Haberler

Aile Hekimleri, "Acil Nöbetine Karşı"

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Girginer: "Aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesi yerine acillere gereksiz başvuruları engelleyecek çözümlerin bulunması gerekir. Başka k...

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Murat Girginer, kendilerinin öncelikle koruyucu sağlıktan sorumlu olmaları gerektiğini belirterek, "Başka kurumlarda görev yapan bir hekimin işinin bize yüklenmesini kabul etmiyoruz" dedi.

Girginer, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun ulusal ve uluslararası katılımlı 4. Kongresi'nde düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, aile hekimliğinin Türkiye'de çok yeni bir alan olduğunu söyledi.

Doğru aile hekimliği uygulamalarının, Türkiye'de kent, köy fark etmeksizin eşit uygulanmasını arzu ettiklerini belirten Girginer, aile hekimleri için ilk sırada koruyucu hekimliğin, ikinci sırada tedavi edici hekimliğin geldiğini ifade etti. Girginer, her kişinin sağlıklı yaşlanma hakkı olduğunu dile getirerek, bu nedenle başta meme, rahim ağzı, bağırsak kanserleri olmak üzere hipertansiyon, obezite, diyabet ve kardiyovasküler gibi birçok hastalıkta koruyucu tedbirlerle vatandaşlara hizmet ettiklerini bildirdi.

-"Evrensel ilkelere uygun aile hekimliği yasası hazırlanmalı"

"Aile hekimlerinin üstlerine düşen sorumlulukların arttığını ve bundan ötürü koruyucu hizmetleri yerine getirmekte güçlük çektiklerini" öne süren Girginer, şunları kaydetti:

"Aile hekimleri, görev tanımlarında olmayan başka kurumların, başka disiplinlerin işlerini yüklenmekte ve aile hekimlerinin asli görevlerini yapmalarına ve bu ülke insanının layık olduğu koruyucu sağlık hizmetini almalarına engel olunmaktadır. Aile hekimliğinin görevleri olmayan iş yükleri nedeniyle asli görevleri olan koruyucu hekimlik yapmalarına engel olunmakta ve vatandaşın sağlık hakkı engellenmektedir. Üstümüze eklenen ekstra yükleri de kabul etmiyoruz. Aile hekimleri birinci basamakta çalışır, koruyucu hekimlikten sorumludur. Öncelikle 2. ve 3. basamaktaki yoğunluğun sebepleri araştırımalıdır.

Aile hekimlerinin acillerde görevlendirilmesi yerine, acillere gereksiz başvuruları engelleyecek çözümlerin bulunması gerekir. Başka kurumlarda acillerde çalıştırılmamız bizim için angaryadır. Başka kurumlarda görev yapan bir hekimin işinin bize yüklenmesini kabul etmiyoruz.

Öte yandan, biran önce dünyada evrensel ilkelere uygun aile hekimliği yasası hazırlanmalı. Çünkü, Türkiye'de bizler yasayla değil genelge ve yönetmeliklerle idare ediliyoruz. Asıl ihtiyacımız, doğru bir aile hekimliği yasasının hazırlanmasıdır. Biz de bununla ilgili çalışmalarımızı yürütüyoruz.

Kamu Hastaneleri Birliği, acilde çalışacak hekimler için hizmet alımı yapabilir. Acillerde, çalışmak isteyen hekimler, bu şekilde buralarda çalışabilirler. Ayrıca, acil nöbet ücretlerinde yapılacak bir iyileştirme de teşvik olabilir."

Girginer, aile hekimliğinin reçete ettiği ilaçların geri ödemesinde sıkıntı yaşandığını da iddia ederek, "Şeker, kardiyoloji, hipertansiyon hastalarının takibinden sorumlu olmamıza rağmen hastalar bize gelmeden hastanelere başvuruyorlar. Böyle olunca da biz, asıl işimizi yapamıyoruz" diye konuştu.

-Pembe Kurdele Derneği ile işbirliği

Basın toplantısına katılan Pembe Kurdele Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekmel Tezel de en sık görülen kanser türleri arasında yer alan meme kanserinden korunmada aile hekimlerine düşen rolün büyük olduğunu söyledi.

Meme kanseri gibi buna benzer birçok hastalıkta koruyucu tedbirlere ilişkin eğitimlerin ve bilgilendirmelerin aile hekimleri tarafından yapılması gerektiğini, bu konuda işbirliği yaptıklarını dile getiren Tezel, bunun için aile hekimleriyle yürüttükleri işbirliğine devam edeceklerini belirtti.

Tezel, koruyucu hekimliğinin öneminin vurgulanmasında ve toplum bilincinin oluşturulmasında basın yayın organlarına düşen görevlerin önemine de işaret etti. - Ankara

Kaynak: AA / Sağlık

Murat Girginer Türkiye Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

Samsunspor Trabzonspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Samsunspor TS maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Gönül Dağı CANLI izle! TRT 1 Gönül Dağı 137. yeni bölüm full HD canlı yayın izle! Benzine ve motorine indirim gelecek! SON DAKİKA! Akaryakıta indirim var mı, ne zaman? Hull City play-off'a kaldı mı, kaçıncı oldu? Hull City Premier Lig'e çıkar mı? Zaniola Galatasaray'a dönecek mi? Aston Villa Zaniola'nın bonservisini aldı mı, alacak mı? Samsunspor Trabzonspor maçı CANLI izle! 4 Mayıs Samsunspor TS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Kayserispor Fatih Karagümrük maçı CANLI izle! 4 Mayıs Kayserispor F.Karagümrük maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Real Madrid Cadiz maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Cadiz maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Real Madrid Cadiz maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! R.Madrid Cadiz maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Real Madrid Cadiz maçı CANLI izle! 4 Mayıs R.Madrid Cadiz maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 4-5 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 4-5 Mayıs hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 4-5 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title