Haberler

'Pandemi kaygısı bir süre daha devam edecek'

Güncelleme:

PSİKİYATRİST Nehir Kürklü, Covid-19 nedeniyle günlük hayatta değişen alışkanlıkların pandemi sonrası da uzun süre devam edeceğini belirterek, "Pandemi kaygısı bir süre daha devam edecek ancak bu çok normal" dedi.

PSİKİYATRİST Nehir Kürklü, Covid-19 nedeniyle günlük hayatta değişen alışkanlıkların pandemi sonrası da uzun süre devam edeceğini belirterek, "Pandemi kaygısı bir süre daha devam edecek ancak bu çok normal" dedi.

Pandemi sonrası eski hayata kalınan yerden devam edilmesinin zorlu süreç olacağını anlatan psikiyatrist Nehir Kürklü, "Aşamalı bir süreçle eski hayata dönülecek. İnsanlar uzun süre tokalaşamayacak, öpüşemeyecek, sarılamayacak, maskeleri hemen çıkaramayacak, poşetleri yıkama alışkanlığından vazgeçemeyecek. Pandemi kaygısı bir süre daha devam edecek ancak bu çok normal" diye konuştu.

'GEÇMİŞ ÖZLENİYOR'

Alışkanlıkların ve davranış şekillerinin 1,5 yıldır değiştiğini dile getiren Nehir Kürklü, pandemi sonunda insanlarda kaygı ve kontrolün bir süre daha etkisini göstereceğini kaydetti. Değişen alışkanlıklar ve davranış şekilleriyle birlikte pandemi döneminde düşünsel anlamda insanların geçmişe özlemlerinin arttığını belirten Kürklü, bu özlemin sosyal medyada paylaşılan eski fotoğraflarla anlatıldığına değindi. Bu dönemde insanların sosyal hayattan uzaklaştığına dolayısıyla hayatlarına yeni anılar katamadığına dikkat çeken Kürklü, "Bu nedenle geçmişten anılar paylaşılıyor. Geçmiş özleniyor. Hayat ne kadar normal olursa ne kadar sosyallik artarsa o kadar yeni anı biriktirilebilir. İnsanlar, yeterli zihinsel uyaranları aldıkları zaman yeni anılar eklenir. Zihin uyaransız kaldığı zaman bilinçaltı devreye girerek eski günler düşünülür" dedi.

'DURGUNLUK VE İÇE DÖNÜKLÜK GEÇMİŞİ DÜŞÜNDÜRÜR'

Çok basit gibi görünen müzik dinlemek, kitap okumak ve spor yapmak gibi aktivitelerin zihni uyararak, bilinçaltının devreye girmesine engel olduğunu anlatan Kürklü, "İnsan genellikle mutsuz olduğu zaman daha durgun ve içine dönüktür. Bu nedenle de geçmiş daha fazla düşünülür. Dışa dönük etkileşim azaldığında çok fazla geçmişte kalınır. Bu da psikolojiyi etkiler. Birey daha depresif olabilir, geleceğe dair umutsuzluk yaratabilir" diye konuştu.

Bu dönemde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de Covid-19 vakalarının bir azalıp bir çoğaldığına, varyantların ortaya çıktığına dikkat çeken Nehir Kürklü, "Bu durum bir belirsizliğe neden oluyor. Virüsün sürekli değişkenlik göstermesi ve bu döngünün sık yaşanması, insanlarda umutsuzluğa neden oluyor. Eski güzel günlerin tekrar yaşanamayacağı düşünülüyor" dedi.

Yaşanan durumun kabullenilmesinin kişiyi rahatlatacağını da sözlerine ekleyen Kürklü, bu dönemde herkesin kendine en iyi gelen şeyleri yapması gerektiğini söyledi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Koronavirüs Haberler

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title