Haberler

Ukrayna'da ibre tersine döndü! Ruslar, Putin'in 40 gün önce ilhak ettiği bölgeden çekiliyor

Güncelleme:

Rusya Savunma Bakanlığı, eylül ayında Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 Eylül tarihinde bizzat açıkladığı ilhak edilen bölgelerden biri olan Herson'dan ordunun çekileceğini duyurdu. Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinin komutanı olan ve "Halep Kasabı" olarak bilinen Sergey Surovkin, çekilmenin nedeninin Ukrayna ordusunun gerçekleştirdiği saldırılar olduğunu söyledi.

24 Şubat tarihinde başlayan Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 9. ayda da devam ediyor. Cephe hattında şiddetli çatışmalar sürerken, gün içerisinde Rusya Savunma Bakanlığı'ndan gündeme bomba gibi düşen bir açıklama geldi. Açıklamada, Rus ordusunun Herson'dan çekileceği ve Dnipro nehri'nin sol yakasına çekileceği aktarıldı.

SAVUNMA BAKANI ŞOYGU'YA RAPOR SUNULDU

Rusya'nın Ukrayna'daki birliklerinin komutanı Sergey Surovkin, Rus ordusunun Ukrayna'daki faaliyetlerine dair Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya rapor sundu. Özellikle Herson bölgesine, Ukrayna ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırılarda sorunlar yaşadıklarını kabul eden Surovkin, "Dnipyer Nehri'nin sol yakasında savunma hattı oluşturulmasını öneriyoruz. Bu kolay bir karar değil ama hem askerlerimizin hayatlarını hem de birliklerin savaş kabiliyetlerini kurtaracağız. Birliklerimizin manevraları da en kısa sürede gerçekleşecek" dedi.

"EKİM AYINDA 12 BİNDEN FAZLA UKRAYNA ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ"

Ukrayna ordusunun çok fazla kayıp verdiğini ancak kendilerinin Ukrayna'ya göre daha az kayıp verdiğini savunan Surovkin, "Ukrayna ordusu Ekim ayında 12 binden fazla askeri kayıp verdi. Bizim kayıplarımız Ukrayna ordusunun kayıplarından 7-8 kat daha az. Ağustos ve ekim ayları arasında Ukrayna ordusu Herson bölgesinde 9 bin 500 insanı öldürdü veya yaraladı. Ayrıca Herson bölgesindeki 115 bin kişi çatışma bölgelerinden ayrıldı" dedi. Ukrayna ordusunun Kahovka Barajı'na saldırılar düzenlediğini ve barajdaki riskler nedeniyle hem sivillerin tahliyesinin hem Rus ordusunun çekilmesinin uygun olduğunu belirtti.

ŞOYGU GERİ ÇEKİLMEYİ ONAYLADI

Surovkin'in sunduğu rapor sonrasında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu geri çekilme teklifini kabul etti. Şoygu, "Birliklerin geri çekilmesine başlayın, silahların ve teçhizatların sevkiyatı için tüm güvenlik önlemleri alın" dedi.

RUS YANLISI VALİ YARDIMCISI ÖLDÜ

Rusya'nın Ukrayna'dan ilhak ettiği Herson'un Rusya yanlısı Vali Yardımcısı Kirill Stremousov geçridiği trafik kazasında yaşamını yitirdi. Herson Vali Vekili Vladimir Saldo yaptığı açıklamada, Stremousov'un öldüğünü doğrulayarak, "Kirill Stremousov'un bugün hayatını kaybettiğini duyurmak benim için çok zor. Herson bölgesi sınırları içerisinde hareket halindeki bir aracın kaza yapması sonucu öldü. 5 çocuğu vardı ve 6. çocuğunu bekliyordu. Elbette hepsiyle ilgileneceğiz ama Kirill Stremousov geri gelmeyecek" dedi.

"ŞAHSEN BİLİYORUM, ARABA KAZASI"

Kazanın nasıl meydana geldiğine dair henüz detaylı bir açıklama yapılmadı. Kırım Gönüllüleri Sivil Toplum Örgütü Başkanı Valeriya Petrusevi ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Herson Vali Yardımcısı Kirill Stremousov öldü. Bilgi net, şahsen biliyorum. Araba kazası. Ayrıntılar daha sonra" ifadelerini kullandı.

REFERANDUM SONUCU RUSYA TOPRAKLARINA KATILMIŞLARDI

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken, Herson bölgesi önce Rus askerleri tarafından kontrol altına alınmış daha sonra Herson dahil 4 bölgede yapılan halk referandumu ile Rusya topraklarına katılmıştı. Ukrayna vatandaşı olan Stremousov, 28 Eylül'de resmen Rus vatandaşlığına geçmişti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3. Sayfa

Ukrayna Herson 3. Sayfa Dünya Güncel Haberler

500

Yorumlar (1)

Orcun Yazicioglu:

adamsın zelenski ^.^

3
2
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title