Haberler

Depremi Yaşamış Ergenlerde Deprem Kaygısı ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Güncelleme:

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi'nden bir araştırma ekibi, depremi yaşamış ergenlerde deprem kaygısı ve uyku kalitesi arasındaki ilişkiyi inceleyen bir çalışma yapacak. Proje, TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Kahraman'ın yürütücülüğünde, doktora öğrencisi Emine Çubukçu'nun araştırma ekibinde yer aldığı "Depremi Yaşamış Ergenlerde Deprem Kaygısı ve Uyku Kalitesi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi" başlıklı çalışma TÜBİTAK 1002-B Acil Destek Modülü ile desteklenmeye hak kazandı.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, "Doç. Dr. Ayşe Kahraman hocamız ve ekibinin Hatay'da ardışık afetleri yaşayan gençlerimizin deprem kaygısı ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlayan projeleri TÜBİTAK 1002-B Acil Destek modülü kapsamında desteklenmeye uygun bulundu. Ergen sağlığının korunmasında literatüre önemli katkılar sağlayacağına inandığım bu projeden dolayı kendilerini tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

"Kesintiye uğramış uyku, ergenlerin ruh sağlığını olumsuz etkiliyor"

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ayşe Kahraman, "Ülkemizde 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremler çocuk sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Deprem her yaş ve kesimden bireyi etkilese de özellikle çocukları ve ergenleri daha fazla etkiledi. Yaptığımız literatür incelemesinde depremin çocukluk çağındaki en yaygın etkilerinden birinin uykunun bozulması olduğunu belirledik. Uyku ergenlerin stresle başa çıkmalarında, depremin oluşturduğu psikolojik belirtilerin azaltılmasında ve büyüme ve gelişmede kritik bir rol oynamaktadır. Ayrıca, uzun süreli kesintiye uğramış uyku, travmaya maruz kalmış ergenlerin ruh sağlığı sonuçları üzerine olumsuz etki edebilmektedir. Bu nedenle depremi yaşamış ergenlerde uyku bozukluklarının etkili bir şekilde ele alınması ihtiyacı çok önemli" ifadelerini kullandı.

"Ergen sağlığı için önemli bir proje"

Doç. Dr. Ayşe Kahraman, sözlerini şu şekilde sonlandırd: "Bu çalışmada Hatay ilindeki depremi yaşamış 12-18 yaş arasındaki ergenlerin deprem sonrası deprem kaygısı ve uyku kaliteleri arasındaki ilişkinin incelemeyi amaçlıyoruz. Araştırmamızın sonunda elde edilecek çıktılar ile literatüre önemli bir katkı sağlanacak, aynı zamanda, ergen sağlığının korunması ve geliştirilmesi, ergenlerin deprem kaygılarının azaltılması, ergenlerin uyku problemlerinin giderilmesi için acil planlamaların yapılması konusunda adımlar atılacaktır." - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Ege Üniversitesi Tübitak Deprem Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title