberler

Sporu günlük yaşamın bir parçası haline getirin!

Güncelleme:

Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yaman Zorlutuna, bypass ameliyatı olan hastalara yaşamlarının bir parçası olması gereken egzersiz programlarıyla ilgili ip uçları veriyor:

20 DAKİKADAN AZ OLMASIN

- Planlanan egzersiz programı her gün uygulanmalı. Program, kişisel faktörlere göre, günler içinde, kolaydan zora doğru artırılmalı.

- Temel egzersiz aktivitesi 20-40 dakika sürmeli.

- Egzersiz sonunda, daha yavaş ve daha az efor gerektiren, 5-10 dakikalık bir soğuma periyodu bulunmalı.

- Baş dönmesi, ritim bozukluğu, fiziksel aktiviteyle ilgili olmayan nefes darlığı, göğüs ağrısı veya baskı hissi olduğunda spor hemen kesilmeli.

- Ateşli bir hastalık varsa spora ara verilmeli.

KORONER BYPASS OLANLAR SPOR YAPARKEN DİKKAT!

- ARA SIRA YÜRÜMEK YETMEZ:Günlük işleriniz için yaptığınız ve süreklilik arz etmeyen, ev içinde veya bahçedeki aralıklı yürüyüşleri spor programınızın bir parçası olarak görmeyin.

-ASLA KOŞMAYIN:Egzersiz amacıyla asla koşmayın. Koşma fizyolojisi ile yürüyüş arasında önemli farklılıklar vardır; kemik ve iskelet sistemimiz zarar görebilir.

- İLK ALTI HAFTA YOKUŞ YASAK:Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk altı hafta düz yolda yürümeyi tercih edin. Bu dönem sonunda, bireysel kapasitenize göre, hafif yokuşları da çıkmayı deneyebilirsiniz.

- KUMSALDA YÜRÜMEYİN: Ameliyattan sonraki ilk 4-6 hafta dengenizi sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bu nedenle engebeli arazi ve kumsalda yürüyüşlerden kaçının.

- BOŞ MİDEYLE SPOR YAPMAYIN:Spordan 1-2 saat öncesi yemek yemeyin. Egzersize başlamadan önce, size kalori sağlaması için, midenize yük olmayacak, küçük atıştırmalıklar yiyebilirsiniz.

-SPOR ÖNCESİ KAHVE VE ALKOL YOK: Kafeinin uyarıcı etkisi nedeniyle egzersiz becerileriniz olumsuz etkilenebilir. Alkol alımı ise koroner arterlerdeki kan akımını yavaşlatarak zararlı olabilir.

- SU İÇMEYİ UNUTMAYIN: Egzersiz sırasında yeterli sıvı, tercihen su almaya özen gösterin.

- DUŞU 15 DAKİKA SONRA YAPIN:Ritim sorununa neden olabileceğinden, saunada bulunmaktan, aşırı soğuk ve sıcak duş almaktan kaçının. Fiziksel aktiviteden 15 dakika sonra duş almanızın daha uygun olacağını unutmayınız.

- İLK ÜÇ AY GOLF VE TENİS YOK:Koroner bypass ameliyatından sonraki ilk üç ay içinde golf ve tenis oynamayın veya yüzmeyin. Bu sporlar sırasında, henüz tam olarak kaynamamış olan göğüs kemiğinizle ilgili sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

-5 KİLODAN AĞIR KALDIRMAYIN:Göğüs kemiğinin tam olarak kaynaması 8-12 haftalık bir zaman alır. Bu süre içinde 5 kilogramdan daha ağır cisimleri kaldırmayın, itmeyin ve çekmeyin.

SPORU DOĞRU ZAMANDA DOĞRU GİYSİLERLE YAPIN

· Çok sıcak ve soğuk havalar, koroner bypass ameliyatı olanların egzersiz programını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle seçilen spor zamanı ve giysiler önemlidir. Hava çok sıcak ise sabahın erken veya günün geç saatlerini tercih edilebilir. Çok soğuk havalarda, günün daha sıcak olan öğle saatleri daha uygun olur.

SOĞUK HAVADA ATKI TAKIN

· Akciğerlere çekilen soğuk havanın olumsuz etkilerinden korunmak için ağız ve burun, bir atkı ile kapatılabilir. Aşırı olumsuz havalarda yürüyüşler; iyi havalandırılmış kapalı spor salonlarında veya büyük alışveriş merkezlerinin koridorlarında, sakin zamanlarda ve vitrin seyretmemek şartıyla yapılabilir.

HANGİ KALP HASTALARI SPOR YAPAMAZ

- İskemik (koroner) kalp hastalığı bulguları devam edenler ve buna bağlı olarak istirahat sırasında göğüs ağrısı (anstabil anjina pektoris) bulunanlar,

- Kalp yetmezliği tablosu içinde olanlar,

- Atrial fibrilasyon gibi kronik ritim sorunu olanlar,

- Özellikle aort darlığı gibi kalp kapak hastalığı bulunanlar,

- Kalp pili (pace maker) takılmış ve bu pilin uyarılarına bağımlı olanlar,

- Kalp ve damarları ilgilendiren ve 'endokardit' olarak tanımlanan ciddi enfeksiyonu olanlar.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Bakanlığı Söğütözü Sağlık Haberler

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Erdoğan'dan İmamoğlu'na gönderme: Belediyelerin görevi gazetecileri şarap festivaline götürmek değil

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu: Reisi'nin düşen helikopterinin sinyal sistemi kapalıydı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Kocaeli'de genç kızın ölümüyle mide bulandıran gerçek emniyette gün yüzüne çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İran'daki helikopter kazası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan ediyoruz

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title